De politieberichten van dinsdag 11 mei.

Aanhouding aanrander
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdag op aanwijzing van een getuige een 26- jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van het plegen van aanranding en mishandeling.

Aanranding
Op maandag 26 april rond 21.30 uur werd in het centrum van Heerenveen een 55-jarige vrouw aangerand en ernstig mishandeld. De vrouw was aan het werk in haar winkel toen er een man binnen kwam. De man greep haar direct vast en nam haar mee naar een afgelegen deel van de winkel. Hier werd de vrouw mishandeld en gedwongen om seksuele handelingen te verrichten. Op de opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] van de politie Fryslân werden beelden van de verdachte geplaatst die door een bewakingscamera waren gemaakt. Deze beelden werden op dinsdag 4 mei ook in het programma Opsporing Verzocht getoond.

Aanhouding
Op vrijdag 7 rond 15.30 uur belde een getuige met de politie dat hij de gezochte man gezien had in het centrum van Heerenveen. Deze getuige had de aanrander op 26 april ook gezien toen hij de winkel uit vluchtte. Door surveillerende agenten werd een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat de verdachte in de trein naar Leeuwarden was gestapt. Op het station in Leeuwarden is de trein opgewacht door agenten en is de Hagenaar aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 31-jarige bromfietser uit Oudeschoot ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen op de Nieuwstraat twee mannen op een brommer rijden. Zowel de bestuurder als de passagier droeg geen helm. Daarnaast slingerde de 31-jarige bestuurder uit Oudeschoot behoorlijk, waarbij hij bijna frontaal tegen een auto botste. Na een stopteken werd de bromfietser voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1035 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De agenten maakten ook een mededeling op voor het CBR, dit omdat de verdacht al eerder is betrapt op het rijden onder invloed. Het CBR gaat nu beoordelen of de man wel geschikt en vaardig genoeg is om een voertuig te besturen.

Rijden zonder geldig rijbewijs en rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. Een surveillerende agent zag de bestuurder rijden. De man viel op omdat hij geen gordel droeg. Na een stopteken volgde er een controle. Al snel bleek dat het rijbewijs van de Leeuwarder ongeldig was verklaard. Omdat de agent het vermoeden had dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Fietsster gewond na ongeval
DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend een aanrijding op de Folgeren afgehandeld, waarbij een 18-jarige fietsster uit Surhuisterveen gewond raakte. De vrouw stak plotseling de weg over en een 33-jarige automobiliste uit Drachtstercompagnie kon dan ook een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. In de loop van de dag mocht ze het ziekenhuis weer verlaten.

Diefstal van auto
JOURE – De politie onderzoekt de diefstal van een paarse Volkswagen Golf met kenteken HR-JF-26. De auto werd tussen zondagavond en maandagmiddag gestolen vanaf een parkeerplaats aan de Wumkesstraat. De 33-jarige eigenaar uit Joure deed aangifte.

Twee inbrekers aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee inwoners van Heerenveen van 18 en 19 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een winkel. Een getuige zag dat er werd ingebroken in een winkel aan het Burgemeester Kupurusplein. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen ter plaatse. Ze zagen nog net een jongen uit het pand komen, die er gelijk vandoor. Er werd begonnen met zoekactie, waarbij ook een politiehond werd ingezet. Uiteindelijk konden op de Burgemeester Falkenaweg de twee verdachten worden aangehouden. Het duo is voor nader onderzoek ingesloten. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
KORNWEDERZAND – De politie heeft maandagmiddag op de Afsluitdijk nabij Kornwederzand het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Wieringerwaard ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 130 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer is toegestaan.

Motor in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond op de Mariohof een motor in beslag genomen. De agenten kregen een melding dat er met de betreffende motor gevaarlijk door de wijk werd gereden. De bestuurder droeg daarbij ook geen helm. Eenmaal ter plaatse was de bestuurder niet meer aanwezig. De motor stond er echt nog wel. Het contactslot was kapot, er zat geen kenteken op de motor en het framenummerplaatje was niet meer aanwezig. Reden genoeg om de motor in beslag te nemen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Verzet bij aanhouding
HARLINGEN – De politie heeft een 37-jarige man uit Harlingen aangehouden voor verzet bij zijn aanhouding. In de nacht van maandag 10 mei op dinsdag 11 mei rond 01.00 uur zagen surveillerende agenten de bestuurder rijden over de Kimswerderweg. Gezien het rijgedrag van deze bestuurder besloten de agenten om hem te controleren en gaven hem een stopteken. De Harlinger reageerde hier niet op maar verhoogde zijn snelheid. Uiteindelijk lukte het toch om de man op de Zoutsloot te laten stoppen. Hij weigerde om zijn rijbewijs te laten zien en wilde niet meewerken. De agenten besloten om de verdachte aan te houden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich zodanig dat de agenten pepperspray moesten gebruiken om hem aan te houden. Uiteindelijke lukte het toch om 37-jarige in de politieauto te krijgen en hem over te brengen naar het politiebureau. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft een 41-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het rijden onder invloed. Maandagavond rond 23.00 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat een scooterrijder op de Hobbemastraat tegen een aantal auto was gereden. Omstanders hadden de man aangehouden en hielden de Leeuwarder in bedwang want hij stelde zich agressief op. De ter plaatse gekomen agenten zagen dat de man met zijn scooter tegen twee auto’s gereden was en dat hier door schade was ontstaan. Aangezien de man door de aanrijding gewond was geraakt, is hij door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook bestond er de verdenking dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol of drugs verkeerde en daarom is besloten om een bloedproef af te nemen. De eigenaren van de aangereden auto’s zijn op de hoogte gebracht.

Getuigen gezocht van auto-inbraken
FRANEKER – De politie zoekt getuigen van acht auto-inbraken. De inbraken vonden plaats in het afgelopen weekend. Vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag. Op het S.L. Mansholtplein werden twee auto’s opengebroken. In de Galjoen, Gaffelaar, Linthorst Homanstraat, P.S. Gerbrandystraat, R. Pollemaplein en Camminghastraat werden de overige auto’s opengebroken. Alle eigenaren deden aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen van deze inbraken. Heeft u iets gezien of anderzinds informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

112Fryslan