Politieberichten van dinsdag 15 februari.

Voetgangster gewond na aanrijding
HARLINGEN – De politie heeft maandagochtend een aanrijding afgehandeld op de Kimswerderweg, waarbij een 22-jarige inwoonster van Harlingen gewond raakte. De vrouw stak de weg over en zag daarbij een auto over het hoofd. Een aanrijding was dan ook het gevolg. Een voorbijgangster verleende in afwachting van de ambulance eerste hulp. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden na verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. De man was eerder die dag met zijn scooter tegen een ruit van een winkel aan de Centrale gereden. De ruit sneuvelde hierbij en een beveiligingsmedewerker wilde met de bromfietser in gesprek gaan. De Leeuwarder ging er echter vandoor. Hij werd daarbij geholpen door een nog onbekende jongen op een fiets. Het signalement van de twee werd doorgegeven aan de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. De agenten keken samen met 1396 deelnemers van Burgernet uit naar het duo. Diverse deelnemers zagen de mannen lopen en gaven deze informatie door. Dankzij deze informatie en onderzoek door de politie kon de 19-jarige worden aangehouden. Zijn brommer werd inbeslaggenomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Ook deelnemer van Burgernet worden? Ga naar [url=http://www.burgernet.nl/Aanmelden.aspx]http://www.burgernet.nl/Aanmelden.aspx[/url] en meld u aan!

Burgernetactie na babbeltruc
DAMWALD – De politie heeft maandagmiddag samen met 1095 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar vier inzittenden van een auto. De vier hadden eerder die middag in het winkelcentrum in Damwâld mensen geld afhandig proberen te maken door middel van babbeltrucs. Men trapte daar gelukkig niet in en waarschuwde de politie. De vier verlieten het winkelcentrum en gingen er in een auto vandoor. Getuigen konden een goede omschrijving van zowel de auto als de inzittenden geven. Reden voor de centralist om een Burgernetactie te starten. Tevens werd op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] een tweet geplaatst. Samen met de agenten keken 1095 deelnemers van Burgernet uit. Drie deelnemers van Burgernet zagen de betreffende auto richting Leeuwarden rijden. Deze informatie werd dan ook via Burgernet doorgegeven. De auto werd geparkeerd in de Borniastraat aangetroffen. Op dat moment zaten een 34-jarige man uit Charleroi en een 21-jarige man uit Dublin in het voertuig. De beide mannen werden aangehouden. De auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen omdat er met het contact was geknoeid. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na een zoektocht vonden de agenten ook de twee vrouwen. Van dit duo werden de gegevens genoteerd. Dit werd gedaan omdat de twee geen strafbare feiten hadden begaan en ook was tegen hen geen aangifte gedaan.

GORREDIJK – De politie heeft dinsdagmorgen een onderzoek opgestart naar twee inbraken in een winkel aan het Hofland. Rond 03.15 uur gingen agenten ter plaatse nadat het inbraakalarm was afgegaan. Bij de inbraak was een raam ingeslagen en tien flessen drank weggenomen. Rond 05.30 uur ging het inbraakalarm bij dezelfde winkel weer af. Waarschijnlijk was de kit van het gerepareerde raam nog niet droog, waardoor deze weggeduwd kon worden. Het is niet duidelijk of er bij de tweede inbraak iets werd weggenomen. Op camerabeelden zijn twee mannen met het volgende signalement te zien:

Man 1
[bullets]1.80/1.90 meter
Bruine jas
Lichte spijkerbroek[/bullets]

Man 2
[bullets]1.60/1.70 meter
Lichte spijkerbroek
Zwarte sportschoenen met witte streep[/bullets]

Een 59-jarige man uit Gorredijk deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met mensen die meer informatie hebben over deze mannen of de inbraak. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Inbraak in bedrijf
BALK – De politie heeft dinsdagmorgen een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een bedrijf aan de Eigen Haard. Rond 03.00 uur ging het inbraakalarm af, waarna agenten ter plaatse gingen. Bij het bedrijf was een raam geforceerd, waarna meerdere beeldschermen weggenomen waren. Een 47-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Drie woninginbraken
OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar drie woninginbraken die maandagmiddag in de Hoogengaardelaan en Lijnakker plaatsgevonden hebben. Tussen 15.00 en 20.00 uur werd een raam opengebroken bij de woning aan de Lijnakker, waarna de hele woning overhoop gehaald werd. Hierbij werd een blikje met geld weggenomen. De 67-jarige bewoner deed aangifte. Ook bij de woningen in de Hoogengaardelaan werd een raam opengebroken. Bij een woning werd alles overhoop gehaald en de inhoud van een kluis weggenomen. De 40-jarige bewoner deed aangifte. Bij de andere woning werd alleen de slaapkamer doorzocht. Onduidelijk is of hier iets weggenomen werd. Er moet nog aangifte worden gedaan worden.

Koperdraad gestolen
OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van ongeveer 200 meter koperdraad van bliksemafleiders vanaf het dak van een bedrijf aan de Houtwal. Deze diefstal heeft tussen zaterdag 12.00 uur en maandag 10.00 uur plaatsgevonden. Een 54-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
WARTEN – De politie heeft maandagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige man uit Leeuwarden. Om 06.20 uur passeerde de automobilist op de N31 een controle met 163 kilometer per uur terwijl een maximum snelheid van 100 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Kop-staartbotsing
STIENS – De politie heeft maandagmiddag een verkeersongeval op de Bredyk afgehandeld. Bij de stoplichten op de kruising Menno van Coehoornwei met de Bredyk, kon een 45-jarige inwoonster van Oudebildtzijl bij het optrekken een aanrijding met haar voorganger, een 51-jarige man uit Stiens niet voorkomen. Dit met een kop-staartbotsing tot gevolg. De 51-jarige man is met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurster kwam met de schrik vrij. Agenten leidden het overige verkeer om via de ventweg.

Inbreker op heterdaad betrapt
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag dankzij de oplettendheid van een beveiligingsmedewerker een 37-jarige man uit Hoogstraten aangehouden op verdenking van diefstal. Om 00.15 uur sprak de beveiliger de man aan op een industrieterrein aan De Hemmen. De 27-jarige kon geen duidelijke verklaring geven over zijn aanwezigheid op dat tijdstip en die locatie. Daarop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij gefouilleerd en werd een contactsleutel aangetroffen. Tegelijkertijd ontdekten agenten op het terrein een onafgesloten auto met enkele RVS-buizen en inbrekersgereedschap. De sleutel van de 37-jarige bleek te passen in de gevonden auto. De man is voor nader onderzoek ingesloten. Terwijl de verdachte is de cel zat, werd hij meerdere malen op zijn GSM door een 26-jarige man uit Gorredijk gebeld. Agenten gingen posten in de omgeving van het industrieterrein en het adres van die, mogelijk, tweede verdachte. Bij de toegangswegen van het industrieterrein zagen zij de 26-jarige man lopen. Hij werd aangesproken en bekende direct betrokkenheid bij de diefstal van RVS-buizen. Ook hij werd aangehouden en voor onderzoek ingesloten. Er moet nog aangifte worden gedaan namens het gedupeerde bedrijf.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan