Dinsdag 1 november

Politieberichten van dinsdag 1 november

Executieactie

FRYSLAN – De politie heeft afgelopen zaterdag in heel Fryslân een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog achterstallige boetes moeten betalen of een gevangenisstraf moeten uitzitten. Tijdens deze actie werden 151 adressen bezocht. In totaal werden 27 mensen aangehouden die voor in totaal 460 dagen aan gevangenisstraf open hadden staan. Daarnaast werd € 21.400, = aan openstaande boetes geïnd.

Politie Fryslân maakt het verschil met bromfietscampagne

FRYSLAN – De politie Fryslân zet in de maand november de jonge bromfietsbestuurder centraal. Een belangrijke doelgroep, want veel van hen halen over een paar jaar ook hun autorijbewijs. De gevaren van bijvoorbeeld het overschrijden van de maximumsnelheid en rijden onder invloed kunnen dus niet vroeg genoeg worden benadrukt. Vanaf dinsdag 1 november controleert de politie Fryslân een maand lang intensief op onder meer helmgebruik, het bezit van een rijbewijs, constructiesnelheid en rijden onder invloed. Tegelijkertijd lanceert politie Fryslân een publiekscampagne met posters op scholen, gratis rijbewijsmapjes en de campagnewebsite [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url].

Bromfietscampagne

Op maandag 1 november gaat de bromfietscampagne van start. Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân. De boodschap is dat veel ongelukken te voorkomen zijn door bewuster en beter voorbereid de weg op te gaan. Kies je ervoor je helm op te zetten? Rijd je de toegestane snelheid of ga je harder? Laat je alcohol staan voor je op de brommer stapt, of drink je toch? Jij maakt het verschil! Tijdens de campagne hangen posters op scholen en geven gemeentes bij het uitreiken van het AM rijbewijs een rijbewijsmapje mee. In dit mapje staat allerlei nuttige informatie over hoe je als bromfietsbestuurder veilig de weg op kunt.

Website

Naast de bromfietscampagne lanceert de politie Fryslân ook de campagnewebsite [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url]. Wie deze website bezoekt maakt kennis met Daan, die een scooterongeluk heeft gehad en hierover vertelt. Naast Daan maakt de bezoeker ook kennis met Sonja en Marten. Zij staan ook centraal in deze grote verkeerscampagne ‘Maak het verschil. Kies voor veiligheid’ waarbij, naast scooters en brommers, ook verkeersongelukken met landbouwvoertuigen en drankrijders belicht worden. Ook op de campagnewebsite: feiten en cijfers, een serious game en leuke e-cards om zelf te versturen.

Aanhouding na diefstal bierkratje

HARLINGEN – De politie heeft dankzij de aanhouding door getuigen, een 22-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van diefstal. Op de Zuiderhaven fietste de verdachte langs een daar aangemeerde boot en nam een leeg kratje bier mee. De eigenaar en twee getuigen zagen dit en zetten de achtervolging in. Ter hoogte van een supermarkt konden zij hem aanhouden waarna de 22-jarige werd overgedragen aan de gewaarschuwde politie. Na verhoor werd de Harlinger heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url]www.112heterdaad.nl[/url]

Winkeldiefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 15.00 uur een 58-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van een winkel aan de Tijnjedyk zag dat de 58-jarige een waterpomp uit de verpakking haalde en in zijn zak deed. Vervolgens verliet de Leeuwarder zonder te betalen de winkel. De man werd door een personeelslid van de winkel aangehouden en overgedragen aan de politie. De agenten zagen dat in het scootmobiel van de verdachte een tas stond. Hierin zaten kledingstukken met de prijskaartjes er nog aan. De goederen waren afkomstig van een warenhuis aan de Nieuwestad. De 58-jarige is overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende hij dat hij de kleding ook gestolen had. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Woning inbraak

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Gerariumstraat. Maandag tussen 15.00 uur en 24.00 uur werd hier ingebroken. De woning werd doorzocht en als buit namen de dader(s) onder andere een kluis met daarin sieraden mee.

Auto te water

BEETSTERZWAAG – De politie heeft maandag rond middernacht geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de A7. Een 28-jarige inwoner van Hoogezand was hier in een sloot gereden. Door een berger werd de auto uit de sloot gehaald en afgesleept. De 28-jarige, die niet gewond raakte, was door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijtgeraakt en in de sloot terechtgekomen.

Brand in bedrijf

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 21.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een autobedrijf aan de Adonisweg. Het pand maakte deel uit van een complex waarin meerdere bedrijven gevestigd waren. Gedurende de brand sloeg het vuur over naar een naastgelegen pand wat ook uitbrandde. Verder liepen de naastgelegen units rook- en waterschade op. De brand trok veel kijkers en diverse automobilisten zetten hun auto stil op de Anne Vondelingweg. Het verkeer kon hierdoor bijna niet meer doorrijden en door de politie zijn de bestuurders gesommeerd om door te rijden. Rond middernacht werd het sein brand-meester gegeven.

Ruzie op de snelweg

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar een bedreiging en vernieling. Maandagmiddag ontstond op de A31, naar aanleiding van een verkeerssituatie, ruzie tussen twee automobilisten. Hierbij waren een 43-jarige inwoner van Holwerd en een 30-jarige inwoner van Franeker betrokken. De ruzie ging zover dat de 43-jarige de 30-jarige achtervolgde tot aan zijn woning. Hier stapte de Holwerder uit zijn auto en bedreigde de 30-jarige door een spanband als een lasso rond te slingeren in de richting van de 30-jarige. Na een hoop verbaal geweld tussen beide partijen stapte de 43-jarige weer in zijn auto en reed weg. Tijdens het wegrijden sloeg de 30-jarige een ruit van deze auto kapot.

Invordering rijbewijs

KORNWERDERZAND – De politie heeft maandag rond 16.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige inwoner van Hoorn. Bij de sluizen van Kornwerderzand op de Afsluitdijk reed de 57-jarige 121 kilometer waar 70 is toegestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Insluiping

VEGELINSOORD – De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een boerderij aan de Vegelinsweg. Maandag rond 17.00 uur belden een man en een vrouw bij de boerderij aan en begonnen een gesprek met de bewoonster (gegevens onbekend). Even later kwamen er nog twee mannen bij staan. De bewoonster gaf aan dat ze weer aan het werk moest en zag toen dat er nog een vrouw aan kwam lopen. Op een gegeven moment was het groepje personen weggegaan in een auto. Toen de bewoonster weer in de boerderij kwam zag ze dat de bovenverdieping doorzocht was. Ook werd in een slaapkamer gereedschap aangetroffen. Voor zover bekend werd er niets uit de woning vermist.

Autobrand

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 15.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een auto. Een 32-jarige inwoner van Jelsum hoorde dat zijn auto een raar geluid maakte en even later kwam er rook en vuur uit het voertuig. De brandweer heeft de brand geblust.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan