Politieberichten van dinsdag 12 april.

Snelheidscontroles bromfietsers binnen bebouwde kom
FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen week op diverse locaties in Fryslân snelheidscontroles gehouden op bromfietsers binnen de bebouwde kom. 15 bestuurders kregen hierbij een bekeuring. De controles vinden gelijktijdig plaats met de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet. Veilig thuiskomen, heb je zelf in de hand’. Het thema van de campagne is een betere naleving van de maximum snelheid op 30- en 50-kilometer wegen binnen bebouwde kom. In totaal werden 14 bekeuringen uitgeschreven voor snelheid en 1 voor het niet dragen van de helm. De snelste bromfietser reed 34 kilometer per uur boven de toegestane snelheid. Van deze 16-jarige bromfietser uit Holwerd werd het rijbewijs ingevorderd. De komende weken blijft de politie in de gehele provincie controleren op snelheid van bromfietsers binnen de bebouwde kom.

Grote partij zink gestolen
OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt de diefstal bij een bedrijf aan het Waardeel. Tussen zaterdag 9 april en maandag 11 april werd vanaf het terrein van het bedrijf een grote partij zink gestolen. Om het zink te kunnen vervoeren werd ook een aanhanger van het bedrijf gestolen. Een 35-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Aanhouding
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 21.00 uur twee 20-jarige inwoners van Leeuwarden aangehouden voor belediging en wederspannigheid. Op de skatebaan in de Van Loonstraat troffen agenten een groep jongeren aan. Een van de jongeren was in het bezit van een plastictas met hierin een grote hoeveelheid blikken bier. Bij hem stond een geopend blik bier. Aangezien dit in de APV van de gemeente Leeuwarden niet toegestaan is, namen de agenten de blikken bier in beslag. De 20-jarige eigenaar was het hier niet mee eens en beledigde de agenten. Hij werd aangehouden. De tweede 20-jarige ging zich met deze aanhouding bemoeien en probeerde deze te voorkomen. De beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Vervelend gedrag
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 23.30 uur een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor baldadigheid en belediging. Agenten zagen de 37-jarige lopen over de Nieuwestad. De Leeuwarder was behoorlijk onder invloed van alcohol en begon in het bijzijn van de agenten tegen straatmeubilair te schoppen en omstanders te bedreigen. Ook beledigde hij de agenten. De 37-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Politie neemt grote partij amfetamine in beslag
OOSTERWOLDE – De politie heeft zaterdag 9 april tijdens een doorzoeking van een woning ruim 90 kilogram amfetamine aangetroffen.

Aangifte
Op 30 maart werd er door een man bij de politie aangifte gedaan van wederrechtelijke vrijheidsbeneming, afpersing en mishandeling. In een woning in Friesland was hij tegen zijn wil vastgehouden en mishandeld.

Onderzoek en aantreffen harddrugs
Uit het politieonderzoek werden de verblijfplaatsen van de verdachten bekend. Op zaterdag 9 april zijn twee inwoners van Oosterwolde van 27 en 28 en een 43-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. Tijdens de doorzoeking van een woning in Oosterwolde troffen rechercheurs een aantal dozen aan waarin na onderzoek ruim 90 kilogram amfetamine bleek te zitten. Deze partij harddrugs heeft een straatwaarde van ruim € 900.000,=

Voortgang
De drie verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Door de politie wordt verder onderzoek gedaan naar de wederrechtelijke vrijheidsbeneming, afpersing en mishandeling van het slachtoffer. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de herkomst van de harddrugs.

Poging straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een poging straatroof die maandagavond rond 23.00 uur plaatsvond. Een 18- en 19-jarige man uit Leeuwarden en een 18-jarige man uit Marssum liepen vanuit een café aan de Korfmakersstraat richting de Prinsentuin, toen zij op de Bredeplaats door drie negroïde mannen werden tegengehouden. De mannen vroegen hen hun zakken te legen. De slachtoffers gaven aan niets bij zich te hebben, waarop ze geslagen en in een wurggreep gehouden werden. De inmiddels gealarmeerde politie heeft nog een zoekslag in de omgeving gehouden, maar heeft de daders niet kunnen aanhouden.

Vijfde verdachte aangehouden voor overval woning
OOSTERWOLDE- De politie heeft maandag in het onderzoek naar de gewelddadige overval op een woning aan de Fenne een 19-jarige inwoner van Nieuw Vennep aangehouden op verdenking van afpersing en gijzeling.
Op dinsdagavond 22 februari 2011 belden de overvallers bij de woning aan. Toen de deur werd opengedaan werden de bewoners bedreigd. De overvallers drongen vervolgens de woning binnen. In de woning waren vijf mensen aanwezig. Eén van de bewoners werd mee genomen naar een andere ruimte waar hij werd mishandeld en vastgebonden. De andere bewoners werden door nog twee andere inmiddels gearriveerde overvallers bedreigd om geld af te geven. Uiteindelijk verlieten de overvallers het pand. Direct na de overval konden agenten in de omgeving van Oosterwolde een 18-jarige inwoner van IJmuiden en een 27-jarige inwoner van Nieuw-Vennep aangehouden. De dag na de overval kon een 28-jarige inwoner van Assendelft worden aangehouden. Op 28 maart werd een 23-jarige inwoner van Nijkerk als vierde verdachte aangehouden. Inmiddels is de 18 jarige inwoner van IJmuiden in vrijheid gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

112Fryslan