FRYSLAN – C2000 heeft na onderzoek in 3 verschillende plaatsen in Fryslan onvoldoende dekking.
We blikken hierbij terug op de vliegtuigcrash bij Schiphol. In 2003 werd daar een oefening gedaan om de dekking te testen van C2000. Op dat moment was zelfs al duidelijk dat er onvoldoende dekking is bij Schiphol. Eind februari 2009 stortte daar een vliegtuig neer.
Honderden hulpverleners uit verschillende regio’s kwamen ter plaatse, waaronder 90 ambulances. Nog geen kwartier later volstreks zich de grootste ramp die zich bij een bestaande ramp al kan voor doen. C2000 kon het hoge aantal gesprekken niet aan. Sterker nog de C2000 mast die gebruikt werd heeft de laagste capaciteit van het land.
Zo zijn er nog veel meer plaatsen die onvoldoende dekking hebben met C2000. Om dit op te kunnen lossen moeten er op die plaatsen masten bij geplaatst worden. Per mast is dit een slordige € 400.000,- euro. De ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hiervoor slecht 3,5 miljoen euro per jaar voor. Om alle 65 locaties die op de gelekte [url=http://zembla.vara.nl/fileadmin/uploads/VARA/be_users/documents/tv/pip/zembla/2009/dipp-lijst.pdf]DIPP-lijst[/url]( bron: zembla ) staan te kunnen voor zien van een extra mast zijn we dus al snel 8 jaar verder.
Op deze [url=http://zembla.vara.nl/fileadmin/uploads/VARA/be_users/documents/tv/pip/zembla/2009/dipp-lijst.pdf]DIPP-lijst[/url] staan ook 3 locaties in Fryslan waar dus onvoldoende dekking is. Het gaat hierbij om de locaties Gorredijk, Ureterp / Wijnjewoude en Heeg / Woudseind.
Er zou 95% buitenhuis dekking gegarandeerd zijn door het BZK. Door de enorme budget overschrijding om dit te realiseren was er geen geld meer voor ‘binnenshuis-dekking’. Hierdoor is er geen dekking op cruciale plaatsen zoals winkelcentra, ziekenhuizen en Stadions. Er is een speciale lijst met deze locaties die dekking moeten hebben. Deze lijst heet ‘Special Coverage Locations’. De gemeentes waarin deze locaties liggen moeten zelf zorg dragen voor voldoende dekking op deze plaatsen.
Het Thialf Stadion staat ook op deze lijst. Zij zijn benaderd door [url=http://zembla.vara.nl]ZEMBLA[/url] en hebben geantwoord met ‘C2000? Dat is toch een video-systeem uit de jaren 80?’. Thialf was dus niet op de hoogte dat ze zelf zorg moeten dragen voor juiste dekking.
C2000 is een cruciaal systeem voor de hulp-verlening. Je zou dus verwachten dat er een backup systeem is. Dit is helaas niet het geval. Sterker nog de Directeur Veiligheidsregio wil in die gevallen ‘Pizzakoeriers’ gaan gebruiken om de berichten toch op de meldkamer te kunnen krijgen en weer terug.
Wilt u deze uitzending van Zembla nog eens bekijken? Dat kan via de volgende website: [url=http://player.omroep.nl/?aflID=10134472&silverlight=true]De Ramp C2000[/url]
Bron: [url=http://zembla.vara.nl]Zembla/Vara.nl[/url]