Politieberichten van dinsdag 10 juli

Aanhoudingen na straatroven

LEEUWARDEN- De politie heeft in een onderzoek naar twee straatroven een 26-jarige inwoner van Sexbierum en een 32-jarige inwoner van Leeuwarden buiten heterdaad aangehouden. De mannen worden verdacht van het plegen van een overval op zondagmiddag 1 juli rond 16.00 uur in een steeg aan de Gedempte Keizergracht. Daar werd een 32-jarige inwoner van Minnertsga door de verdachten van zijn mobiele telefoon en portemonnee beroofd. Daarnaast worden de beide mannen van een beroving verdacht die dinsdagavond 3 juli rond 21.25 uur op het Ruiterskwartier plaatsvond. Een 29-jarige inwoonster van Leeuwarden werd daar bij een geldautomaat onder bedreiging van een mes van haar tas beroofd. De politie kwam de mannen op het spoor dankzij getuigen. Zij zijn vrijdagavond om 23.00 uur in de Goudenregenstraat aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. De beide verdachten zijn in verzekering gesteld. Tijdens het verhoor bekenden zij beide straatroven gepleegd te hebben. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Het duo zit nog steeds vast.

Man aangehouden voor diefstal speedboot

BALK – De politie heeft met de aanhouding van een 39-jarige inwoner van Leeuwarden een diefstal van een speedboot opgelost. De boot werd op 30 juni 2012 uit de jachthaven in Balk gestolen. Via Burgernet op het Water en @toezichttewater werd gevraagd om uit te kijken naar het gestolen vaartuig. Tijdens het onderzoek werden agenten gewezen op een geparkeerde auto nabij het terrein van de jachthaven. Deze auto stond op naam van de 39-jarige Leeuwarder. Op 2 juli gaf de officier van justitie toestemming voor de aanhouding van de Leeuwarder. De speedboot werd teruggevonden in een haven in Sneek en gaat terug naar de rechtmatige eigenaar. Tegen de 39-jarige verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendieven aangehouden

GROU – De politie heeft maandagochtend in de Paviljoenstraat twee inwoners van Grou, een 42-jarige vrouw en een 33-jarige man, en een 40-jarige inwoner van Maastricht aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. In de nacht van zondag op maandag werd bij het NS-station in Grou een fiets gestolen. Daarbij werden de drie gezien. ’s Ochtends vonden de agenten de fiets achter een woning in de Paviljoenstraat. De drie aanwezigen in de woning werden aangehouden. Tegen het trio werd proces-verbaal opgemaakt. De fiets is inmiddels retour richting de rechtmatige eigenaar.

Boete na vernieling

WEST-TERSCHELLING – Een 16-jarige inwoner van Zwartebroek kreeg maandagmiddag een bekeuring van 220 euro voor baldadigheid. De man had samen met enkele vrienden aan een stang in een bus gehangen. Daardoor was de stang geknapt. De chauffeur waarschuwde de politie en op deWillem Barentszkade werd het groepje toegesproken door de agenten. De 16-jarige erkende dat hij als laatste aan de stang had gehangen en dat de stang toen was geknapt. De jongen kreeg een boete van 220 euro. Samen met zijn vrienden betaalde hij deze direct. In de zomerperiode wordt op het eiland een lik-op-stuk beleid gevoerd. Bij overtredingen wordt direct overgegaan tot het uitschrijven van een bekeuring die vervolgens direct moet worden betaald.

Automobilist aangehouden voor openstaande boete

WOLVEGA – De politie heeft maandagavond op de Steenwijkerweg een 21-jarige automobilist uit Meppel aangehouden. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 125 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Agenten schreven een bekeuring uit en controleerden tevens zijn gegevens. Het bleek dat de man nog een boete had openstaan van 390 euro. Hij weigerde te betalen en wilde ook niet mee naar het politiebureau. Daarop werd hij aangehouden. Eenmaal aangekomen op het politiebureau wilde hij wel meewerken en betaalde daar alsnog.

Fiets gestolen

HARLINGEN – De politie onderzoekt de diefstal van een fiets van een 17-jarige inwoonster van Haarlem. Het meisje had maandag aan het begin van de middag haar fiets voor een winkel aan de Kimswerderweg gezet. Ze wilde een nieuw slot kopen omdat het huidige niet goed functioneerde. Eenmaal in de winkel zag ze dat een voor haar onbekende man er met haar fiets vandoor ging. Een omstander zag het gebeuren en zette de achtervolging in. Hij wist de man te achterhalen en hem de fiets afhandig te maken. Hij liet de verdachte vervolgens gaan. Ondanks de inzet van Burgernet werd hij niet meer aangetroffen. Het meisje kreeg haar fiets direct terug.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

KORNWEDERZAND – De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Anna Paulowna ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Afsluitdijk een snelheidscontrole met de lasergun met 202 kilometer per uur. Op de Afsluitdijk mag maximaal 130 kilometer per uur worden gereden. Een agent op een motor achterhaalde de snelle automobilist. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Gestolen auto in beslag genomen

SNEEK – De politie heeft maandagavond op de Barrewier een gestolen auto in beslag genomen. De auto stond niet op slot. Het bleek dat het voertuig op 21 mei in de Murkstraat in Leeuwarden was gestolen. De auto werd vanwege forensisch onderzoek in beslag genomen. De eigenaar is inmiddels geïnformeerd.

Man aangehouden voor poging doodslag

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag en/of moord. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij in deAert van der Neerstraat. Meerdere eenheden van de politie gingen daarop naar de betreffende straat. Daar aangekomen zagen ze een zwaargewonde 44-jarige inwoner van Leeuwarden liggen. Het slachtoffer bleek meerdere malen te zijn gestoken met vermoedelijk een mes. De man werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Tijdens het onderzoek ter plaatse zagen agenten een voor hen onbekende man uit de bosjes komen. Hij had bloed aan zijn handen. Het bleek te gaan om een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. Volgens getuigen was de man betrokken geweest bij de vechtpartij. Reden genoeg om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd tijdens de fouillering een mes bij hem aangetroffen. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft de Aert van der Neerstraat geruime afgesloten in verband met forensisch onderzoek. De aanleiding van de vechtpartij is op dit moment nog onbekend en zal nader worden onderzocht.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen op de Lemmerweg een bestelbus rijden en besloten om de bestuurder te gaan controleren. Na het stopteken werd de 24-jarige bestuurder aangesproken. De man bleek maar liefst zes personen te vervoeren, terwijl er maar plek voor vijf was. Daarnaast viel het de agenten op dat de voorruit beschadigd was en ook de bumper had schade. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de beginnende automobilist 490 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tijdens de afhandeling kwam een melding binnen dat een beveiligingsmedewerker bij een rotonde in de stad een kentekenplaat had gevonden. De man had het vermoeden dat er een aanrijding had plaatsgevonden. Naast een scheve paal in de berm lag er ook allemaal vloeistof op het wegdek. De kentekenplaat bleek te behoren bij de bestelbus van de 24-jarige. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van het ongeval. Daarnaast kreeg hij ook nog een verbaal voor het onverzekerd rijden en het vervoeren van te veel passagiers.

Man aangehouden voor erfvredebreuk

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag bij een zorginstelling aan de Kastanjalaan een 63-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Het personeel zag de man lopen rondom het gebouw. Ze wisten dat hij al een aantal keren de ruiten van het pand had ingegooid. De man werd aangesproken door het personeel, maar weigerde te vertrekken. De politie werd daarom gewaarschuwd. De 63-jarige werd aangehouden voor erfvredebreuk. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens zal hij worden gehoord over de vernieling van de ruiten.

Bron [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan