DEN HAAG – Defensie wil in de zomer van 2015 stoppen met het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land met de SAR-helikopters. Dat liet minister Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Al bijna 40 jaar verzorgt Defensie het vervoer van zieke mensen vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op de wal. Volgens de minister is dit geen kerntaak van de luchtmacht en kost het capaciteit van het aantal helikopters. Daarom heeft de minister laten weten het vervoer vanaf de zomer van 2015 niet meer te willen uitvoeren.

De helikopters zijn in het verleden in Leeuwarden en op Vlieland gestationeerd vanwege de vliegbewegingen boven de Noord- en Waddenzee. Mocht een straaljager in de zee storten, dan hing relatief vlot boven het incident een helikopter om de piloot te redden. Later zijn hun taken uitgebreid met patiëntenvervoer van zieke eilanders of toeristen.

Het ministerie van Volksgezondheid zal samen met de regio zoeken naar alternatieve oplossingen om toch te zieken naar de vaste wal te brengen. Naast het vervoer per helikopter van Defensie, komt het ook regelmatig voor dat er vervoer per traumahelikopter of per reddingboot is.

112Fryslan