Dinsdag 12 juli

Politieberichten van dinsdag 12 juli

Politie lost 13 koperdiefstallen op

FRYSLÂN/DRENTHE – De politie heeft met de aanhouding van een 31-jarige en een 38-jarige, beiden inwoners van Sneek, 13 koperdiefstallen opgelost. Het tweetal werd dinsdag 5 juli op heterdaad aangehouden toen zij koperen leidingen hadden gestolen van een zendmast het de parkeerplaats bij Doniaga. De beide mannen bekenden ook dat zij van een aantal zendmasten in Fryslân en Drenthe koperen leidingen gestolen hadden. Ook waren zij betrokken bij de diefstal van koperen gedenkplaten van een monument op de Afsluitdijk en hadden zij stroomkabels gestolen bij een bedrijf in Sneek en op een bouwplaats in IJlst. De verdachten zijn op vrijdag 8 juli door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Verduistering sloep opgelost

LANGWEER – De politie heeft met de aanhouding van een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 37-jarige inwoner van Sneek, de verduistering van een sloep opgelost. Met behulp van een valse identiteitskaart werd op donderdag 23 juni een sloep gehuurd bij een bedrijf in Langweer. De sloep werd na de afgesproken huurperiode niet teruggebracht en de eigenaar deed hiervan aangifte bij de politie. Een getuige zag diezelfde dag bij de Spannenburgbrug een auto rijden met hierachter een trailer waarop de gestolen sloep lag. Door de politie zijn de beelden van de bewakingscamera van deze brug opgevraagd en hierop was de auto met erachter de gestolen sloep te zien. Op vrijdag 8 juli werd de 32-jarige aangehouden en op zaterdag 9 juli de 20-jarige en 38-jarige. De sloep werd aangetroffen in de Verlengde Hoogeveensevaart onder Geesbrug. De sloep werd in beslag genomen en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Fietsers botsen

DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend op de Zuiderhogeweg een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Een 62-jarige vrouw uit Drachten en een 49-jarige plaatsgenoot fietsten naast elkaar en raakten elkaar. De 62-jarige fietsster ging hierdoor onderuit en is met klachten aan haar hand per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Meisje van paard gevallen

BURGUM – De politie heeft maandag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op het Syl. Een 11-jarige inwoonster van Burgum reed hier met haar paard. Plotseling begon het dier ‘te bokken’ waarna de 11-jarige van het paard viel en op haar hoofd terecht kwam. De vader van het slachtoffertje, die voor begeleiding mee was gefietst, belde via 1-1-2 de hulpdiensten. Het meisje werd met behulp van een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Gewonde bij aanrijding

FINKUM – De politie heeft maandag rond 17.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op Bredyk. Een 58-jarige inwoner van Oudebildtzijl reed hier met zijn fiets komende uit de richting van Stiens en reed in de richting van Hallum. Bij de afslag naar Finkum wilde de 52-jarige linksaf slaan en stak zijn hand uit. Op dat moment haalde een 17-jarige inwoner uit Ferwert hem in met zijn scooter. Een aanrijding was niet meer te voorkomen en de twee botsten op elkaar. De 58-jarige raakte gewond en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 17-jarige werd gewond overgebracht naar de huisartsenpost. De politie stelt nog een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Ketting gestolen

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een gouden ketting. Maandag rond 19.00 uur werd een 85-jarige inwoonster op de Gaasterlandlaan aangesproken door een man en een vrouw die daar reden in een grijze Mercedes. De twee vroegen met behulp van een kaart de weg naar een straat die de 85-jarige niet kende. De vrouw stapte uit de auto en legde een (nep) gouden ketting in de nek van de Heerenveense. Deze was hier niet van gediend en stuurde de vrouw weg. De vrouw ging weer in de auto zitten en de Mercedes reed met hoge snelheid weg. Even later bemerkte de 85-jarige dat haar eigen gouden ketting gestolen was.

Huisvredebreuk

FRANEKER – De politie heeft maandag rond 22.30 uur een 60-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor huisvredebreuk. De man was met een bewoonster van een woning aan het Noord meegegaan. Eenmaal in de woning gedroeg hij zich vervelend en werd hem verzocht te vertrekken. De 60-jarige voldeed hier niet aan en bedreigde de bewoners. Gealarmeerde agenten hielden de verdachte aan. Op dat moment pakte de hij een nagelvijl en bedreigde hiermee de agenten. De vijl werd uit zijn handen gehaald en de verdachte werd geboeid overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Poging doodslag

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor poging tot doodslag. Bij de politie werd een melding ontvangen dat er geluidsoverlast zou zijn in de Magnoliastraat. Ter plaatse werden agenten aangesproken door een 28-jarige inwoner van Leeuwarden die een bebloed hoofd had. Hij vertelde de agenten dat hij, terwijl hij op bed lag, aangevallen en geslagen was door een man. Aan de hand van het opgegeven signalement en een getuigenverklaring werd de vermoedelijke dader aangetroffen in een portiek van een woning in de Magnoliastraat. Deze 46-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Op de plaats waar de verdachte werd aangehouden troffen agenten een hamer aan. Met deze hamer is het slachtoffer vermoedelijk geslagen.

Vrouw beroofd door ‘ketchuptruc’

LEEUWARDEN – De politie vraagt de inwoners van Fryslân alert te zijn op beroving door middel van een ‘ketchuptruc’. Een 53-jarige vrouw uit Leeuwarden werd op dinsdag 5 juli op deze manier van haar bankpas beroofd, waarna een geldbedrag van haar rekening werd opgenomen. In de lift naar haar woning aan De Jokse werd de vrouw aangesproken door een Oost-Europees uitziende man die haar wees op een ketchupvlek achterop haar jas. Hij was zo behulpzaam haar tissues te geven om de jas schoon te maken. Kort daarna ontdekte de vrouw dat ze haar bankpas kwijt was die ze in haar jaszak had. Nog geen twintig minuten later werd het eerste geldbedrag opgenomen. Het signalement van deze man is als volgt:

* Rond de 43 jaar oud
* Ongeveer 1.80 meter
* Een rond, geschoren gezicht
* Verzorgd uiterlijk
* Breed, getraind postuur
* Slecht geknipt donkerbruin, dun haar
* Droeg een donkergekleurd t-shirt, met een korte broek en bruine schoenen

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan