Politieberichten van dinsdag 13 april.

Aanhouding minderjarigen voor verduistering
LEEUWARDEN – De politie heeft in het kader van een onderzoek maandagochtend vier Leeuwarders van 14, 15, 15 en 16 jaar, allen leerlingen van een voortgezet onderwijsschool aan de Robert Kochstraat te Leeuwarden, aangehouden voor verduistering van geld. Door de school was bij de politie aangifte gedaan van deze verduistering. Het gaat om een aanzienlijk geldbedrag. De verduistering heeft vermoedelijk over de periode van september 2009 tot eind maart 2010 plaats gevonden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Moordzaak Franeker in Opsporing Verzocht
FRANEKER – Vanavond wordt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de gewelddadige dood op de 69-jarige Pietje Bouma uit Franeker. Mevrouw Bouma werd op zondag 14 maart dood aangetroffen in haar woning. In de woning van het slachtoffer werd DNA-materiaal aangetroffen. Na onderzoek door het NFI bleek dit afkomstig te zijn van een 47-jarige vrouw uit Franeker. Zij werd op vrijdag 2 april aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze moord.

In Opsporing Verzocht staan de volgende vragen centraal:

■Wie heeft op zaterdag 13 maart in Franker en/of Harlingen de auto van de verdachte, een zwarte Honda CR-V, (hoogmodel, mpv) gezien?
■Wie heeft op zaterdag 13 maart deze auto gezien in de omgeving van de serviceflat De Froonacker of het vlak daarbij gelegen Tulip Inn De Valk hotel?
■Wie heeft mevrouw Bouma op zaterdag 13 maart nog gezien eventueel in het gezelschap van een persoon of personen of heeft contact met haar gehad;
■Op donderdag 18 maart tussen 09.30 uur en 10.30 uur heeft een onbekende man in de groenstrook voor het Valk Tulip Inn hotel in Franeker een voorwerp uit de grond getrokken en meegenomen. Deze man was op de fiets en gekleed in een donkerblauwe werkjas met felblauwe schouderstukken. Ook droeg de man een fel blauw gekleurd petje. De politie wil graag in contact komen met deze man of met mensen die deze man ook hebben gezien of die weten wie de man is.
Opsporing Verzocht is een programma van de Avro en wordt op dinsdag om 21.50 uur uitgezonden op Nederland 1. De herhaling van dit programma is op woensdag 14 april om 10.05 uur.

Heler van aanhangwagen aangehouden
A7 – De politie heeft een 44-jarige man (zonder vaste woon en/of verblijfplaats) aangehouden op verdenking van diefstal/heling. De man bestuurde een personenauto met daarachter een aanhangwagen. Maandagochtend zag de melder de verdachte met deze aanhanger rijden vanuit Noord Holland in de richting van Fryslân. De politie werd gealarmeerd en konden ter hoogte van Hayum aan de kant zetten. Begin april had de eigenaar van de aanhangwagen aangifte gedaan bij de politie voor de diefstal van de aanhangwagen. De 44-jarige verklaarde de aanhangwagen via internet gekocht te hebben. Hierop werd de man aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. De aanhangwagen is inbeslaggenomen.

Man rijdt met fiets sloot in
DONKERBROEK- De politie heeft maandagavond rond 23.30 uur een 60-jarige inwoner van Donkerbroek onderkoeld uit een sloot aan de Bokkekampsweg gehaald. De man was de avond bij kennissen op bezoek geweest en om 22.30 uur was vertrokken. Toen de kennis een half uur later naar buiten liep om nog even de krant op te halen, hoorde hij hulpgeroep. Toen trof hij zijn kennis in een benarde positie in de sloot aan. Tijdens het fietsen had de 60-jarige man geprobeerd om de verlichting van zijn fiets aan te zetten waarna hij de macht over het stuur verloor en in de sloot terechtkwam. De fietser raakte in het water bekneld onder zijn fiets. Hij kon nog net zijn hoofd boven het ijskoude water houden en om hulp roepen. De man is door de politie en het ambulancepersoneel uit het water gehaald en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Woning door brand verwoest
APPELSCHA- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Boslaan. De brand is vermoedelijk ontstaan in de schoorsteen waarna deze zich uitbreidde. De bewoners die een brandlucht roken en vervolgens naar buiten liepen, zagen vonken uit het rietendak komen. Aanvankelijk probeerde men zelf de brand te blussen. Toen dit niet lukte belde men via 1-1-2 de brandweer. Doordat de brand zich snel uitbreidde, zagen de bewoners geen kans meer om waardevolle spullen uit de woning te halen. Een brandweerman raakte aan zijn been gewond toen de schoorsteen naar beneden viel. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De technische recherche stelt nog een onderzoek in naar de juiste oorzaak van de woningbrand. De woning werd door de brand grotendeels verwoest.

Man aangehouden bij hennepkwekerij
SINT-JACOBIPAROCHIE- De politie heeft maandagavond rond 20.00 uur een hennepkwekerij ontmanteld aan de Gerben van Tuinenstraat. Agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor toen zij bezig waren met onderzoek in de straat. Zij zagen een woning waarbij de ramen geheel waren afgeplakt. Toen zij bij de woning aanbelden, werd de deur opengedaan door een 47-jarige inwoner van Langweer. In de hal zagen de agenten allerlei goederen liggen die in relatie met een hennepkwekerij konden worden gebracht. Eenmaal in de woning werden 406 hennepplanten aangetroffen. In een schuurtje achter de woning werden nogmaals 376 hennepplanten aangetroffen. De 47-jarige man werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens het onderzoek in de woning troffen de agenten een gevaarlijk situatie aan met betrekking tot de elektriciteit die illegaal werd afgetapt. Alle planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen. Daarnaast werd op een dure televisie beslag gelegd.

Proces-verbaal voor het plaatsen van vossenstrikken
BAKKEVEEN – De politie heeft maandagavond rond 18.30 uur een 44-jarige inwoner van Bakkeveen proces-verbaal gegeven voor het plaatsen van strikken. Een voorbijganger zag in het bos aan de Duerwaldmerwei dat bij een dassenburcht/vossenhol een valstrik was geplaatst waarna hij de politie belde. Vervolgens stelde deze een onderzoek in. Maandagavond werd de man op heterdaad betrapt toen hij de val inspecteerde. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Mogelijk heeft dit proces-verbaal gevolgen voor de jachtakte van de man.

Proces-verbaal voor het verbranden van afval
OOSTERNIJKERK- De politie heeft maandagavond een 46-jarige inwoner van Oosternijkerk proces-verbaal gegeven voor het verbranden van afval. Agenten zagen een zwarte rookwolk achter een bedrijf aan de Bartenwei vandaan komen en stelden een onderzoek in. Daar zagen zij dat er allerlei soorten afval waaronder bankkussens werden verbrand. Afval verbranden in de tuin of in je kachel is veel schadelijker dan we denken. Maar liefst 53% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin.

Man aangehouden voor bedreiging
HARLINGEN- De politie heeft maandagmorgen een 23-jarige inwoner van Harlingen in de Mgr W. H. Nolensstraat aangehouden op verdenking van bedreiging. Tijdens de aanhouding troffen de agenten nog een vuurwapen met een geluidsdemper aan. Ook troffen de agenten een hennepkwekerij aan met 150 hennepplanten. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het vuurwapen en hennepplanten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan