Politieberichten van dinsdag 14 september.

Man aangehouden voor dreiging met bom
NOARDBURGUM – De politie heeft maandag om 08.00 uur een 32-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden voor bedreiging. De man zat op donderdag 2 september in de bus lijn 20 van Leeuwarden naar Burgum en dreigde de bus op te blazen. Ook mishandelde hij één van de passagiers. De actie van de Noardburgummer veroorzaakte angst en onrust in de bus.

De politie kwam de man op het spoor aan de hand van het politieonderzoek en tips. De 32-jarige is ingesloten in het politiebureau.

Snelheidscontroles
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond op diverse klachtlocaties in Leeuwarden snelheidscontroles gehouden met een lasergun. Op de Aldlansdyk werd een 24-jarige bestuurder uit Leeuwarder staande gehouden. De 24-jarige Leeuwarder reed 107 kilometer daar waar 50 kilometer per uur was toegestaan, zijn rijbewijs in ingevorderd. Naast deze invordering zijn er acht bekeuringen uitgeschreven in verband met de snelheidsovertredingen.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
GROU – De politie heeft maandag rond 21.30 uur op de Biensma tijdens een controle op het gebruik van alcohol in het verkeer, het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige inwoner van Warten. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De man blies 625ug/l, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij een rijverbod van zeven uren opgelegd kreeg.

Autobrand
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de dader(s) die in nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur geprobeerd hebben een auto in brand te steken. Surveillerende agenten werden op de Orion aangesproken door buurtbewoners die gezien hadden dat de voorkant van een geparkeerde auto in brand stond. Met behulp van een emmer water was de brand geblust zodat het vuur niet verder kon gaan. Sinds eind augustus is dit de vierde autobrand op de Orion.

Drie mannen aangehouden zonder legitimatie
TER IDZARD – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag drie mannen van 22, 19 en 17 jaar uit Wolvega aangehouden voor het zich niet kunnen identificeren. Rond 00.00 uur reden surveillerende agenten op de Idzardaweg toen zij bij een bedrijf een auto zagen staan met drie inzittenden. Vanwege de verdachte omstandigheden werd om een legitimatie gevraagd. Toen de drie mannen allen toegaven zich niet te kunnen identificeren werden zij hiervoor aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij heengezonden. Tevens werd er proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Roemeen aangehouden voor inbraak
BLAUWHUIS – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 20-jarige man uit Roemenië aangehouden op de Afsluitdijk op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 02.30 kregen surveillerende agenten via 1-1-2 melding dat er een inbraak was gepleegd bij een horecagelegenheid aan de Vitusdyk. In de omgeving van Blauwhuis zagen agenten een auto rijden. Aangezien het vermoeden bestond dat deze auto betrokken kon zijn bij de inbraak, stelde de agenten een controle in. Hieruit bleek dat de auto onverzekerd was. De auto reed via de A7 in de richting van de Afsluitdijk. De agenten zetten vervolgens de achtervolging in. Een tweede politie-eenheid kon de auto op de Afsluitdijk staande houden. Ondertussen bleek dat er in de horecagelegenheid een schoenspoor van de inbreker was aangetroffen. Dit schoenspoor bleek overeen te komen met het schoenprofiel van de verdachte. De Roemeen werd vervolgens aangehouden op verdenking van inbraak. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

112Fryslan