Politieberichten van dinsdag 10 augustus.

Drachtster meldt zich na steekpartij
DRACHTEN – Een 21-jarige inwoner van Drachten heeft zich maandagavond bij de politie gemeld voor betrokkenheid bij de steekpartij die afgelopen vrijdag 6 augustus rond 20.45 uur op de Eems met kruising Overstesingel plaatsvond. Hierbij raakte een 16-jarige inwoner van Nieuw Beerta ernstig gewond. De politie onderzoekt wat zijn rol is bij deze steekpartij.

Onrustige nacht Langweer
LANGWEER – De nacht van maandag 9 augustus op dinsdag 10 augustus is in Langweer onrustig verlopen. Tot ongeveer 01.00 uur hing er in het centrum van Langweer en in de haven een feestelijke sfeer. In de loop van de nacht sloeg de sfeer, mede door het vele alcohol gebruik, om en ontstonden er 15 vechtpartijen. De politie kon in samenwerking met beveiligers, personeel van de haven en medewerkers van de locale horeca deze ruzies in de kiem smoren. Er zijn geen aanhoudingen verricht Wel kreeg een 18-jarige jongen uit Broek rond 4.40 uur een boete voor baldadigheid omdat hij een verkeersbord mee had genomen.

Politie houdt vier jongeren aan voor straatroof
Sneek – De politie heeft in de nacht van maandag 9 augustus op dinsdag 10 augustus rond 02.00 uur op het Schaapmarktplein drie jongens van 18,19 en 20 jaar afkomstig uit Sneek en een 17- jarige jongen van Wommels aangehouden op verdenking van het plegen van diefstal met geweld. Via 1-1-2 was er bij de politie een melding binnengekomen dat een 16-jarige jongen van Almelo in de Burgemeester de Hooppark overvallen was door vier jongeren. Hierbij was hij bedreigd met een vuurwapen. Het slachtoffer had een klein geldbedrag aan de overvallers af moeten staan. Door surveillerende agenten is een onderzoek in gesteld en aan de hand van de opgegeven signalementen werden de vier verdachten aangetroffen. De overvallers zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Door de agenten werd ook een vuurwapen in beslaggenomen. Na onderzoek bleek dit nep vuurwapen te zijn.

Man aangehouden voor mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag 9 augustus op dinsdag 10 augustus rond 04.30 uur op de Oppenhuizerweg een 17-jarige jongen van Almere aangehouden voor mishandeling. Naar aanleiding van een ruzie tussen twee groepen jongeren waarbij rake klappen vielen is de verdachte door beveiligers aangehouden en overgedragen aan de politie. Een 16-jarige inwoner van Den Haag die geslagen was door de verdachte deed aangifte. De Almeerder is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vrouw overleden na verkeersongeval
HARTWERD- Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt een eenzijdige aanrijding die rond 00:30 uur plaatsvond op de Kloosterweg. Een 19-jarige automobiliste uit Parrega reed in haar auto in de richting Hartwerd. Even voor Hartwerd raakte zij in een bocht de macht over het stuur kwijt en reed de linkerberm in en botste daar tegen een boom. Vervolgens gleed de auto de sloot in. De vrouw kon op eigen kracht uit de auto komen waarna zij het bewustzijn verloor. Een getuige dat achter haar reed waarschuwde direct via 1-1-2. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het UMCG waar zij later aan haar verwondingen overleed.

Politie zoekt getuigen van 25 brandstichtingen
DRACHTEN- De politie is op zoek naar getuigen van ongeveer 25 brandstichtingen die in de nacht van maandag op dinsdag in wijk de Trisken en de Drait plaatsvonden waarbij diverse coniferenheggen in brand gestoken. Ook werden containers in brand gestoken. Het brandweerkorps van Drachten had het erg druk met het blussen van de branden omdat deze snel achter elkaar werden gesticht. Diverse politie eenheden zijn naar Drachten gekomen en hebben toezicht in de wijken gehouden en een onderzoek ingesteld naar de daders. De recherche stelt een onderzoek in naar de brandstichtingen van de afgelopen nacht. Zij wil graag in contact komen met getuigen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben. Men wil ook graag in contact komen personen die bijvoorbeeld die foto’s en filmpjes van de branden hebben gemaakt. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Opvarenden gered na zinken boot
LANGWEER – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.15 uur de brandweer geassisteerd bij een ongeval op het water op de Buorren. Surveillerende agenten kregen de melding dat er een boot met zeven opvarenden was gezonken ter hoogte van de brug over de A7 bij de Langweerder Wielen. Eenmaal ter plaatse was de brandweer met boot bezig de drenkelingen uit het water te halen. Eerder die nacht waren drie jongens uit Heemstede (17,17,16 jaar), drie jongens uit Haarlem (17, 17,17 jaar) en een 17-jarige jongen uit Aerdenhout in Langweer geweest en wilden op een te klein visbootje de oversteek naar Sneek maken. Onderweg begon er al enig water de boot in te lopen. Toen de opvarenden nog wat van plaats wisselden kwam het bootje teveel onder druk te staan waarna deze begon te zinken. Eén van de opvarenden kon zijn mobiele telefoon boven water houden en heeft de hulpdiensten ingeroepen. Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer heeft het bootje geborgen.

Ontsnapt duo aangehouden
JOURE – De politie heeft maandagavond rond 19.00 uur het duo, welke vorige week ontstapten uit de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen, aangehouden. Friese collega’s signaleerden het duo in een gestolen auto in de omgeving van Drachten, waarop zij de achtervolging hebben ingezet. Door middel van een gecontroleerde filevorming te organiseren kon het duo op de A7 ter hoogte van het verkeersknooppunt Joure worden aangehouden. De man en vrouw zijn overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek. Zij zullen terug worden teruggebracht naar de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen.

Man gooit met eieren
Leeuwarden – De politie heeft maandag rond middernacht een 19-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd voor baldadigheid. Terrasbezoekers van horecagelegenheid aan de Nieuwestad werden geraakt door eieren. De locatie van de ‘eier-gooier’ werd gesignaleerd en de politie in kennis gesteld. Agenten troffen de verdachte aan op de derde verdieping van een woning naast de horecagelegenheid. De man bekende dat hij met eieren gegooid had maar dat die bedoeld waren voor een vriend die zijn woning passeerde. Helaas gooide hij niet goed en werd een terras bezoeker geraakt.

Achtervolging na diefstal auto
HEEG – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een witte BMW 525D Touring met kenteken 45-KDT-9, die rond 19.00 uur plaatsvond aan de Harinxmastrjitte. Een 53-jarige inwoner van Heeg zat met familieleden in de tuin en hoorde een auto met hoge snelheid door de Harinxmastrjitte rijden in de richting van Gaastmeer. De 53-jarige man werd aangesproken door buurtbewoners dat een vreemde man in zijn auto reed.

Twee andere familieleden die telefonisch op de hoogte waren gesteld van de diefstal, kwamen de auto tegen op de Tjerkeweg. Zij zijn midden op de weg gaan staan, maar de verdachte wist om hen heen te rijden en zijn vluchtroute te vervolgen. De 53-jarige eigenaar van de auto was op dat moment naar de rotonde Lytshuzen/ De Skatting gereden en heeft daar zijn voertuig dwars op de weg gezet. Hij zag de verdachte in zijn auto uit de richting van Oudega komen rijden. Ook hier wist de verdachte te ontsnappen en reed in de richting van Hommerts.

Op de rotonde bij Hommerts/Hettingawei stond een ander familielid de weg te blokkeren. Ook hier wist de verdachte de blokkade te omzeilen en vervolgde zijn weg in de richting van Spannenburg. Er werden snelheden van 170/180 kilometer per uur gereden. Tot aan de brug bij Follega heeft men de de auto zien rijden. Daarna zijn ze de auto uit het oog verloren. De 53-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Ziet u de witte BMW 525D Touring met kenteken 45-KD-T9 rijden, of heeft u anderszins informatie over de diefstal van de auto, dan kunt u de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Onderzoek naar vernieling auto
BALLUM – De politie onderzoekt een vernieling van een auto die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond aan de Gerrit Kosterweg. Tussen 01.00 en 06.00 uur is de auto vernield. Men is over de auto heen gelopen waardoor schade ontstond. Tevens werd de achterruit vernield. De politie stelt een nader onderzoek in. De 27-jarige eigenaar van de auto deed aangifte.

De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over deze vernieling hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan