Fryslân, 10-03-2009 • Politieberichten van maandag 9 maart 07.00 uur tot en met dinsdag 10 maart 07.00 uur

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagavond op de Anne Vondelingweg het rijbewijs van een 19-jarige beginnende bestuurder uit Veenwouden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met een lasergun met 128 kilometer per uur, terwijl 70 kilometer op deze weg is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de beginnende bestuurder ingevorderd. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: oplichting door internetbedrijven
De politie onderzoekt een oplichtingzaak door de internetbedrijven Tool-King, TRP International BV en TRP Digital Hardware. De slachtoffers bestelden goederen en deze werden na betaling niet aan hen geleverd. Een aantal van hen heeft inmiddels aangifte gedaan. Omdat de bedrijven mogelijk meer slachtoffers hebben gemaakt roept de politie gedupeerden op om vooral aangifte te doen bij de plaatselijke politie.

Berlikum: twee meisjes bekennen dumpen grote partij reclamefolders
De politie heeft afgelopen zaterdag 7 maart twee meisje van 14 jaar uit Berlikum als verdachte gehoord voor het dumpen van een grote partij reclamefolders in de natuur. Bij het Regionaal Milieuteam van de politie was een melding binnen gekomen dat er een grote partij reclamefolders in het water van het Berlikumer Wiid nabij de brug over Gernierswei lag. In samenwerking met twee verspreidingsbureaus stelde de politie een nader onderzoek in. Dit resulteerde er in, dat afgelopen zaterdag 7 maart de twee meisjes als verdachte gehoord konden worden. Beide meisjes bekenden het storten van grote hoeveelheden folders in het water van het Berlikumer Wiid. Daarnaast bekenden ze dat ze ook folders hadden weggegooid op een aantal andere plaatsen in Berlikum, zoals in het oude fietstunneltje en in de bosjes rond het voetbalveld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De grote hoeveelheden gestorte folders zijn na de melding direct door de verspreidingsbureaus opgeruimd. De kosten van deze opruimactie worden verhaald op de twee meisjes.
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dumpen%20van%20folders%20klein_tcm7-452786.JPG[/img]

Leeuwarden: inbraken en insluipingen in het programma Dader Gezocht
In het programma Dader Gezocht van vandaag is onder andere aandacht voor de bedreiging van een coffeeshophouder uit Leeuwarden en een brutale kledingverkoper die in Franeker op een slinkse manier geld afhandig weet te maken van een bejaarde man. Daarnaast besteedt het programma aandacht aan een wilde achtervolging in Leeuwarden, waarbij uiteindelijk drie verdachten aangehouden konden worden. De politie wil graag in contact komen met mensen die de achtervolging hebben gezien en eventueel schade hebben opgelopen. Verder waarschuwt de politie sportverenigingen om geen geld of waardevolle goederen in kantines achter te laten. In Fryslân is een groepering actief die vanaf begin februari al 18 keer heeft ingebroken in sportaccommodaties, zoals voetbalkantines.

Dader Gezocht wordt dinsdag 10 maart vanaf 17.00 uur bij GPTV uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag11 maart 17.00 uur ieder uur twee keer te zien. Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV.

Drachten: inbraak in Opsporing Verzocht
In het programma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan onder andere een inbraak in een bedrijf op het industrieterrein A-7 in Drachten. Op 10 september 2008 om 20.00 uur braken drie á vier mannen de toegangsdeur open en gingen naar binnen. Uit het bedrijf werd een kluis weggenomen. Een bewakingscamera registreerde de inbraak. De beelden van de inbraak worden getoond in Opsporing Verzocht.

Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond op Nederland 1 om 21.15 uur uitgezonden. Het programma wordt op woensdag 18 februari om 10.05 uur herhaald op Nederland 2. Natuurlijk kunt u de uitzending ook bekijken op www.opsporingverzocht.avro.nl.

Noordwolde: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Dr. Mulderstraat. Tussen zondagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een ruit, waarbij nogal wat schade ontstond. Het gehele pand werd vervolgens doorzocht. Hierbij werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 36-jarige inwoner van Noordwolde aangifte.

Leeuwarden: diefstal met geweld
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een onderzoek ingesteld naar een diefstal met geweld van een mobiele telefoon. Een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden liep rond 02:00 uur over de Nieuwestad toen zij ter hoogte van het Waagplein aangesproken werd door een voor haar onbekende man. Vervolgens begon de man hard aan haar haren te trekken. Toen hij haar losliet rende zij er vandoor tot er, niet veel verder, een politiewagen arriveerde. Daar merkte de vrouw dat zij haar mobiele telefoon kwijt was. De telefoon werd later op de Nieuwestad teruggevonden. Het signalement van de dader is als volgt: een licht getinte man met donker kort haar. Hij is atletisch gebouwd en heeft ter hoogte van zijn wang een plek op zijn gezicht.

Harlingen: overval met bedreiging
De politie heeft maandagavond een onderzoek ingesteld naar een overval op een bedrijf aan de Industrieweg. Rond 18:00 uur liepen twee mannen het pand binnen, bedreigden de aanwezige medewerker met een mes en vroegen om geld. Een van de mannen droeg een bivakmuts en de ander had een panty over zijn hoofd getrokken. De medewerker overhandigde de mannen het geld uit de kluis. Daarna bonden de daders de handen en voeten van de medewerker vast, sloten hem op en gingen er vandoor. Het slachtoffer wist zich los te maken en belde onmiddellijk de politie. Samen met een speurhond werd nog een zoekslag in de omgeving gemaakt, maar er werd niemand meer aangetroffen. Het 62-jarige slachtoffer deed aangifte.

Dokkum: twee mannen aangehouden na vechtpartij
De politie heeft maandagavond op de Parklaan een 16- en een 17-jarige jongen uit Dokkum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Na een melding dat er een vechtpartij gaande was, ging de politie ter plaatse. Hier zagen zij dat er een ruit van een woonkamer vernield was. De 25-jarige bewoner gaf aan dat een groep van vier jongens langs zijn woning liepen en iets tegen het raam gooide. Toen hij naar buiten ging, ontstond er een vechtpartij waarbij de 25-jarige man gewond raakte aan zijn gezicht. Op het moment dat het slachtoffer met de politie sprak, liep de groep weer voorbij en konden de verdachten worden aangewezen. De mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oudebildtzijl: snelheidscontrole
De politie heeft maandagmiddag tussen 16:45 en 17:10 uur op de Monnikebildtdijk met een laser een snelheidscontrole gehouden. Hierbij werden vijf bekeuringen uitgedeeld. De hoogste gemeten snelheid was 62 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Zwaagwesteinde: inbraak in winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van maandag op dinsdag in een winkel aan de Leeuwerikstraat. Men kwam binnen door tegels door een ruit te gooien. Het is nog onbekend wat weggenomen werd. Een 26-jarige man uit Drachten deed aangifte.

112Fryslan