Fryslân, 15-09-2009 • Politieberichten van maandag 14 september 07:00 uur tot dinsdag 15 september 07:00 uur

Haule: politie zoekt getuigen in onderzoek naar brand in stal
De politie komt graag in contact met getuigen in het onderzoek naar de brand in een stal van een boerderij aan de Dorpsstraat. Op zaterdag 1 augustus 2009 omstreeks 08.40 uur brandde een jongveestal af. Deze jongveestal maakte deel uit van een aldaar gevestigde melkveehouderij. De jongveestal met de daarin aanwezige goederen gingen door deze brand grotendeels verloren. Een kalf moest, in verband met ernstige brandwonden, door een dierenarts worden afgemaakt. Het overige jongvee kon worden gered. De eigenaar van de boerderij was op het moment van de brand met zijn gezin op vakantie en de verzorging van het vee was uitbesteed.

In de week voorafgaand aan deze brand, werden bij de enkele andere boerderijen diverse keren hekken en deuren van de ligboxstal open gezet, waardoor vee kon ontsnappen. Ook werden touwen doorgesneden en werden kettingen en hekken verwijderd in deze ligboxstal. Uit ingesteld politieonderzoek blijkt, dat er mogelijk sprake is van brandstichting in de jongveestal. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen of met anderen die informatie kunnen verstrekken over de brand en/of het los laten van het vee. U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Drachten: politie houdt alcoholcontrole
De politie heeft maandagochtend van 06.15 uur tot 08.00 uur een (rest)alcoholcontrole gehouden op de Zuiderhogeweg. Tijdens de controle moesten 348 bestuurders blazen. Vier bestuurders werden overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar bleek dat één bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Na een proces-verbaal en rijverbod van één uur mocht hij het bureau weer verlaten.

Grou: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in twee loodsen van een bedrijf aan de Singel. De inbraak werd maandagochtend door het personeel ontdekt. Men kwam binnen na het forceren van een ruit. Uit de loodsen werden twee buitenboordmotoren en computerapparatuur weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf werd aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Politie onderzoekt coniferenbrand
De politie stelt een onderzoek in naar een coniferenbrand die in de nacht van maandag op dinsdag woedde op de Dobbe. De heg is vermoedelijk in brand gestoken. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Drachten deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets van de brandstichting gezien hebben. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844 of waanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Heeg: meisjes stelen drankflesjes
De politie heeft maandagmiddag twee meisjes, een 14-jarige inwoonster van Deventer en een 14-jarige inwoonster van Olst, aangehouden voor het plegen van diefstal van diverse drankflesjes in een winkel aan de Koaldyk. De bedrijfsleider hoorde toen de beide dames de winkel verlieten, glasgerinkel uit de jaszak van beide verdachten komen. De beide dames zijn aangehouden. Zij zijn vervolgens overgebracht naar het politiebureau waarna zij na verhoor en met een proces-verbaal werden heengezonden. De flesjes werden in beslaggenomen. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Heeg, deed aangifte.

Joure: sloopafval in brand
De politie heeft maandagavond de brandweer op de Haskerveldweg geassisteerd bij een brand bij een bedrijf. Ter plaatse bleek een grote hoeveelheid hout en sloopafval in brand te staan. De aanwezige werknemers konden een bedrijfswagen die vlakbij de brand stond, tijdig verplaatsen, om verdere schade te voorkomen. Het is onbekend hoe de brand is ontstaan.

Drachten: drie fietsers aangehouden voor omver duwen van andere fietser
De politie heeft maandagmiddag op de Noorderhof een onderzoek ingesteld naar een openlijke geweldpleging. Een 14-jarige inwoner van Drachten die op zijn fiets reed, werd opzettelijk door een groepje jongens van zijn fiets geduwd waardoor hij met zijn hoofd op de straat terecht kwam. De jongen raakte daardoor buiten bewustzijn. Getuigen die dit zagen gebeuren belden de politie en gaven een goed signalement door. De politie kon de drie verdachten, een 14- en 15-jarige inwoner van Burgum en een 15-jarige inwoner van Veenwouden, op de Commisjewei in Opeinde aanhouden. Zij werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen alle drie de jongens werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hij heeft een hersenschudding en kneuzingen aan zijn bekken.

Leeuwarden: openlijke geweldpleging tegen goederen
De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging tegen goederen dat maandagavond plaatsvond aan De kei in Leeuwarden. Een 20-jarige inwoner van Limor werd bedreigd door twee nog onbekende personen. De twee verdachten, (naam en woonplaats onbekend), forceerden vervolgens het raam en betraden de woning. Zowel aangever als een getuige, renden de woning uit waarna zij werden achtervolgd door de twee mannen die vervolgens er vandoor gingen. Een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De politie wil nog graag in contact komen met getuigen. Hebt u informatie over de openlijke geweldpleging? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Heerenveen: doorrijden na ongeval
De politie onderzoekt het doorrijden na een ongeval dat maandagmiddag plaatsvond bij het Friesland College in Heerenveen. Een grijze Peugeot stond geparkeerd aan de Abe Lenstra Boulevard toen er tussen 16:45 en 17:00 ernstige schade is toegebracht aan de auto. De eigenaar deed aangifte. De politie wil nog graag in contact komen met getuigen. Hebt u informatie over dit incident? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Scharsterbrug: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagavond op de Rijksweg A7 het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige inwoonster van Sneek. De vrouw reed met een snelheid van 173 kilometer per uur over de Rijksweg, daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. In Sneek werd zij staande gehouden door de politie. Het rijbewijs werd ter plekke ingevorderd en er werd proces verbaal opgemaakt.

112Fryslan