Politieberichten van dinsdag 01 juni.

Accu’s gestolen uit vrachtauto’s
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van accu’s uit vrachtauto’s die geparkeerd stonden bij een bedrijf aan de Jupiter in Heerenveen. De daders hebben een gat in het hekwerk geknipt en zijn het terrein opgegaan. Vervolgens hebben de dieven de accuklemmen losgemaakt en de accu’s meegenomen. De diefstallen hebben plaatsgevonden tussen zaterdag 29 mei 12.00 uur en zondag 30 mei 11.30 uur. De 34-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden met imitatiewapen
BURGUM – De politie heeft maandagochtend in een zorginstelling in het dorp een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Medewerkers van de instelling hadden het wapen gevonden en vervolgens de politie gewaarschuwd. Na onderzoek bleek het om een imitatiewapen te gaan. De 25-jarige Leeuwarder werd aangehouden en zijn wapen werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
TYTSJERKSTERADIEL – De politie heeft maandag op twee locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snelrijdend verkeer, gecontroleerd op snelheid. Tussen 10.00 en 19.00 uur werd gecontroleerd op de J. Wiersmawei in Jistrum. 246 bestuurders passeerden de controle waarbij 41 harder reden dan de maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 88 kilometer per uur. Op hetzelfde tijdstip werd op de Kloosterlaan in Burgum een controle uitgevoerd. Tijdens de controle passeerden 901 bestuurders waarvan er 241 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 90 kilometer per uur.

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een controle uitgevoerd op de Mr P.J. Troelstraweg. Over de snelheid van verkeersdeelnemers was regelmatig door omwonenden geklaagd bij de politie. Tijdens de controle kregen 8 automobilisten een bekeuring. Hier geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. De hoogte gemeten snelheid betrof 80 kilometer per uur. Ook werden 5 bromfietsen bekeurd vanwege de snelheid. Men reed op het fiets/bromfietspad waar een maximum snelheid van 30 kilometer per uur is toegestaan. De hoogst gemeten snelheid van een betrokken bromfietser betrof 55 kilometer per uur. Afgelopen vrijdagmiddag 28 mei controleerde de politie op hetzelfde f(brom)fietspad waarbij 10 bromfietsers werden geverbaliseerd. Toen was 57 kilometer per uur de hoogst gemeten snelheid.

Snelheidsovertreding
OUDWOUDE – De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit Kollumerpomp. Tijdens een snelheidscontrole met een laser passeerde de automobilist met 136 kilometer per uur. Op de Lauwersmeerweg is een maximum snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Scooterrijder uit de bocht
STEGGERDA – De politie heeft maandagavond een eenzijdig verkeersongeval op de Ericaweg afgehandeld. Daar vloog, door onbekende reden, een 17-jarige scooterrijder uit Steggerda uit de bocht waardoor hij onderuit ging. Met letsel aan zijn arm en nek is de jongen per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fiets in het water gegooid
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond een 16-jarige en een 15 jarige jongen, beide uit Drachten, aangehouden op verdenking van baldadigheid/vandalisme. Omstreeks 19.50 uur waren deze jongens met nog een jongen onderling aan het vechten op de Sint Jansberg. In de buurt was een ander groepje jongeren aanwezig. Toen uit dat groepje iemand video-opnames met zijn telefoon van het vechten maakte wilden de drie vechtersbazen de groep te lijf gaan. De groep rende weg. Door de drie jongens werd vervolgens een van de fietsen van de andere jongeren in het water gegooid. Direct daarna werd de politie gealarmeerd die op zoek ging naar de verdachten. Na een korte zoektocht en op aanwijzingen van getuigen konden twee van de drie jongens op het Noorderend worden aangehouden. Na verhoor op het politiebureau kregen zij proces-verbaal en werden zij heengezonden. De derde verdachte werd niet meer aangetroffen.

Meerdere brandjes
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar meerdere brandjes die in de nacht van maandag op dinsdag ontstonden op diverse locaties. Rond 21.15 uur kwam de melding binnen van een brand in een heg aan de Eigen brood bovenal. Buurtbewoners hadden met zijn allen de brand al geblust. Omstreeks 01.20 uur rukte de brandweer uit voor een brand in een bult afvalhout dat lag op een veldje aan de M.H Trompstraat. De brandweer kon de brand snel blussen. Enkele uren later in de nacht, rond 04.10 uur, werd een brand ontdekt in een garagebox op de Eikenstraat. In de box staan containers waar bewoners hun afval kunnen deponeren. Ook hier was de brandweer snel ter plaatse om te blussen. De mogelijkheid dat het hier gaat om brandstichting wordt niet uitgesloten.

112Fryslan