Fryslân, 14-07-2009 • Politieberichten van maandag 13 juli 07.00 uur tot en met dinsdag 14 juli 07.00 uur

Heeg: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling die in de nacht van zaterdag en zondag aan de Tollewei heeft plaatsgevonden. Omstreeks 02.30 uur werd daar een 17-jarige jongen uit Harskamp zonder aanleiding mishandeld door twee jongens die vermoedelijk deel uit maakten van een groep van zes. Het slachtoffer werd meerdere malen tegen zijn hoofd geschopt en geslagen en raakte hierdoor gewond aan zijn gezicht. Daarnaast werd een andere jongen door deze groep bij It Syl in het water gegooid. De groep is uiteindelijk vertrokken in de richting van de supermarkt. Het gaat om het volgende signalement:
Dader 1:
[ul][li]Blanke jongen; [/li]
[li]Ongeveer 20 jaar; [/li]
[li]Friestalig; [/li]
[li]Kort donkerblond haar met een kuifje; [/li]
[li]Droeg een donkerblauwe spijkerbroek, een donkerblauwe trui met capuchon en zwarte schoenen van het merk Nike Airmax.[/li][/ul]

Dader 2:
[ul][li]Blanke jongen; [/li]
[li]Ongeveer 22 jaar; [/li]
[li]Friestalig; [/li]
[li]Kort stekelig zwart haar; [/li]
[li]Breed postuur; [/li]
[li]Droeg een zwart bomberjack met witte opdruk, een wit/grijze camouflage broek, witte schoenen van het merk Nike Airmax.[/li][/ul]

De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Frieschepalen: politie controleert op rijden over vluchtstrook bij wegwerkzaamheden
De politie heeft zaterdagmiddag op de rijksweg A7 ter hoogte van Frieschepalen 21 bekeuringen uitgedeeld voor het rijden over de vluchtstrook. Ter plaatse waren wegwerkzaamheden waardoor een file was ontstaan. 21 automobilisten besloten hierop van de vluchtstrook gebruik te maken om de file te omzeilen.

Drachten: politie onderzoekt diefstal motorfiets
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een motorfiets (kleur onbekend) van het merk Kawasaki, type KX250 Enduro met het kenteken MF-VP-30. De motorfiets werd tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag gestolen vanaf de Robijnekamp. De 26-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Cornjum: politie houdt fietsendieven aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Skredyk twee 20-jarige Leeuwarders aangehouden op verdenking van diefstal van twee fietsen. Surveillerende agenten troffen de mannen fietsend zonder verlichting aan en stelden een onderzoek in. Het duo verklaarde de fietsen te hebben gevonden en dat ze deze gebruikten om naar huis te gaan. Op basis van deze verklaring en de vondst van een loper waarmee sloten van fietsen geopend kunnen worden, hebben de agenten de Leeuwarders aangehouden. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt. De eigenaren (leeftijd en woonplaats onbekend) van de fietsen moeten nog aangifte doen.

Midsland (Terschelling): politie houdt drie mannen aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op Oosterburen twee 18-jarige mannen uit Hellem en een 19-jarige man uit Schildwolde aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs en de handel hierin. Agenten in burger werden door de mannen aangesproken en kregen vervolgens drugs aangeboden. Hierop is het drietal aangehouden. In de tent van de verdachten, op een camping in Midsland, werden meerdere zakjes van vermoedelijk speed en wiet aangetroffen. De drugs werd door de politie in beslag genomen. De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Tytsjerk: vrouw gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft maandagochtend een eenzijdig ongeval op het Suderein afgehandeld waarbij een 35-jarige automobiliste uit Suwald gewond raakte. Het slachtoffer was, door nog onbekende oorzaak, met haar auto tegen een boom aangereden. Ze kwam vermoedelijk uit zuidelijke richting. De vrouw is met botbreuken per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in naar de aanrijding.

Wymbritseradiel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocatie
De politie heeft maandag in de gemeente Wymbritseradiel op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Als eerste werd er met de radar gecontroleerd op de Legedyk in Scharnegoutum. Tijdens deze controle passeerden 155 bestuurders waarvan er 16 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 106 kilometer per uur. Vervolgens werd er op de Alde Skatting in Heeg gecontroleerd. Hier passeerden 223 bestuurders waarvan er 34 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Hier was de hoogst gemeten snelheid 118 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Rigedyk in Oudega. Hier passeerden 174 bestuurders de radar waarvan er 14 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 109 kilometer per uur.

Lemmer: politie houdt man aan voor diefstal hout
De politie heeft maandagavond op de Industrieweg een 24-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal van hout. Een getuige zag dat een aantal mannen hout weghaalde bij een bedrijf en belde hierop direct de politie via 1-1-2. Op het moment dat de agenten ter plaatse kwamen, waren de mannen vertrokken. Op aanwijzing van de getuige trof de politie in de omgeving één van de mannen. Hij werd aangehouden overgebracht naar het politiebureau. De Leeuwarder is voor verhoor ingesloten. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) moet nog aangifte doen van de diefstal.

Harlingen: politie houdt drie jongens aan voor vernieling
De politie heeft maandagavond op de Kimswerderweg een 14-jarige en een 17- jarige jongen uit Harlingen en een 19-jarige jongen uit Pingjum aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een getuige had gezien dat het drietal op de Koningin Wilhelminastraat met stenen had gegooid tegen een keet, waardoor er een raam sneuvelde. Hij belde hierop direct de politie via 1-1-2 en hield ondertussen de groep in de gaten. Op het moment dat de politie kwam, gingen de jongens er vandoor. Na een achtervolging konden de agenten de verdachten aanhouden en werden zij overgebracht naar het politiebureau. Daar bekenden zij de vernieling te hebben gepleegd. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) moet nog aangifte doen. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vlieland: politie onderzoekt diefstal koksmessen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van messen uit een horecagelegenheid aan de Dorpsstraat. Tussen zondagavond en maandagochtend werden daar tien messen weggenomen uit de keuken. Na een zoektocht zijn er drie messen teruggevonden op het dak van een nabijgelegen pand. Het gaat om broodmessen, koksmessen, hakmessen en vleesmessen. Met name de twee broodmessen zijn erg scherp. Het zou kunnen zijn dat, omdat de overige messen aangetroffen zijn in de omgeving van de horecagelegenheid, dat andere voorbijgangers of personen zijn gestuit op de andere vermiste messen. Mensen die meer informatie hebben, kunnen daarvoor contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900 – 8844.

Engelum: drie mannen gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Sirtemawei een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 37-jarige, een 38-jarige en een 43-jarige man uit Leeuwarden gewond raakten. De mannen zaten in een auto die door nog onbekende reden uit de bocht vloog. Het voertuig raakte hierna in een slip en kwam uiteindelijk tegen een boom in een droge sloot tot stilstand. De mannen zijn per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

112Fryslan

})