Politieberichten van dinsdag 10 mei.

Getuigen gezocht van aanrijding
DRONRIJP – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op het fietspad aan de Longbuorren, waarbij een 21-jarige fietsster uit Dronrijp gewond raakte. De vrouw fietste zaterdagavond omstreeks 19.00 uur over het fietspad dat door een brede berm is gescheiden van de rijbaan. De vrouw zag vanuit tegenovergestelde richting een blauwe auto van het merk Fiat, een verouderd model, met hoge snelheid naderen. De bestuurder van deze verloor in de bocht de controle over zijn auto. De nog onbekende automobilist schoot door de groenstrook en kwam op het fietspad terecht. Daar schampte hij met de voorkant van de auto de 21-jarige fietsster. Die kwam vervolgens ten val en liep onder andere letsel op aan haar gezicht, nek en pols. Ze moest zich dan ook in het ziekenhuis laten behandelen. De automobilist stopte wel even na de aanrijding en vroeg hoe het met de vrouw ging. De man stapte vervolgens in de auto, zonder zijn identiteit kenbaar te maken, en ging er vandoor. De politie komt dan ook graag in contact met de bestuurder of met getuigen van deze aanrijding. U kunt hiervoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Frontmaaier gestolen
GOUTUM – De politie onderzoekt de diefstal van een frontmaaier van een tractor uit een weiland aan de Boksumerdyk. Tussen zondagmiddag en maandagochtend werd de maaimachine met een nieuwwaarde van zo’n 10.000 euro gestolen. De 58-jarige eigenaar uit Jellum had de frontmaaier achtergelaten in het net gemaaide weiland. De bovenkant van de maaier is rood en het apparaat heeft grijs/beige kunstflappen. De eigenaar deed aangifte.

Motorrijder gewond na ongeval
OUDEGA (Sm.)– De politie heeft maandagochtend op It West een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige motorrijder uit Earnewâld gewond raakte. De man was met zijn motor in de slip gekomen, vermoedelijk door het natte wegdek. Hij verloor de controle over zijn motor en kwam ten val. Hij liep daarbij letsel op aan zijn schouder. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Automobilist ernstig gewond na ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend een ongeval op de Stadionweg onderzocht, waarbij een 18-jarige automobilist uit Tolbert ernstig gewond raakte. De man zijn auto werd gesleept door een andere auto. Volgens getuigen was de auto van de 18-jarige inwoner van Tolbert plotseling gaan slingeren. De auto raakte de stoep en sloeg over de kop. Het zwaargewonde slachtoffer werd door de brandweer, het personeel van de ambulance en traumahelikopter uit de zwaar beschadigde auto gehaald. De man werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevallenanalyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

Twee Poolse winkeldieven aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft maandagmiddag op de Markt twee Polen van 19 en 21 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een agent in privé tijd zag de twee in een winkel aan de Markt. Eenmaal bij de kassa had de agent het vermoeden dat ze een aantal goederen niet hadden afgerekend. Buiten de winkel sprak hij de twee Polen dan ook aan. In de tas van de mannen zaten een aantal goederen, waaronder een koptelefoon, die niet was afgerekend in de betreffende winkel. Ook vond de agent kleding met daaraan nog kaartjes. Deze kleding bleek uit sportwinkel elders in Drachten te zijn gestolen. Reden om de twee Polen aan te houden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen goederen werden in beslag genomen.

Fietser gewond na aanrijding
KORTEHEMMEN – De politie heeft maandagmiddag op de Himsterfinnen een aanrijding afgehandeld, waarbij een 49-jarige fietser uit Beetsterzwaag gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Kortehemmen verliet met zijn auto een woonerf. De bestuurder wilde linksaf de rijbaan oprijden en zag volgens eigen zeggen niemand aankomen. Plotseling zag de 21-jarige een fietser die tegen zijn auto reed. Het slachtoffer gleed over de motorkap en kwam op het wegdek terecht. De 49-jarige man werd met letsel aan zijn nek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijs kwijt na aanrijding
BERLIKUM- De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 80-jarige automobiliste uit Wier ingevorderd. De vrouw had in de Hofsleane een aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. Doordat getuigen het kenteken noteerden kwamen de agenten de vrouw op het spoor. Uit onderzoek bleek dat de vrouw al eerder ongevallen had gehad. Vervolgens werd besloten het rijbewijs van de vrouw in te vorderen. Het CBR gaat beoordelen of de 80-jarige nog wel in aanmerking komt voor een rijbewijs.

Zakkenroller aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag op de Anne Vondelingweg een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zakkenrollerij in een winkel aan de Lieuwenburg. Een getuige zag dat de verdachte een portemonnee uit de tas van een 66-jarige inwoonster van Leeuwarden stal en zette de achtervolging in. De verdachte sprong bij een andere man achter de fiets en het tweetal verdween in de richting van de Monsma. Doordat de getuige de twee mannen op afstand bleef volgen en steeds de positie aan de politie doorgaf, kon de verdachte even later op de Anne Vondelingweg door agenten worden aangehouden. De bestuurder van de fiets werd niet meer aangetroffen. Het slachtoffer deed aangifte. De zakkenroller werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie verdachten aangehouden voor diefstal oud-ijzer
LEMMER- De politie heeft maandagavond twee inwoners van Lemmer van 26 en 55 jaar en een 25-jarige inwoner van Rutten aangehouden. De mannen worden ervan verdacht oud-ijzer bij een bedrijf aan de Plattedijk te hebben gestolen. Een getuige zag de drie de diefstal plegen en belde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en de mannen werden aangehouden. Het oud-ijzer werd in beslag genomen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij na verhoor werden heengezonden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden na openlijk geweld
SNEEK – De politie heeft maandagavond twee inwoners van Sneek van 18 en 41 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Eerder die avond waren er bij een woning aan de Gele Lis enkele ruiten ingegooid. Van de daders was een goed signalement beschikbaar en de agenten gingen dan ook op zoek naar hen. Later die avond kwam een melding vanuit het centrum van de stad dat bij een restaurant twee mannen zich vervelend gedroegen. Toen de agenten arriveerden bleek het te gaan om het duo dat door hen werd gezocht. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Vermoedelijk is een zakelijk conflict de aanleiding van de vernieling geweest.

Buitenboordmotor gestolen
SWICHUM – De politie onderzoekt de diefstal van een buitenboordmotor. Maandagavond hadden getuigen gezien dat twee jongens een buitenboordmotor van een afgemeerd bootje aan de Moskoureed hadden gestolen. Het duo stapte vervolgens op een scooter en nam de motor mee. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerde eenheden van de politie keken uit naar de twee dieven. Ook werd een tweet geplaatst op @meldkamer_frl over de diefstal. Al snel kwam het bericht dat het duo richting Wergea was gereden. Ondanks een grote zoekactie werden de twee niet meer gevonden. Een 18-jarige inwoonster van Swichum deed aangifte.

Containerbranden
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt drie containerbranden die maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvonden. Om 23.12 uur werd op de Brandemeer brand gesticht in een afvalcontainer. Om 23.50 uur was het raak in de Siebe Schootstraat. Daar werd een tegen een woning staande container in brand gestoken. De laatste brand was om 5.45 uur in de Giekerkstraat. Daar werd een centrale afvalcontainer in brand gestoken. De politie vraagt mensen om hun afvalcontainer binnen te zetten dan wel uit het zicht op het eigen erf. Mensen die informatie hebben die kan leiden tot de aanhouding van de brandstichter(s) worden vriendelijk verzocht deze aan de politie via 0900-8844 door te geven. Liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan