Politieberichten van dinsdag 1 februari.

Eenzijdig ongeval
GORREDIJK – De politie heeft maandagochtend op de A7 een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een 59-jarige man uit Eindhoven en een 27-jarige man uit Waalwijk gewond raakten. De twee mannen waren vanuit Eindhoven op weg naar hun werk, toen de bestuurder vermoedelijk in slaap viel. Daardoor reed hij het voertuig tegen de vangrail aan waardoor de auto over de kop in de berm terechtkwam. De inzittenden zijn met onbekend letsel per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De weg was tijdelijk nog afgesloten voor onderzoek maar kon een half uur later weer vrijgegeven worden. Het voertuig is afgesleept.

Diefstal uit auto
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een personenauto aan de Tjalkstraat. In de nacht van zaterdag op zondag nam men slagbekkens en een drumstel mee vanuit een geparkeerde auto. De instrumenten hebben een waarde van een paar duizend euro. Het is nog onbekend hoe de daders zijn binnengekomen. De 62-jarige eigenaar uit Boksum heeft aangifte gedaan.

Diefstal vanuit recreatiewoningen
MAKKUM – De politie onderzoekt een reeks inbraken in recreatiewoningen aan de Suderseewei. Men kwam afgelopen weekend de woningen binnen door het forceren van ramen. Daarbij werden flatscreens weggenomen. Een 62-jarige man uit Makkum heeft namens het park aangifte gedaan.

Meer dan 100 meter aan koper gestolen
OLDEHOLTPADE / DRACHTEN – De politie onderzoekt twee diefstallen van koperleidingen. Van een buitengevel van een kerk aan de Hoofdweg in Oldeholtpade werd tussen vrijdag 14 januari en vrijdag 28 januari vijftien meter aan leidingen weggenomen. Een 55-jarige man uit Oldeholtpade heeft namens de kerk aangifte gedaan. In het afgelopen weekend werd bij een bedrijf aan de Giek in Drachten 89 meter aan koperen buizen meegenomen. Men kwam het terrein op door het forceren van een hek. Een 61-jarige man uit Drachten heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Gewonden bij aanrijding
BLIJE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Ljouwterdyk bij Blije. Een 80-jarige bestuurder uit Ferwert haalde hier een tractor in maar schatte de snelheid van een auto die uit tegenovergestelde richting kwam rijden, verkeerd in. De 80-jarige botste bij deze manoeuvre tegen een auto die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Marrum. De Marrummer en zijn 40-jarige passagier raakten gewond. Zij zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Aantreffen harddrugs
DRACHTEN – De politie heeft maandag rond 21.30 uur een 31-jarige inwoner van Utrecht en een 42-jarige inwoner van Geleen aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Surveillerende agenten constateerden dat de verlichting van de auto waarin de mannen reden niet in orde was. Toen de agenten achter de auto reden zagen zij dat de bestuurder in de omgeving van de Zuiderdwarsvaart tijdens het inhalen het verkeer in gevaar brachten. Om de bestuurder te controleren gaven de agenten een stopteken. De 42-jarige Gelener reageerde niet op dit stopteken en reed door. Op de Spitting lukte het de agenten om de auto tot stoppen te dwingen. In de auto trof de politie een plastic zakje met vermoedelijk cocaïne aan. De 42-jarige en zijn 31-jarige passagier zijn aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De auto en de vermoedelijke harddrugs zijn in beslag genomen.

Invordering rijbewijs
URETERP – De politie heeft maandag rond 16.30 uur van een 41-jarige inwoner van Drachten het rijbewijs ingevorderd. Agenten zagen de Drachtster rond 16.30 uur rijden op de Boerestreek en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de 41-jarige beginnend bestuurder alcohol gebruikt had, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 380 ug/l. De Drachtster bleek ook nog in het bezit te zijn van een kleine hoeveelheid heroïne. Dit werd in beslag genomen en tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt getuigen inbraak
SNEEK – De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak die maandag tussen 13.00 en 15.30 uur plaatsgevonden heeft op De Opper. De daders kwamen binnen door een deur open te breken, waarna de slaapkamer aan de voorzijde op de bovenverdieping overhoop gehaald werd. Hierbij werd een kluis met inhoud weggenomen. De gordijnen van de slaapkamer werden door de daders gesloten. Uit buurtonderzoek bleek dat die middag twee mannen in de straat gezien zijn, die later over het fietspad richting De Kreek wegliepen Het signalement van de mannen is als volgt:

[bullets]Blanke, mogelijk iets getinte, mannen
1.75 – 1.85 meter
20 – 35 jaar
Een van de mannen had een zwarte soort aktetas onder de arm.[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze mannen of de inbraak. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met telefoonnummer 0800-7000.

Aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 25-jarige inwoner van Wijchen en een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Naar aanleiding van een melding van mishandeling stelden agenten een onderzoek in. In de Doelensteeg bleek een 19-jarige inwoner van Leeuwarden door het tweetal te zijn mishandeld waarna de verdachten in onbekende richting vertrokken. Na een zoekslag in het centrum troffen de agenten de beide verdachten aan in een horecagelegenheid in de Grote Hoogstraat. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het 19-jarige slachtoffer deed aangifte.

Winkeldief bedreigt met mes
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond een 38-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De man probeerde in een winkel aan de Centrale goederen te stelen maar werd betrapt. Toen een beveiligmedewerker hem aan wilde houden haalde de Assenaar een mes te voorschijn, bedreigde hiermee de medewerker en vluchtte vervolgens weg. Op de Oostergrachtswal werd de verdachte door de agenten aangehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. Een 26-jarige inwoner van Hoogeveen deed aangifte.

Politie vindt gestolen auto terug
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een auto die maandag tussen 21.00 uur en 23.00 uur gestolen werd van de Schuilenburg. In de nacht van maandag op dinsdag werd de auto teruggevonden in de Röntgenstraat. Het voertuig had door de diefstal schade opgelopen. De politie stelt een onderzoek in aan het voertuig.

Man aangehouden voor diefstal en bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 14.00 uur een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor diefstal van een fiets en bedreiging. Een agent, die in zijn vrije tijd door de Haniasteeg liep, hoorde hier dat een tweetal personen een man bedreigd hadden. Het slachtoffer liep achter de mannen aan en belde op dat moment met de meldkamer van de politie, waarna de agent ook achter de mannen aanging. Op het Ruiterskwartier kon de 18-jarige aan worden gehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek dat het slachtoffer, een 52-jarige inwoner van Leeuwarden, de beide mannen zag lopen met zijn fiets die vorige week van hem gestolen was. Toen hij de mannen hierop aansprak en zijn fiets terug wilde hebben bedreigden zij hem en gingen er vandoor. Naar de identiteit van de tweede verdachte wordt nog onderzoek gedaan.

Auto gestolen
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte BMW 5er reihe met kenteken 22-TN-TX vanaf de oprit van een woning aan de Veenland. Tussen zondag en maandag werden de sleutels weggenomen uit de woning, waarna de dader(s) er met de auto vandoor ging(en).

Burgernetactie na diefstal jas
BURGUM – De politie heeft maandagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee winkeldieven. Vanaf een rek voor een winkel aan de Markt werd een jas gestolen. Een getuige zag dit alles gebeuren en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Het signalement van de twee dieven werd doorgegeven aan de Burgernetdeelnemers in Burgum. Samen met de agenten keken ze uit naar het duo. De agenten controleerden een man die aan het signalement voldeed, hij had echter geen gestolen jas bij zich. Er werd geen aangifte door de winkel gedaan en daarom stelt de politie geen nader onderzoek in.

Internetoplichter aangehouden
ROTSTERHAULE- De politie heeft een 23-jarige inwoner van Rotsterhaule aangehouden op verdenking van oplichting via internet. In augustus plaatste de man via een verkoopsite op internet een advertentie waarin hij zijn telefoon wilde verkopen. Toen hij meerdere reacties kreeg, liet hij het geld overmaken met de belofte de telefoon op te sturen. Het geld werd in eigen zak gestoken en de verkochte telefoon werd niet opgestuurd. Vervolgens plaatste hij vaker advertenties op de site waarin hij mobiele telefoons en rekenmachines te koop aanbood. Na betaling werden ook deze verkochte goederen niet opgestuurd. Totaal werden tien mensen door de verdachte opgelicht. De verdachte werd op 27 januari 2011 aangehouden en op het politiebureau verhoord. De man bekende de oplichtingen en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De benadeelden deden aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan