Fryslân, 10-02-2009 • Politieberichten van maandag 9 februari 07:00 uur tot dinsdag 10 februari 07:00 uur.

Leeuwarden: politie houdt vierde verdachte aan voor overval
De politie heeft zaterdag in Rotterdam een 21-jarige inwoner van die plaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval op de juwelier aan de Nieuwestad. Deze juwelier werd donderdag 5 februari overvallen. Direct na de overval kon al één verdachte worden aangehouden. Diezelfde avond volgden in Rotterdam nog twee aanhoudingen. Afgelopen zaterdag werd een vierde verdachte aangehouden. Wat de rol van deze 21-jarige Rotterdammer in de overval precies is geweest, moet nog worden onderzocht. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de overval.

Goutum: drie rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft maandag rond het middaguur van drie bestuurders het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Overijsselseweg nabij Goutum geldt een snelheidsbeperking in verband met wegwerkzaamheden. Op dit weggedeelte mag tijdelijk maar 50 kilometer per uur worden gereden. Tijdens een snelheidscontrole passeerden drie automobilisten met een veel te hoge snelheid. Van een 48-jarige automobilist uit Arnhem, 105 kilometer per uur, een 37-jarige automobiliste uit Grou, 116 kilometer per uur, en een 61-jarige automobiliste uit Nes (B.), 104 kilometer per uur, werden dan ook het rijbewijs ingevorderd. Daarnaast kregen de drie bestuurders een proces-verbaal.

Sneek: man door omstanders uit water gehaald
Een 83-jarige inwoner van Sneek is maandagmiddag door twee omstanders uit het water nabij de Woudvaartkade gehaald. Door nog onbekende oorzaak viel de man in het water. Direct sprong een voorbijganger hem achterna. Met behulp van een omstander wist hij de 82-jarige weer op de kade te krijgen. Direct werd begonnen met de succesvolle reanimatie van het slachtoffer. Toen de agenten en het ambulancepersoneel waren gearriveerd, moest het slachtoffer nog een keer worden gereanimeerd. Dit slaagde wederom en de bejaarde man werd vervolgens met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Sneek.

Kootstertille: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De bestuurder viel de agenten op omdat hij met hoge snelheid vanuit Buitenpost in de richting van Twijzel reed. Het was erg druk op de weg en halverwege de rit stond er een fietser die wilde oversteken. De Drachtster reed ook hier met hoge snelheid langs. Daarnaast haalde hij op onverantwoorde wijze enkele auto’s in. Uiteindelijk konden de agenten de 26-jarige op de Koaten een stopteken geven. De man stopte, waarna direct zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: politie houdt verdachte aan na diefstal met geweld
De politie heeft maandag dankzij een alerte getuige een 37-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Een 66-jarige inwoner van Zwolle liep maandagmiddag over het Martiniplein in de richting van zijn geparkeerde auto. Plotseling werd de 66-jarige door een voor hem onbekende man aangevallen. Zijn belager sloeg hem en eiste geld. De Zwollenaar schreeuwde om hulp. Op dit hulp geroep kwam een vrouw af. Ook zij kreeg een klap van de belager. Uiteindelijk ging de man er vandoor met een plastictas van de 66-jarige. Tijdens zijn vlucht verloor hij deze echter. Een getuige kon de politie een goed signalement en vluchtrichting van de man geven. De 37-jarige Sneker kon al snel op deNauwe Noorderhorne worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Later die dag werden nog twee Snekers van 40 en 24 jaar aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en eveneens ingesloten.Wat de rol van dit duo precies is geweest, moet nog worden onderzocht.

112Fryslan

})