Fryslân, 16-12-2008 • Politieberichten van maandag 15 december 07.00 uur t/m dinsdag 16 december 07.00 uur

Sneek: aanrijding auto en fiets
De politie heeft maandagmorgen op de Goeman Borgesiuslaan een aanrijding afgehandeld tussen een automobilist en een fietser, waarbij de 73-jarige fietser uit Sneek gewond raakte. Een 40-jarige vrouw uit Sneek wilde de Goeman Borgesiuslaan oversteken, komende vanuit de Hogo de Grootstraat en gaande in de richting Dr. Kuyperlaan. Hierbij zag zij de fietser die op de Goeman Borgesiuslaan haar van links naderde over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De fietser is met letsel aan zijn hoofd en been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sint Annaparochie: eenzijdig ongeval met dodelijke afloop
Een 62-jarige man uit Oudebildtzijl is maandagmorgen om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval op de Stadhoudersweg. Vermoedelijk heeft de bestuurder, door de gladheid van het wegdek, de macht over het stuur verloren en is tegen een boom opgebotst. De man liep daarbij ernstig letsel op aan zijn hoofd en borstkas. Medisch personeel van twee ambulances en een traumaheli hebben de reanimatie gestart. Uiteindelijk is het niet gelukt het leven van de man te redden en is hij op de plaats van het ongeval overleden. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Drachten: politie blijft overlast winkelcentra aanpakken
De politie heeft gisteren weer 28 fietsers bekeurd voor het fietsen op plaatsen waar dat verboden is. Het gaat daarbij om het winkelcentrum aan de Wiken en het centrum van de stad. Aanleiding waren de vele klachten van over het fietsgedrag van vooral de jeugd. De controleacties onder de projectnaam “Stap van je fiets, dan kost het niets” gaan de komende week door.

Drachten: brand in woning
De politie heeft gisteravond de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Wildzang. De 47-jarige bewoner zag bij thuiskomst dat er allemaal rook uit zijn woning kwam en alarmeerde de brandweer. Vermoedelijk heeft een matras in de woonkamer vlam gevat door een gaskachel. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning door brandschade onbewoonbaar werd. Vanwege de brand is de straat enige tijd afgezet.

Sneek: overval in bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval op een bedrijf aan de Kleine Kerkstraat op maandagavond rond 22.00 uur. De dader is over de balie geklommen, bedreigde de medewerkster met een mes en vroeg om geld. Hij is er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De medewerkster bleef ongedeerd. Het gaat om een man met een Zuid-Europees uiterlijk. Hij droeg een zwarte jas met bontkraag, een grijze capuchon en daaronder een blauwe pet. Verder droeg hij witte sportschoenen met rood/oranje veters en witte handschoenen met afgeknipte vingertoppen. De politie roept getuigen op om zich via 0900-8844 te melden. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Wolvega: valse bommelding
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de persoon die gisteren een valse bommelding gedaan heeft. Maandmiddag kwam bij de gemeente een bommelding binnen waarin werd verklaard dat tussen 15.00 uur en 17.00 uur een bom af zou gaan in de videotheek of bank aan de Pastoriestraat. De gemeente heeft hierop onmiddellijk de politie geïnformeerd. De politie besloot de directe omgeving met linten af te zetten en de gebouwen te ontruimen. Rond half zes hebben explosievenverkenners van de politie de gebouwen doorzocht. Hierbij werd niets aangetroffen, waarna rond zes uur de omgeving weer werd vrijgegeven.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Schieringerweg in de nacht van zondag op maandag. De bewoners van het huis kwamen op maandagavond thuis nadat zij een nacht weggeweest waren en vonden hun huis overhoop gehaald aan. De daders zijn via een raam op de bovenverdieping binnengekomen, waarna ze in ieder geval een computer en laptop hebben weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: politie houdt twee mannen aan voor vernielingen
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Oosterdijk een 19- en een 20-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van vernielingen. Een getuige had de jongens schreeuwend door de Kruizebroederstraat zien gaan, waarbij een van de jongens stenen uit het wegdek haalde en tegen een gevel aangooide. Even later hoorde de getuige glasgerinkel en waarschuwde onmiddellijk de politie. Deze kon de jongens op de Oosterdijk aanhouden, waarna ze op verdenking van de vernielingen meegenomen werden naar het bureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten.

Goutum/Kornwerderzand: snelheidsovertredingen, rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft maandag op meerdere plaatsen in Fryslân rijbewijzen ingevorderd vanwege snelheidsovertredingen.

Op maandagmiddag werd het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Groningen. Op de N31, de Overijsselseweg, passeerde de bestuurder een snelheidscontrole met 127 km/u terwijl 70 km/u is toegestaan. Met een overschrijding van de maximum snelheid van 57 km/u is het rijbewijs van de Groninger ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand werd maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige man uit Wieringerwerf. De man reed 135 kilometer per uur, waar 70 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man is ook een proces-verbaal opgemaakt.

Ook maandagavond werd bij Kornwerderzand het rijbewijs ingevorderd van een automobilist die daar te snel reed. Bij de 56-jarige man uit Hauwert werd een snelheid van 182 kilometer per uur gemeten waar 120 kilometer per uur toegestaan is. De man en zijn auto zijn naar het bureau overgebracht waar een proces-verbaal tegen de man is opgemaakt.

112Fryslan