Politieberichten van dinsdag 13 maart

Fietser overleden

MARRUM – Bij een ernstig verkeersongeval op de Ljouwerterdyk bij Marrum is maandag rond 19.00 uur een 71-jarige inwoner van Marrum overleden. De 71-jarige reed vanuit de richting van Westernijtsjerk via het fietspad (schelpenpad) naar Marrum. Hierbij moest de 71-jarige de Ljouwerterdyk oversteken. Het slachtoffer heeft vermoedelijk een 29-jarige inwoner van Marrum die met zijn auto aan kwam rijden uit de richting van Stiens, niet gezien en stak de weg over. De auto botste tegen de fietser die zwaar gewond raakte. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. Getuigen van ongeval hebben de eerste hulp verleend en het slachtoffer werd gereanimeerd. Helaas overleed de Marrummer ter plaatse. De politie stelt een nader onderzoek in.

Drie woninginbraken

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt drie inbraken in woningen aan de Kuunderhof. Zaterdag overdag werd in de drie woningen ingebroken. Daarbij werd gereedschap, zoals boormachines, een spelcomputer en een navigatiesysteem weggenomen. De benadeelde bewoners deden aangifte.

Aanhouding na auto-inbraak

OOSTERWOLDE – De politie heeft zondagochtend een 29-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van een auto-inbraak. Op de Tjongerhof was de ruit van een geparkeerde auto ingeslagen, waarna een portemonnee werd gestolen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen in gesprek met diverse betrokken. Al snel werd duidelijk dat de 29-jarige als verdachte kon worden aangemerkt. In de woning van de man werd de gestolen portemonnee gevonden. Ook was hij nog in het bezit van het geld dat uit de portemonnee kwam. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Dieven betrapt

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft maandag rond 19.30 uur een 14-jarige inwoner van Stiens en een 14-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor diefstal. De trainer van het elftal zag na de training twee jongens uit een kleedkamer komen. In eerste instantie sloeg hij hier geen acht op maar toen zijn pupillen hem vertelden dat ze spullen kwijt waren, ging bij hem een lichtje branden. Ook bleek dat de mobiele telefoon van de trainer, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, verdwenen was. Op de Statenweg, vlak bij het Sportcomplex, trof hij de jongens aan en nam ze mee naar het clubgebouw. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De beide 14-jarigen zagen toen kans om de gestolen goederen te verstoppen. De gsm van de trainer werd, zonder simcard, teruggevonden in de kleedkamer. Ook een ketting en een horloge werden teruggevonden door de eigenaar. De beide verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Woning brand

DELFSTRAHUIZEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Marwei. De bewoners werden wakker van lawaai en gingen kijken wat er aan de hand was. Op dat moment sloegen de vlammen al uit het dak. Met meerdere brandweer eenheden is het vuur geblust maar de woning liep grote schade op.

Fietser gewond

BURGUM – De politie heeft maandag rond 14.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ernstig verkeersongeval. Een 81-jarige inwoner van Buitenpost reed met zijn auto in zuidelijke richting over de Kwekerstrjitte. Ter hoogte van een wegversmalling bij de kruising met de Schoolstraat reed hij achter een fiets die bestuurd werd door een 73-jarige inwoonster van Suwald. Hier haalde de 81-jarige de fietser in en tijdens deze manoeuvre is de 73-jarige door nog onbekende oorzaak in botsing gekomen met de auto. De 73-jarige raakte ernstig gewond. Het mobiel medisch team is met de traumahelikopter naar de plaats van het ongeval gevlogen en heeft eerste hulp verleend. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Verwaarlozing pony’s

JUBBEGA – De politie heeft maandag rond 13.30 uur een onderzoek ingesteld naar het welzijn van zes pony’s die in een weiland aan de Nijberkoperweg liepen. Via de dierenhulplijn 144 was bij de politie een melding binnengekomen over deze verwaarlozing. Uit het politieonderzoek bleek dat de dieren ernstige hoefproblemen hadden. Een dierenarts onderzocht de pony’s en hieruit bleek dat vijf van de zes dieren geëuthanaseerd moesten worden omdat de hoeven van deze dieren niet meer te behandelen waren. In overleg met de eigenaar van de dieren wordt dit dinsdag 13 maart gedaan. Tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal uit container

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 27-jarige en een 23-jarige man, beiden zonder vaste woon- en of verblijfplaats, aangehouden voor diefstal. Een getuige zag dat de mannen over het hek klommen bij een supermarkt aan de Lieuwenburg. Agenten die snel ter plaatse waren zagen de mannen lopen met tassen vol met etenswaren. Uit onderzoek bleek dat deze goederen weggenomen waren uit een container op het bedrijfsterrein en dat het hier ging om etenswaren waarvan de houdbaarheid verstreken was. De beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat 23-jarige nog een aantal boetes moest betalen.

Getuigen diefstallen gezocht

WARTEN/WARSTIENS – De politie is op zoek naar getuigen van meerdere inbraken die in de nacht van zondag 4 maart op maandag 5 maart plaatsgevonden hebben. Aan de Oeble Om Wei buiten Warten werd bij een boerderij een fiets, werkkleding en een plastic Poeisz boodschappentas weggenomen. De fiets werd later teruggevonden bij een andere boerderij aan de Oeble Om Wei. Daar vlakbij werd een ijzeren zwarte schouw van zes meter gestolen. Aan de overkant van het Langdeel in Warstiens werd maandagmorgen rond 07.30 een damesfiets en tuingereedschap uit een schuur gestolen. Op maandagmorgen rond 08.45 uur kwam iemand op een gestolen damesfiets het terrein van de jachthaven van Warten opfietsen met een Poeisz boodschappentas bij zich. De zwarte ongeverfde damesfiets werd hier achtergelaten. Het gaat hier niet om de gestolen fiets uit Warstiens. De politie wil graag weten wie de eigenaresse van deze fiets is. In de nacht van zondag op maandag betrapte een 59- jarige man uit Apeldoorn in de jachthaven van Warten een man die daar verdacht rondliep. Toen hij achter de man aanging werd hij met een koevoet of breekijzer geslagen. De man deed aangifte. De politie komt graag in contact met mensen die meer over een of meer van deze incidenten kunnen vertellen. Heeft u die nacht iets verdachts gezien en gehoorden heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Preventieactie

LEEUWAREN – De politie heeft maandag samen met de gemeente van 20.00 uur tot 22.00 uur in De Gealanden een inbraakpreventieactie gehouden. Hierbij werd gekeken of deuren en ramen van woningen, garages en auto’s goed afgesloten waren. Ook werden preventiegesprekken gevoerd met diverse bewoners. 66 objecten bleken niet goed afgesloten te zijn en hier werd door de politie een ‘wit voetje’ achter gelaten met tips over inbraak preventie

112Fryslan