Politieberichten van dinsdag 1 mei

Drukke Koninginnedag sfeervol verlopen

LEEUWARDEN – Koninginnedag is in Leeuwarden sfeervol verlopen. De stroom van het publiek kwam vanwege het mooie weer al vroeg op gang. De politie was de gehele dag aanwezig en in samenwerking met medewerkers van de gemeente Leeuwarden en beveiligingspersoneel werd toezicht gehouden. Ook op de wateren in en rondom Leeuwarden was de politie aanwezig met een boot. Volgens tellingen van medewerkers van de gemeente Leeuwarden waren 130.000 bezoekers aanwezig in de Friese hoofdstad. Tijdens Koninginnedag werden door de politie 17 aanhoudingen verricht voor onder ander het verstoren van de openbare orde, openbaar dronkenschap, bezit van harddrugs, vernieling en belediging. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Een deel van hen mocht daarna het politiebureau weer verlaten.

Geen grote incidenten

Ondanks de vele bezoekers deden grote incidenten in de stad zich niet voor. De combinatie van de vele bezoekers en alcohol- dan wel drugsgebruik leidde wel tot een aantal vechtpartijen. Door snel ingrijpen van surveillerende agenten, toezichthouders van de gemeente en beveiligingspersoneel bleef de sfeer in Leeuwarden goed. In de Oude Doelesteeg en de Kleine Kerkstraat moest halverwege de middag eenrichtingsverkeer worden ingesteld vanwege de grote toeloop van het publiek richting het Oldehoofsterkerkhof.

Toezicht vanaf het water

Ook dit jaar werd weer met een politieboot toezicht gehouden op de wateren in en rondom Leeuwarden. De agenten controleerden onder andere op snelvaren en overlast op het water. Ook ondersteunden ze de agenten op de wal als dat nodig was. Eén schipper ging op de bon voor varen zonder vaarbewijs.

Elders in Fryslân ook gezellig

Niet alleen in Leeuwarden werd Koninginnedag gevierd. Ook in veel andere Friese dorpen en steden waren activiteiten georganiseerd. Ook hier bleef het gezellig en grote incidenten deden zich dan ook niet voor.

Fietsendief aangehouden

FRANEKER- De politie heeft zondagavond rond 21.30 uur een 18-jarige inwoner van Dongjum in de Dijkstraat aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De fiets werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur gestolen in de Tjaardastraat. Een 42-jarige inwoonster van Franeker deed via internet aangifte. Toen zij zondagmiddag in de Dijkstraat liep, zag zij de verdachte met haar fiets staan. Direct belde zij via 1-1-2 de politie. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De fiets ging terug naar de rechtmatige eigenaar.

Man aangehouden voor diefstal auto

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Ekkswerd rond 05.30 uur een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. De man had de auto van een 30-jarige ex-vriendin rond 05.00 uur in de Accamastraat gestolen. Zij werd wakker van gebonk op de deur en vervolgens van een startende auto. Uit het raam zag zij dat haar ex-vriend haar zwarte auto zonder haar toestemming wegnam. Oplettende agenten zagen de verdachte even later op een fiets in de Eekswerd rijden waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De eigenaresse van de auto deed aangifte.

Sieraden geld buit bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond in een woning aan de Willem Lorestraat. Uit de woning werden gouden sieraden, een horloge en geld weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de inbreker(s)de woning binnen zijn gekomen. Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Gereedschap buit bij inbraak

GYTSJERK- De politie stelt en onderzoek in naar een inbraak die maandagmorgen tussen 09.00 uur en 10.00 uur plaatsvond in een woning aan de Eliza Poshumastrjitte. Uit de aangebouwde garage werden een boor en zaagmachine en werden er sleutels weggenomen. Een 52-jarige inwoner van Gytsjerk deed aangifte.

Autodieven aangehouden na Burgenetactie

FRANEKER – De politie heeft maandagochtend dankzij de inzet van Burgernet twee inwoners van Franeker van 20 en 21 jaar aangehouden op verdenking van autodiefstal, heling en een inbraak in een woning. Maandagochtend kwam bij de politie een melding binnen dat bij een inbraak in een woning aan de Noorderbleek een auto was gestolen. De centralist van de Meldkamer Noord Nederland besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met 2461 deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar de gestolen auto. Ook via @meldkamernn werd gevraagd om mee uit te kijken naar het voertuig. De auto werd door een Burgernetdeelnemer gesignaleerd in Sexbierum. De agenten gingen naar het dorp en troffen op de Tjerk Hiddesstraat de auto aan. Naast de auto stonden de twee Franekers van 20 en 21 jaar. De mannen werden direct aangehouden. Eén van hen was nog in het bezit van de autosleutel. Deze sleutel was buit gemaakt bij de woninginbraak. De twee mannen werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Het woninginbrakenteam stelt een nader onderzoek in.

Openbare dronkenschap

DRACHTEN – De politie heeft maandag rond 21:00 uur een 27-jarige inwoner uit De Tike aangehouden voor openbare dronkenschap. Voorbijgangers zagen de 27-jarige zitten bij de voetgangers oversteekplaats op de Noorderdwarsvaart met de Raaij. Agenten troffen hem aan en de man was behoorlijk onder invloed van alcohol. Toen de agenten hem aanspraken werd hij recalcitrant en beledigde de agenten. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling

OUDEMIRDUM – De politie heeft maandag rond 18.30 uur een 39- jarige inwoner van Oudemirdum aangehouden voor mishandeling. De 39-jarige sloeg zonder aanleiding een 42-jarige inwoner van Oudemirdum in het gezicht. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vervelend gedrag

BEETSTERZWAAG – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.30 uur een 30-jarige inwoner van Ureterp aangehouden voor agressief gedrag in de feesttent aan de Vlaslaan. De 30-jarige was door de beveiliging aangehouden omdat hij erg vervelend was, mensen lastig viel een mishandeling gepleegd zou hebben. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Aanhouding voor huiselijk geweld

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft maandag rond 22.30 uur een 31-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor mishandeling. Bij de Meldkamer Noord Nederland kwam een melding binnen dat een vrouw gillend over straat liep en dat zij achtervolgd werd door een auto. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat de deur van een woning vernield was. Omstanders vertelden tegen de agenten dat de 31-jarige zijn vriendin mishandeld had. Ook had hij de toegangsdeur van de woning vernield. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft maandag en in de nacht van maandag op dinsdag gecontroleerd op het rijden onder invloed. Eén bestuurder van een solex en vier automobilisten hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal, moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen en krijgen eventueel een alcoholslot in hun voertuig ingebouwd.


*Maandag, 17.50 uur, Pepergaweg in Steggerda, een 20-jarige beginnende bestuurder van een solex uit Steggerda, 485 ug/l;
*Maandag, 19.40 uur, Burgemeester Wuiteweg in Drachten, een 35-jarige automobilist uit Drachten, 700 ug/l;

*Maandag, 20.00 uur, De Koaten in Kootstertille, een 56-jarige automobilist uit Kootstertille, 860 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij slingerde;
*Dinsdag, 00.10 uur, Geert knolweg in Joure, een 27-jarige automobilist uit Heerenveen, 600 ug/l;

·Dinsdag, 01.35 uur, Noordkade in Drachten, een 31-jarige automobiliste uit Drachten, 590 ug/l. De vrouw was met haar auto tegen een geparkeerde auto gebotst. Tegenover de agenten verklaarde de vrouw dat de aanrijding te wijten was aan nachtblindheid. De automobiliste was echter onder invloed van alcohol.

Mishandeling met traangas

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.30 uur een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. In een horecagelegenheid in Bij de Put spoot de 44-jarige traangas in de ogen van een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden. Het is nog niet duidelijk waarom zij dit deed. De verdachte ging er van door maar werd later in haar woning aangehouden.

112Fryslan