Politieberichten van dinsdag 15 maart.

Veroorzaker dodelijk verkeersongeluk langer vast
LEEUWARDEN – De rechter-commissaris heeft op vordering van de officier van justitie besloten om een 24-jarige inwoner van Leeuwarden in bewaring te stellen. Uit politieonderzoek en verklaringen van getuigen is vast komen te staan dat de 24-jarige Leeuwarder vrijdagavond op de Esdoornstraat een dodelijke aanrijding heeft veroorzaakt. Daarbij kwam een 56-jarige inwoner van Leeuwarden om het leven en zijn 15-jarige dochter raakte daarbij zwaar gewond. Direct na het ongeval werd de 24-jarige man aangehouden. Ook een 39-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden. Beide mannen zaten bij elkaar in de auto en waren onder invloed van alcohol, zie ook het [url=https://www.112fryslan.nl/news/6264]politiebericht van zaterdag 12 maart[/url]. Het was echter niet direct duidelijk wie nu had gereden. Dit omdat de verklaringen van de inzittenden in eerste instantie niet overeenkwamen met verklaringen van getuigen. De politie stelde dan ook een nader onderzoek in. Er werd gesproken met getuigen, de twee verdachten werden gehoord en ook de specialisten van Bureau verkeersongevalanalyse deden onderzoek. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de 24-jarige man als het bestuurder had opgetreden. Hij werd op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot om de man in bewaring te stellen. De 39-jarige Leeuwarder mocht dinsdag het politiebureau weer verlaten.

Politie onderzoekt woninginbraak
HARLINGEN – Afgelopen weekend is ingebroken in een woning aan de Grettingalaan. De woning is doorzocht en er is een kluis gestolen. De 75-jarige bewoner was niet thuis. De politie heeft een sporen- en een buurtonderzoek verricht. De inbraak is gepleegd tussen tussen zaterdagmorgen en maandagmiddag.

Vernieler aangehouden
HARLINGEN – De politie heeft 17-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernielen van auto’s. Zaterdag 12 februari rond 22.00 uur werden er auto’s vernield in de Hugo de Grootstraat. Een groep jongeren liep op dat tijdstip door de straat en toen werden de auto’s vernield. Door de politie is onderzoek ingesteld en hieruit kwam vast te staan dat de 17-jarige betrokken was bij de vernielingen. Inmiddels is de verdachte door de politie gehoord en hij heeft toegegeven dat hij de vernielingen gepleegd heeft. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendief aangehouden
SNEEK – De politie heeft maandag een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Tussen 7 en 8 maart werd een elektrische fiets uit een berging van een woning aan de Van Loonstraat. De 38-jarige eigenaresse deed aangifte. Twee dagen later bood de 29-jarige de gestolen fiets aan bij een winkel voor de in- en verkoop van tweedehands spullen aan de Voorstreek. De eigenaar vertrouwde het niet en alarmeerde de politie. Uit controle van de registratiesystemen bleek dat de fiets was gestolen. Na de verdachte werd een onderzoek ingesteld en de officier van justitie gaf toestemming om de man buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde maandagavond op de Sjarketorenstraat in Sneek werd aangehouden. Voor nader onderzoek is hij ingesloten op het politiebureau.

Invordering rijbewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 09.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige inwoner van Rotterdam. Agenten die met de laser een snelheidscontrole hielden zagen dat de bestuurder 160 kilometer reed waar 100 toe was gestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal uit woningen bejaarden
FRYSLAN – De politie onderzoekt de diefstallen uit woningen van bejaarden. Maandag werd een 80-jarige inwoonster van Joure het slachtoffer. ’s Middags werd er aangebeld bij haar woning aan de Uilke Boonstralaan en er bleek een voor haar onbekende vrouw voor haar deur te staan. Met een smoes wist deze binnen te komen. ’s Avonds ontdekte de 80-jarige vrouw dat een deel van haar sieraden waren gestolen. Maandagochtend gebeurde hetzelfde in Surhuisterveen. Hier belde een nog onbekende vrouw aan bij een woning aan de B. Jacobus Schurerweg. Met een smoes wist ze de woning binnen te komen. Later die dag ontdekten de bejaarde bewoners dat twee geldkistjes waren weggenomen. De kistjes werden elders in het dorp terug gevonden. Er zaten alleen papieren in en dit is dan ook vermoedelijk de reden geweest dat ze werden weggegooid. ’s Middags was het raak in Buitenpost. Bij seniorenwoningen aan de Eringalaan en Halbertsmastraat probeerde ook een vrouw met een smoes naar binnen te komen. Dit lukte alleen op de Eringalaan en daar werd dan ook geld gestolen. Getuigen hadden de politie via 1-1-2 gewaarschuwd en een signalement van de mogelijke dader doorgegeven. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie te starten en tevens werd een tweet op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] geplaatst. In de gemeente Achtkarspelen is geen Burgernet actief. Daarom kregen alleen politiemedewerkers de oproep van Burgernet.

Hennepplanten in slaapkamer
FRANEKER – De politie heeft maandagochtend een 40-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor het vervaardigen van softdrugs. Naar aanleiding van een tip gingen agenten de woning van de man aan de Professor Wassenberghplein binnen. In een slaapkamer werden in totaal 24 hennepplanten aangetroffen. De bewoner werd aangehouden. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De planten zijn vernietigd.

Aanrijding tussen auto’s
BONTEBOK – De politie heeft maandagmiddag een verkeersongeval op de Bonteboksleane afgehandeld. In een S-bocht ter hoogte van een tuincentrum hield een 59-jarige automobilist uit Bontebok te weinig rechts waarna een frontale aanrijding volgde met een 55-jarige automobilist uit Langezwaag die uit de tegenovergestelde richting kwam. De 55-jarige raakte daarbij bekneld in zijn voertuig waarna hij door de brandweer werd bevrijd. Met nekletsel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbreker aangehouden
SNEEK – De politie heeft maandagavond een 41-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van inbraak. Rond 19.00 uur kreeg de politie de melding om polshoogte te nemen op de Napjusstraat. Een dronken man zou daar een raam hebben vernield en nog in het pand aanwezig zijn. Gealarmeerde agenten troffen de man in de nieuwe bejaardenflat aan. Van de gezamenlijke ruimte was een raam vernield. De 41-jarige stond achter een nooddeur met een bureaustoel met daarop twee beeldschermen en computer. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Ook beledigde hij de agenten meerdere malen. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Een 49-jarige man uit Sneek heeft aangifte gedaan.

Aanhouding na vernieling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 42-jarige man (woonplaats niet bekend) aangehouden op verdenking van vernieling. Op de Burgemeester Falkenaweg was gezien dat de man een gemetselde stenen muur had omgegooid. De eigenaar, een 37-jarige man inwoner van Heerenveen, belde direct de politie met de informatie dat de dader in de richting van Heerenveen-Zuid was gelopen. Even later troffen de gealarmeerde agenten de man aan op de Burgemeester Falkenaweg en hielden hem aan. Voor nader onderzoek werd hij ingesloten. De 37-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Bekeuring na brand
RIED – De politie heeft dinsdagochtend vroeg een 68-jarige inwoner van Tzummarum een bekeuring gegeven. Buurtbewoners hadden de hulpdiensten gewaarschuwd omdat op het terrein van een boerderij aan de Nieuweweg afval in brand stond. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. In de restanten van het vuur ontdekten de agenten een kadaver van een dier. De eigenaar van de boerderij kreeg dan ook bekeuring. Tevens werd de AID door agenten ingeschakeld.

Invordering rijbewijs
SPANNENBURG – De politie heeft dinsdagochtend het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen een auto met hoge snelheid over het industrieterrein van Sint Nicolaasga rijden. De bestuurder reed vervolgens in de richting van Spannenburg. Agenten besloten om het voertuig te volgen om zo een snelheidsmeting te kunnen doen. Er werd een gemiddelde snelheid van 145 kilometer per uur gemeten, een overschrijding van 65 kilometer per uur. De Sneker kreeg een stopteken en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Files door stroomstoring
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend samen met medewerkers van Rijkswaterstaat het verkeer in en rondom Leeuwarden moeten regelen. Door een stroomstoring vielen de verkeerslichten op een aantal belangrijke invalswegen uit. Hierdoor ontstond veel vertraging. Ongelukken deden zich niet voor. Iets na negen uur deden de verkeerlichten het weer en kwam het verkeer weer opgang.

Inval in pand na tips over illegale bewoning
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend vroeg samen met een medewerker van de gemeente Leeuwarden een inval gedaan in een bedrijfspand aan de Pasteurweg in Leeuwarden. Bij de politie waren anonieme tips binnen gekomen dat in het bedrijfspand illegale bewoning plaatsvond. Reden voor het team Vreemdelingenpolitie om een nader onderzoek in te stellen. Dinsdagochtend vroeg besloten agenten om het pand binnen te vallen. Twaalf agenten en een handhaver van de gemeente gingen naar binnen. In het bedrijfspand werden veertien personen aangetroffen, waarvan een groot deel niet woonachtig was in Nederland. Door de politie werd proces-verbaal opgemaakt vanwege illegale bewoning. De gemeente gaat maatregelen namen tegen de eigenaar van het pand en de huurder. Tevens gaat de gemeente Leeuwarden zorgen voor onderdak voor de veertien mensen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan