Politieberichten van dinsdag 14 december.

Man bekent honderden fietsendiefstallen
LEEUWARDEN- De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Leeuwarden een woninginbraak, drie fietsendiefstallen, een oplichting en een bedreiging opgelost. De verdachte bekende honderden fietsen gestolen te hebben. Daarnaast werd een 49-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van heling.

De zaak kwam aan het rollen toen de 23-jarige man op 23 oktober 2010 een inbraak pleegde in een woning aan de Hanenburg. Tijdens de inbraak werd een televisie en een pinpas uit een woning weggenomen. Met de pinpas nam hij geld op van de rekening van de aangeefster. Bij de inbraak werd hij herkend en kon op 25 oktober met toestemming van de officier van justitie buiten heterdaad worden aangehouden. Toen bleek hij daarnaast een ex-partner gestalkt en bedreigd te hebben en een vrouw opgelicht te hebben. Hij beloofde ramen voor haar te wassen, maar zij moest hem vooraf betalen. Toen hij eenmaal het geld in handen had, ging hij ervandoor zonder de ramen gewassen te hebben.

Fietsendiefstallen
Tijdens het onderzoek kwam ook naar voren dat de verdachte zich schuldig gemaakt had aan twee fietsendiefstallen bij het FEC aan de Heliconweg en één bij het NS station. Deze diefstallen werden gepleegd op 31 augustus en 3 september 2010 en werden op camera vastgelegd. Tijdens het verhoor bekende de verdachte bovendien dat hij in Leeuwarden en Winschoten in een periode van drie jaar ongeveer vier- á vijfhonderd fietsen gestolen had. De fietsen verkocht hij door aan voor hem onbekende personen voor een bedrag van tien tot dertig euro per fiets. Het geld wat hij hiervoor kreeg besteedde hij aan drugs.

Heling
De televisie werd door hem verkocht aan een 49-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze verdachte werd op 25 oktober aangehouden op verdenking van heling. Hij bekende het gestolen goed van de 23-jarige verdachte te hebben gekocht. De televisie werd bij hem thuis aangetroffen en in beslag genomen. Ook tegen deze verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangiftes
Van de diverse misdrijven die de man pleegde, werd bij de politie aangifte gedaan. De verdachte werd door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zit nog steeds vast.

Burgernet werkt in Fryslân
Burgernet, het telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven, is sinds april 2010 actief in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland van start. In Dantumadiel en Leeuwarden is Burgernet al actief sinds november 2009. Burgernet is een uniek samenwerkings-verband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Het komende voorjaar sluiten de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a., Wunseradiel, Gaasterlan-Sleat en Skasterlân ook aan bij Burgernet.

Burgernet werkt!
Burgernet is sinds april van dit jaar 102 keer ingezet in de twaalf deelnemende gemeenten. Minstens 31 keer is de actie met een positief resultaat afgesloten. Dat wil zeggen dat dankzij de inzet van Burgernet een vermist persoon is teruggevonden, een verdachte is aangehouden en/of gestolen goederen zijn getraceerd. Na de succesvolle invoering van Burgernet in de twaalf gemeenten telt in Fryslân nu bijna 16.000 deelnemers. Nog elke week melden zich nieuwe deelnemers aan.

Wat is Burgernet?
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u zelf een bijdrage leveren bij de opsporing van bijvoorbeeld een vermist kind, een voertuig of een dader(s). Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Aanmelden voor Burgernet
Als u deel wilt nemen aan Burgernet kunt u zich aanmelden via [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]. Uw aanmelding wordt dan verwerkt en u ontvangt een bevestiging van uw aanmelding.

Drie bankkrakers aangehouden
KOLLUM- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag drie mannen, een 38- en 25-jarige inwoner van Groningen en een 29-jarige inwoner van Assen aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een geldautomaat te hebben gekraakt aan de Mr. Andreastraat. Agenten troffen na een alarmmelding een opengebroken toegangsdeur bij de geldautomaat aan. Daarnaast was geprobeerd om de kluisdeur te openen, wat niet lukte. Direct na de alarmmelding stelden agenten een onderzoek in de omgeving in. Op de Betonwei even buiten Harkema controleerden ze een auto met daarin drie mannen. De mannen gedroegen zich verdacht en in de auto werd een honkbalknuppel aangetroffen. De drie mannen bleken antecedenten op het gebied van inbraken te hebben. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De auto werd voor technisch onderzoek in beslag genomen.

Getuigen gezocht woninginbraak
FRANEKER- De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak die maandagmiddag tussen 14.30 uur en 17.30 uur plaatsvond in een woning aan het Vliet. De dader(s) kwam(en) de woning door een raam te vernielen. Het is nog onbekend wat werd weggenomen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze inbraak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Vrouw gewond bij aanrijding
BOLSWARD- De politie heeft een aanrijding op de Ward afgehandeld waarbij een 16-jarige fietsster uit Bolsward aan haar been gewond raakte. De vrouw stak zonder uit te kijken de Snekerstraat over, waarna zij werd aangereden door een 48-jarige automobilist uit Emmeloord. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sieraden gestolen bij woninginbraak
BOLSWARD- De politie onderzoekt een woninginbraak die vermoedelijk in de nacht van zondag op maandag plaatsvond in een woning aan De Gear. De dader(s) kwam(en) de woning via de achterzijde binnen. Uit de woning werden sieraden weggenomen. Een 79-jarige inwoner van Bolsward deed aangifte.

Bekeuringen op klachtlocatie
LEEUWARDEN- De politie heeft maandag tussen 17.30 uur en 18.30 uur op de Zwettestraat een snelheidscontrole uitgevoerd naar aanleiding van klachten over automobilisten die met hoge snelheid door de straat reden. Er werden tien bekeuringen uitgeschreven. De hoogste snelheid die werd gemeten was 86 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man had een winkelverbod voor een supermarkt aan het Hoeksterpad. Toen de man probeerde weer naar binnen te gaan, werd hij door het winkelpersoneel aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Aangehouden voor verboden wapenbezit
SNEEK- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 35-jarige inwoner van Harlingen en een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van verboden wapens. Agenten zagen de auto waarin de mannen reden in de Furmerusstraat rijden en besloten deze te controleren. Toen zij de mannen vervolgens aanspraken zagen zij een knuppel in het voertuig liggen. Tijdens het verdere onderzoek in de auto, troffen de agenten een flesje met daarin vermoedelijk GHB en een breekijzer aan. Bij de Harlinger werd een busje peperspray in zijn kleding aangetroffen. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond op de Julianalaan het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De man reed in zijn auto 101 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Na de staande houding werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan