Fryslân, 14-04-2009 • Politieberichten van maandag 13 april 11:00 uur tot dinsdag 14 april 07:00 uur

Grou: inbraak in sportkantine
De politie onderzoekt een inbraak, gepleegd in de nacht van maandag op dinsdag, in een sportkantine aan de Burstumerdijk. Hierbij werden alcoholische dranken weggenomen. De dader(s) kwamen via de achterzijde van het gebouw binnen. Een 60-jarige inwoner van Grou deed aangifte.

Heerenveen: gevaarlijk rijgedrag: baby achter het stuur
De politie heeft maandagmiddag een 34-jarige man uit Drachten voor meerdere overtredingen in verband met onveilig rijgedrag bekeurd. Een motoragent zag het voertuig van de man, volgeladen met goederen, rijden op de Oranje Naussalaan. Bij het passeren van het voertuig meende de agent dat op de voorstoel een kindje zat, maar hij dacht dat hij dat verkeerd had gezien. De agent keerde zijn motor om polshoogte te nemen en kon het voertuig op de A32 staande houden. Achter het stuur bleek de Drachtster te zitten en voor hem, half op de stoel zittend, een kindje van een 1 jaar oud. De bestuurder had tevens geen zicht meer naar rechts en naar achteren in verband met de vele goederen. Tijdens het gesprek met de bestuurder bleek op de voorstoel nog een mevrouw en achterin nog een man tussen de goederen en dozen te zitten. Beide personen droegen geen gordel. Alle inzittenden zijn overgebracht naar het politiebureau omdat zij zo niet meer verder konden rijden. De bestuurder kreeg een proces-verbaal voor het niet dragen van een gordel en ‘de hindering door lading en passagier waardoor er geen zicht is’. De andere inzittenden kregen een bekeuring voor het niet dragen van een gordel.

Makkinga: alcoholcontrole
De politie heeft maandagmiddag een alcoholcontrole gehouden op de Oosterhuisweg waarbij vijf keer een overtreding voor het rijden onder invloed werd geconstateerd. Van een 29-jarige bestuurder uit Ravenswoud werd het rijbewijs ingevorderd nadat hij een kop-staart aanrijding had veroorzaakte. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 625 ug/l blies. Bij de controle kregen nog drie bestuurders een proces-verbaal voor het niet dragen van een gordel.

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag een aanrijding tussen een motorfiets en een automobilist afgehandeld. Een 25-jarige motorrijder kwam vanaf de A7 en stopte voor De Scheiding. De 51-jarige bestuurder van een bestelbus kwam vanuit de richting Frieschepalen en reed in de richting van Surhuisterveen. Op dat moment trok de motorrijder op en kwam in botsing met de passerende bestelbus. De mottorijder is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Appelscha: meisje van paard gevallen
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een 15-jarige meisje uit Smilde op het ruiterpad nabij de uitkijktoren van haar paard was gevallen. De ambulance en de traumahelikopter kwamen ter plaatse. Met letsel aan haar schouder is het meisje per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Sickingastate. Tussen donderdagavond 9 april en maandagavond 13 april is men binnengekomen na het forceren van een raam. Men heeft onder andere een flatscreen, een laptop en twee zeldzame dwergpapegaaien weggenomen. De 21-jarige bewoner deed aangifte.

Jelsum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Haskedyk. De inbraak heeft plaatsgevonden tussen vrijdag 10 april en maandag 13 april en men is binnengekomen na het forceren van een raam. De gehele woning is doorzocht. Men heeft onder andere een computermonitor, diverse kledingstukken en dvd’s weggenomen. Een 52-jarige man deed aangifte.

Drachten: automobilist zonder rijbewijs
De politie heeft maandagmiddag een 24-jarige bestuurder uit Drachten proces-verbaal gegeven voor het rijden zonder rijbewijs en het niet dragen van de autogordel. Surveillerende agenten reden op de Gernaerd en zagen dat de automobilist geen autogordel droeg. Zij gaven de man een stopteken en zagen dat het voertuig hierop een vreemde beweging naar rechts maakte en tegen een geparkeerd voertuig aanreed. De bestuurder stapte daarna uit en wilde in eerste instantie een woning binnen gaan. Kort daarop meldde hij zich bij de agenten en verklaarde dat hij geen rijbewijs had. Hij had van schrik de aanrijding veroorzaakt.

Harlingen: drie auto-inbraken bij de Waddenhal
De politie onderzoekt drie auto-inbraken op de Westerzeedijk. Surveilleren agenten reden over het parkeerterrein van de Waddenhal toen ze zagen dat van drie auto’s de ruiten waren vernield. De agenten stelden een nader onderzoek in en zagen dat alle voertuigen waren doorzocht. Vermoedelijk dat de inbraken tussen vrijdag 10 april en maandag 13 april hebben plaatsgevonden. Het is onduidelijk wat er is weggenomen. De eigenaren van de auto’s moeten nog aangifte doen.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten inbraak en brandstichting aan
De politie heeft maandagavond op het Fedde Schurerplein drie jongens aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak en brandstichting. Agenten kregen de melding dat er werd ingebroken in een bouwkeet. Een getuige had gezien dat drie jongens over de hekken van het bouwterrein waren geklommen en belde hierna direct de politie via 1-1-2. Deze ging met meerdere eenheden ter plaatse en zagen drie jongens vanaf het bouwterrein wegrennen. De politie zette de achtervolging in en kon de jongens aanhouden. Het gaat om een 19-jarige en twee 18-jarige jongens uit Heerenveen. Kort na de aanhouding zagen de agenten dat er rook uit de bouwkeet kwam. Met behulp van brandblussers aangereikt door omstanders kon de brand snel geblust worden en hoefde de brandweer niet meer in actie te komen. De politie vermoedt dat de verdachten met de brandstichting eventuele sporen wilden wissen. Het is op dit moment onbekend wat er uit de bouwkeet is weggenomen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) moet nog aangifte doen.

Sneek: jongen aangehouden op verdenking van vernieling
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan de Kruizebroederstaart een 23-jarige inwoner uit Gauw aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten kregen de melding dat er een ruit van een horecagelegenheid was vernield. Het bleek dat eerder op de avond drie jongens in de zaak vervelend waren geweest, bij het vertrek had een van de jongens een ruitje ingeslagen. Dit was door een getuige gezien die hierop de politie belde. De agenten konden op aanwijzing van de getuige de verdachte aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en aldaar voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) moet nog aangifte doen.

112Fryslan