Dinsdag 10 januari

Politieberichten van dinsdag 10 januari

Inbraak in woning

WOLVEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deDeken Mulderstraat. Tussen zaterdagavond en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere geld en sieraden gestolen. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Auto gestolen

BURGUM – De politie onderzoekt de diefstal van een rode Opel Vectra voorzien van het kenteken NZ-LF-76. De 32-jarige eigenaar uit Burgum had zijn auto zondagavond geparkeerd op een parkeerplaats aan de Prinses Margrietstraat. Toen hij maandagochtend weer naar de parkeerplaats liep, was de auto verdwenen. De man deed dan ook aangifte. Later die dag kwam een melding dat in Nes aan de Birstum een auto in het weiland stond. In een bocht was de bestuurder rechtdoor gereden en in het weiland terecht gekomen. Na onderzoek bleek het om de auto te gaan die eerder die dag was gestolen in Burgum. Het voertuig werd voor nader sporenonderzoek in beslag genomen.

Aanhouding na verbranden kabels

DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend in een woning aan het Schuttersveld de 38-jarige bewoonsters en haar 29-jarige vriend aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat in de straat een sterke brandlucht hing. Eenmaal in de straat zagen de agenten veel rook. Het was onduidelijk waar dat precies vandaan kwam. Na onderzoek bleek dat achter één van de woningen een winkelkar met daarin koperdraad in brand stond. Door de hitte smolt het plastic wat om de draad zat. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen.In de tuin werd nog een bundel met geknipt koper gevonden. Ook stond in het overkappinkje achter de woning een kruiwagen met een nylon net waar installatiemateriaal in zat. Aan dit net zat een label van een elektriciteitsbedrijf. Agenten gingen naar dit bedrijf en snel bleek dat daar een container was opengebroken. Uit deze container was een hoeveelheid koperdraad gestolen. Ook gereedschap, laarzen en kranen bleken te zijn gestolen. De 38-jarige bewoonster en haar 29-jarige vriend werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens het gedupeerde bedrijf werd aangifte gedaan.

Diefstal collectebus opgelost

LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 52-jarige inwoner van Makkum de diefstal van een collectebus opgelost. In september 2011 werd vanaf de toonbank van een winkel aan de Stationsweg een collectebus van de stichting Doe een Wens gestolen. Een beveiligingscamera had de diefstal geregistreerd. Na onderzoek bleek de diefstal te zijn gepleegd door een 52-jarige inwoner van Makkum. De man werd maandag door de politie in Leeuwarden als verdachte gehoord. Tijdens het verhoor bekende de man diefstal. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal. De Makkumer deed, voordat hij het politiebureau weer mocht verlaten, de toezegging dat hij het gestolen geldbedrag weer terug zou storten op de rekening van de stichting Doe een Wens.

Heler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag bij een school aan deRobert Kochstraat een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten waren naar de school getogen omdat er een ruzie dreigde tussen een aantal scholieren en een aantal jongeren van buiten de school. Bij het schoolplein stonden twee jongeren. Na navraag bleken ze niet op de school te zitten. De 15-jarige jongen was in het bezit van een nieuwe fiets waar het slot van was afgebroken. Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de fiets was gestolen, werd die in beslag genomen. De jongen werd aangehouden op verdenking van heling en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die middag mocht de jongen het bureau weer verlaten.

Bromfietser gewond na aanrijding

STIENS – De politie heeft maandagmiddag op de Uniawei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 20-jarige bromfietser uit Stiens gewond raakte. Een 38-jarige automobiliste uit Stiens gaf de 20-jarige geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbraak in woning

OUDEGA (SWF) – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Stasjonsleane. Maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele huis doorzocht, daarbij werd onder andere een laptop weggenomen. De 53-jarige bewoonster deed aangifte.

Winkeldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Nieuwestad een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Twee surveillerende agenten zagen dat een medewerkster van een winkel een man aan het achtervolgen was. Al snel bleek dat het om een winkeldief ging. Agenten gingen eveneens achter de man. De Leeuwarder kwam ten val en hij kon dan ook snel worden aangehouden. De man bleek een bril te hebben gestolen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Halverwege de avond mocht de Leeuwarder het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor niet betalen boetes

EARNEWALD – De politie heeft maandag een 44-jarige inwoner van Earnewald aangehouden omdat hij nog voor 675 euro aan boetes had openstaan. Ondanks diverse betalingsherinneringen weigerde de man te betalen. Reden voor de agenten om hem aan te houden. Dit gebeurde maandagmiddag bij zijn woning. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij ingesloten.

Man uit het niets geslagen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de mishandeling van een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. De man liep maandagavond over het Zuidvliet toen hij volgens eigen zeggen uit het niets werd aangevallen door twee nog onbekende mannen. Het slachtoffer werd diverse malen geslagen. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Bij één van de winkels in de straat waarschuwde de Leeuwarder de politie. De agenten gingen met de man in gesprek en waarschuwden tevens een ambulance. Het personeel van deze ambulance besloot het slachtoffer over te brengen naar het ziekenhuis in de stad. De 36-jarige man moet nog aangifte doen.

Aanhouding na verlaten plaats ongeval

BEETGUM – De politie heeft maandagavond een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van joyriding, het rijden onder invloed van drugs en het verlaten van de plaats van een ongeval. De man had eerder die dag de auto van zijn moeder meegenomen. Hij had daarvoor geen toestemming en zijn moeder deed dan ook aangifte. De 25-jarige man reed op de weg tussen Beetgum en Marssum met de auto tegen een lantaarnpaal. Zowel de paal als de auto liep daarbij zware schade op. Agenten wisten de man later die avond aan te houden in Beetgum. Hij verklaarde onder invloed van GHB te hebben gereden. Tegen de man werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor joyriding, het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Redezum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de N31 nabij de wijk Techum een snelheidscontrole met de lasergun met 129 kilometer per uur. Op dit weggedeelte is 70 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Auto in beslag genomen

BOLSWARD – De politie heeft maandagavond de auto van een 30-jarige automobilist uit Bolsward in beslag genomen. De bestuurder werd voor de derde keer op rij betrapt tijdens het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Agenten waren in de Eelke Mobachstraat na een melding over geluidsoverlast. Eenmaal in de straat kwam een auto met hoge snelheid aanrijden. Bij het zien van de agenten ging de bestuurder vol op de rem en reed snel achteruit. De agenten zetten de achtervolging in en de Pater Schuurmanstraat zagen ze het betreffende voertuig staan. De bestuurder had het voertuig inmiddels verlaten. Na onderzoek werd duidelijk dat de 30-jarige Bolswarder had gereden. Het was de agenten bekend dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard en dat hij daarom geen voertuig mocht besturen. De auto van de man werd dan ook in beslag genomen. De 30-jarige zal binnenkort als verdachte worden gehoord.

Drie Roemenen aangehouden voor autodiefstal

FRANEKER – De politie heeft maandagavond drie mannen uit Roemenie van 50, 34 en 33 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. Surveillerende agenten kregen een melding dat de bestuurder van een auto mogelijk onder invloed van alcohol reed. Agenten zagen het voertuig rijden in Franeker en op de snelweg nabij Dronrijp gaven ze bestuurder een stopteken. Het was de agenten opgevallen dat de 34-jarige automobilist nog al wisselde in snelheid. Zo reed hij het ene moment 100 kilometer per uur en het andere moment 180 kilometer per uur. Tijdens de controle ontdekten de agenten dat de stuurkolom was vernield en dat er geen sleutel in het contact zat. Reden om de drie inzittenden aan te houden op verdenking van diefstal. Tevens werd de 34-jarige bestuurder aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de ademanalyse blies de man 610 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. De drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. De auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten controleerden de bestuurder op de Nieuweburen. Ze hadden het sterke vermoeden dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 590 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de man in aanmerking komt voor een alcoholslot of een EMA-cursus.

Twee mannen aangehouden voor heling

BLAUWHUIS – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee Litouwers van 19 en 38 jaar aangehouden op verdenking van heling. Dorpsbewoners hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat ze in het dorp twee personen zagen lopen die ze niet vertrouwden. Toen de agenten arriveerden in Blauwhuis kwam hen een auto tegemoet met daarop een Frans kenteken. Gezien het tijdstip reden genoeg om de bestuurder een stopteken te geven. In de auto lagen zaklampen, kniptangen en schroevendraaiers. Ook vonden de agenten twee autoradio’s, waarvan bij één de draden waren doorgeknipt. De frontjes van de beide radio’s lagen onder de zitting van de achterbank. Het sterke vermoeden bestond dat ook dat de radio’s waren gestolen. De twee Litouwers werden dan ook aangehouden op verdenking van heling. De auto van de mannen in beslag genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan