Politieberichten van dinsdag 15 juni.

Aanhouding GHB-dealer
HEERENVEEN – In het afgelopen jaar is de politie in Heerenveen geconfronteerd met diverse gevallen waarbij mensen in de weekenden, na het uitgaan, bewusteloos op straat werden aangetroffen na het gebruik van GHB. In verband hiermee startte de politie een onderzoek.

Aanhouding
Uit het onderzoek bleek dat een 30-jarige inwoner van Heerenveen zich vermoedelijk bezig hield met het vervaardigen en verstrekken van GHB. Op donderdag 27 mei 2010 hield de politie deze 30-jarige aan. In zijn woning trof de politie ¾ liter GHB, een hoeveelheid GBL (zelfde vloeistof maar ministens dubbel zo sterk als GHB) en andere bestanddelen waarmee GHB gemaakt wordt, aan.

Verhoor
Tijdens het verhoor bekende de man al enkele jaren GHB te vervaardigen en dit ook aan diverse gebruikers te verstrekken. Hij verklaarde in de afgelopen twee jaar ongeveer 13 liter GHB verkocht te hebben. De man is zelf zwaar verslaafd aan GHB. In verband met zijn verslaving is de man na het ingestelde onderzoek weer in vrijheid gesteld en laat zich nu onderbehandeling stellen. Ook met enkele afnemers is gesproken en zij hebben een verklaring afgelegd.

Aanhouding drugsdealer
HEERENVEEN – De politie heeft op 23 april 2010 naar een 27-jarige inwoner van Oudeschoot die wordt verdacht van handel in harddrugs, een uitgebreid onderzoek ingesteld.

Aanleiding
In de afgelopen maanden kwamen bij de politie diverse meldingen binnen dat de man zich vermoedelijk bezig hield met de handel in amfetamine. Tijdens het vervolgonderzoek bleek dat de man contacten had met verschillende drugsgebruikers en aanloop aan huis had. Hierna is, met toestemming van de officier van justitie, de man aangehouden. Tijdens het hierop volgende onderzoek zijn nog diverse afnemers en harddruggebruikers gehoord. Het bleek dat de man al ruim anderhalf jaar bezig was met de handel in harddrugs. Na zijn aanhouding trof de politie in zijn woning een hoeveelheid van ruim 100 gram amfetamine aan.

Verhoor
Tijdens het verhoor bekende de man in amfetamine gehandeld te hebben. Hij verblijft illegaal in Nederland. De man zit sinds 23 april in voorlopige hechtenis en zal na het strafrechtelijke traject, worden overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Man vlucht voor aanhouding
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 35-jarige inwoner van Leeuwarden. Agenten wilden de man in zijn woning aanhouden omdat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten. Bij het zien van de agenten ging de man er vandoor. Het signalement van de Leeuwarder en zijn vluchtrichting werden via Burgernet en [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] doorgegeven. Ook gingen agenten opzoek naar de man. Hij werd echter niet meer aangetroffen.

Aanrijding met letsel
URETERP – De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Opperhaudmare. Een 63-jarige inwoner van Appelscha reed op zijn bromfiets ter hoogte van de kruising met de Butewei. Hier verloor de man, door onbekende oorzaak, de macht over het stuur, waardoor hij onderuit ging. Een passerende militair was toevallig ter plaatse en heeft de man van de rijbaan geholpen. De man is per ambulance vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Hennepplanten in emmers
UITWELLINGERGA – De politie heeft maandagochtend 68 emmers met hennepplanten inbeslaggenomen. Deze waren aangetroffen achter een pand aan de Leijepoel. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten zijn inmiddels vernietigd.

Verdachte aangehouden na mishandeling arts
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag in het MCL een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De Leeuwarder was eerder die dag opgenomen in het ziekenhuis omdat hij teveel GHB had gebruikt. De man ging op één van de afdelingen van het ziekenhuis door het lint en mishandelde een art. De arts liep daarbij letsel op aan zijn gezicht en hand. De verdachte werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De arts deed aangifte

Man valt door dak
TERWISPEL – De politie heeft maandag rond 21.00 uur op de Streek geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval waarbij een 35-jarige inwoner van Tijnje ernstig gewond is geraakt. Het slachtoffer plaatste nieuwe dakplaten op een schuur in aanbouw. Midden op het dak zakte hij door een van de platen en viel ongeveer 5 meter naar beneden en kwam op een betonnen vloer terecht. Het slachtoffer is overgebracht naar het Tjongerschans ziekenhuis.

Vrachtauto chauffeur aangehouden voor rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft een 48-jarige vrachtautochauffeur uit Duitsland, aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Maandag rond 22.45 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat er een vrachtauto slingerend over de A-7 bij Drachten reed. Surveillerende agenten troffen de vrachtauto op de parkeerplaats ‘De Walden’ aan. Aangezien de verdenking bestond dat de Duitser zijn truck onder invloed van alcohol bestuurd had, is hij voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 545 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling ruiten
HARKEMA – De politie heeft maandag een 19-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van het vernielen van ruiten. Rond 22.30 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat er van een woning op de Elzen een groot aantal ruiten kapot geslagen waren. Ter plaatse gekomen agent zagen dat er 16 ruiten kapotgeslagen waren en dat er in de woning door de glasscherven een grote ravage was ontstaan. De 44-jarige bewoner was wakker geworden van het glasgerinkel en had de verdachte herkend en dit doorgegeven aan de politie. Agenten hebben de man ontboden op het politiebureau en vervolgens aangehouden. Naar de toedracht van de vernielingen wordt nog onderzoek gedaan.

Inbraak winkel
WORKUM – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaats heeft gevonden in een winkel aan de Suderseleane. In de nacht van maandag 14 juni op dinsdag 15 juni rond 02.00 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat er ingebroken was in de winkel. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat de inbrekers via de achterzijde van het pand naar binnen waren gegaan. Uit de winkel zijn een groot aantal zeilen, kites en boards gestolen. De 58-jarige eigenaar deed aangifte.

Man gewond na straatroof
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een straatroof waarbij een 27-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakte. In de nacht van maandag op dinsdag klopte de man op een ruit van het politiebureau aan de Gardeniersweg. De agenten gingen naar hem toe en de Leeuwarder gaf aan dat hij in de Verkorteweg was aangevallen door twee voor hem onbekende mannen. Het slachtoffer werd daarbij geschopt en geslagen. De belagers van man gingen er uiteindelijk van door met het horloge van hem. Omdat de Leeuwarder slecht aanspreekbaar was, werd uit voorzorg door de agenten een ambulance gewaarschuwd. Eenmaal in het ziekenhuis bleek de 27-jarige een zware hersenschudding en gekneusde ribben te hebben.

Rijbewijs kwijt na gevaarlijk rijgedrag en aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag op de Franklinstraat een 69-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en voor het veroorzaken van gevaarlijk rijgedrag. Meerdere getuigen hadden gezien dat de automobiliste meerdere keren met hoge snelheid over de rotonde met het Noord/Zuidvliet/Franklinstraat reed. Toen de agenten arriveerden zagen zij de vrouw met haar auto bovenop de rotonde staan waarbij ze tegen een bloembak was gebotst. De bestuurderster bleek onder invloed van alcohol te zijn. Zij werd overgebracht naar het politiebureau voor een bloedproef. Vervolgens werd tegen de vrouw proces-verbaal opgemaakt en werd haar rijbewijs ingevorderd.

Met auto in sloot na rijden onder invloed
RUIGAHUIZEN- De politie heeft maandagavond rond 20.15 uur op de Tsjerkhofsleane een aanrijding afgehandeld. Daarbij werd een 39-jarige inwoner van Balk aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Agenten kregen een melding van een eenzijdige aanrijding en dat de auto die daarbij betrokkene was te water was geraakt. Eenmaal ter plaatse bleek de auto door een veehouder met zijn tractor uit de sloot te zijn gehaald. De bestuurder werd in de nabijheid van het ongeval aangetroffen. Omdat bleek dat hij alcohol had gedronken, werd hij door de agenten aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 750 ug/l blies. Naast een proces-verbaal, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg een rijverbod van 9 uur.

Man aangehouden rijden onder invloed
WEST-TERSCHELLING- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 18-jarige inwoner van Terschelling aangehouden op verdenking voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man zonder licht op zijn Segway over de Willem Barentzkade rijden. Toen hij zijn voertuig parkeerde en de agenten hem vervolgens aanspraken, bleek hij alcohol hebben gedronken. Vervolgens werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 255 ug/l blies. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Omdat de bestuurder ook niet in het bezit was van een AM rijbewijs kreeg ook daarvoor een proces-verbaal.

Man aangehouden voor bedreiging en belediging
SNEEK- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 28-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling, bedreiging en belediging. Naar aanleiding van vernieling van een raam bij een woning aan de Pier Heemstrastraat troffen de agenten de verdachte in de tuin aan. Toen zij de verdachte aan wilden houden, begon hij de agenten te bedreigen en te beledigen. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Alcoholcontrole
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmorgen vroeg van 06.40 uur tot 08.10 uur een alcoholcontrole gehouden op de Noorderhogeweg. Al het verkeer dat Drachten in kwam, werd aan de controle onderworpen. In totaal moesten 292 bestuurders blazen. Bij twee bestuurders hadden de agenten het vermoeden dat er alcohol in het spel was. De twee ontsprongen echter de dans omdat ze net onder de toegestane hoeveelheid bliezen. De agenten hielden de controle vanwege de wedstrijd van het Nederlands Elftal. Wanneer je in een kort tijdsbestek veel alcohol drinkt dan heeft duurt het minimaal 12 uur voordat alle alcohol uit het lichaam is verdwenen. De automobilisten reageerden positief op deze controle.

112Fryslan