Politieberichten van dinsdag 13 september

Aanrijding na voorrangsfout

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend op de Drachtsterweg met de kruising van het Hemriksein een aanrijding afgehandeld, waarbij drie gewonden vielen. Een 52-jarige automobiliste uit Leeuwarden verleende een 49-jarige automobiliste uit Wergea geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De bestuurster uit Wergea klaagde over pijn in haar rug en daarom werd ze door de brandweer uit haar auto gehaald. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook haar zoon, die als passagier in de auto zat, raakte gewond en werd eveneens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.Door het ongeval ontstond veel vertraging.

Hennep in maïsveld

BURGUM – De politie heeft in een maïsveld aan het Noordermeer 50 hennepplanten aangetroffen. Agenten kregen maandagmiddag een melding dat hennep tussen het maïs zou staan. De 50 planten werden vervolgens opgespoord en vernietigd.

Man aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Nieuwestad een 56-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een 51-jarige vrouw uit Goutum had ’s middags kleding gekocht bij een winkel aan de Nieuwestad. Haar nieuwe aankopen had ze in haar fietstas gedaan om nog even verder te winkelen. Toen ze terug kwam zag ze dat de tas met de nieuwe kleding uit haar fietstas was gehaald. De vrouw ging direct terug naar de winkel waar ze eerder die middag iets had gekocht. Daar zag ze een man bij de kassa staan die een tas met kleding probeerde om te ruilen voor geld. Het bleek de tas met de kleding van de vrouw te zijn. Door het winkelpersoneel werd de politie gewaarschuwd. De agenten hielden vervolgens de 56-jarige Leeuwarder aan voor heling. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Roemeense winkeldieven aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag in een elektronicawinkel op het winkelplein De Centrale twee Roemeense mannen van 26 en 21 jaar en twee Roemeense vrouwen van 18 en 22 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal in vereniging. Beveiligingspersoneel zag de twee mannen de winkel binnen komen en niet veel later volgden de twee vrouwen. In eerste instantie leken ze niet bij elkaar te horen. Maar via beveiligingscamera’s was te zien dat er wel degelijk contact was tussen de vier. De mannen gingen door de winkel en zochten enkele goederen op, waaronder mobiele telefoons. Die werden vervolgens elders in de winkel neergelegd. De twee vrouwen liepen naar deze plek met de bedoeling om de goederen in een geprepareerde tas te stoppen. Toen de twee mannen de winkel wilden verlaten, werden ze aangesproken door het personeel. Ze bleken in het bezit van een aantal telefoons waarvoor ze niet hadden betaald. Het duo werd dan ook overgedragen aan de politie. De vrouwen hadden inmiddels de goederen uit de geprepareerde tas gehaald en weer terug gelegd in de winkel. Ook dit werd gezien door het personeel. Reden om ook de vrouwen over te dragen aan de politie. De vier Roemenen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Passagiere gewond na aanrijding

MINNERTSGA – De politie heeft maandagmiddag op de Lange Dyk een aanrijding onderzocht, waarbij een 45-jarige vrouw uit Ternaard gewond raakte. Een 52-jarige automobilist uit Ternaard verleende geen voorrang aan een 36-jarige automobiliste uit Tzummarum. Een aanrijding was dan ook het gevolg. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. De 45-jarige vrouw, die als passagier in de auto zat van haar dorpsgenoot, raakte gewond aan haar nek. De vrouw werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Snorfietser zwaar onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 48-jarige snorfietser uit Leeuwarden voor rijden onder invloed van alcohol. De man werd op het Cambuursterpad gecontroleerd door twee agenten. Die hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De snorfietser werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1055 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uren en een proces-verbaal. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook hiervoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Man met auto van kade

HARLINGEN – Een 56-jarige automobilist van Vlieland heeft maandagavond erg veel geluk gehad. De man stond met zijn auto op de kade bij de Nieuwe Vissershaven. Volgens eigen zeggen was hij samen met zijn zoontje naar een schip aan het kijken dat aan de kade lag. Hij vergat echter dat de kade ophield en reed zo met zijn auto van de kade. Wonder boven wonder belandde hij met zijn auto op een ponton. Als die ponton er niet had gelegen, dan waren de twee met de auto te water geraakt. Nu liepen de auto en het ponton schade op, maar persoonlijk letsel deed zich gelukkig niet voor.

Man aangehouden voor vernieling en diefstal

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond op de Azaleastraat een 31-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van vernieling en diefstal. Getuigen hadden de politie via 1-1-2 gewaarschuwd omdat de man zich verdacht ophield bij een bouwplaats. In de omgeving werd een auto aangetroffen met daarin de verdachte. Op de achterbank lag een grasmaaier. Ook werd bekend dat de man met verf op een ruit van een woning had gespoten. De agenten lieten de man blazen omdat ze, vanwege zijn vreemde gedrag, het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol was. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Tijdens de fouillering van de man vonden ze twee wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs. De bestuurder werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef bij hem afgenomen, omdat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs verkeerde. Zijn rijbewijs werd tevens ingevorderd. De grasmaaier werd in beslag genomen omdat die vermoedelijk van diefstal afkomstig was. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Vijf studenten aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in een studentenpand aan de Eewal vijf studenten aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. In de nacht van maandag op dinsdag kregen surveillerende agenten een melding dat een ruit was ingegooid van een restaurant op de Eewal. Een getuige had dit gezien en zat achter de daders aan. De politie werd gewaarschuwd en de agenten waren snel ter plaatse. Ze zagen nog net dat een aantal studenten een woning binnen gaan. Na onderzoek bleek een hele zware bloempot door de ruit van een restaurant was gegooid. Dit moest dan ook wel door meerdere personen gedaan zijn. De getuige vertelde dat de studenten verantwoordelijk waren voor de vernieling. Bij het zien van de politie waren de vijf studenten snel een woning binnen gegaan. De agenten gingen naar de betreffende woning en daar werden ze door één van de bewoners binnen gelaten. Vijf mannen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens het gedupeerde restaurant aangifte.

112Fryslan