LEEUWARDEN – De nieuwe N31 Haak om Leeuwarden is donderdagmiddag opengesteld voor het verkeer.

De nieuwe autoweg verbind de zuidkant van Leeuwarden met het noordwesten bij Marssum. De Haak(N31) begint bij het volledig vernieuwde knooppunt Werpsterhoek en sluit bij Marssum aan op de A31 naar Harlingen. Met de opening van de Haak zijn er ook diverse wegen en routes vervallen, verderop in dit artikel vertellen we daar meer over.

De hulpdiensten mochten dinsdag 16 december de Haak en de Westelijke invalsweg vast verkennen. De brandweer van Leeuwarden is op onderstaande video te zien terwijl zij de nieuwe wegen verkennen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e2pd7Lvb23k[/youtube]

Voorafgaand aan de opening trokken bestuurders en genodigden in een bonte stoet van auto’s, bussen en trucks over de nieuwe Haak en Westelijke invalsweg. Onder leiding van de promotiebus voor Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 reed een colonne van ongeveer dertig voertuigen namens Leeuwarden Vrij-Baan, hulpdiensten, openbaarvervoerbedrijven en aannemers naar de 3D –tekening bij het Newtonfiadukt.

Met het opruimen van de tekening kwam een einde aan tien dagen van speelse, sportieve en culturele activiteiten waarmee het publiek kennis mocht maken met de nieuwe wegen. In de loop van de middag zijn die stapsgewijs opengesteld voor het verkeer.

Vervallen routes en wegen
Nu de Haak open is zal het voor veel mensen even zoeken zijn naar de beste route. Ook omdat er diverse wegen en routes nu afgesloten zijn. De Hendrik Algraweg(voormalige N31) bijvoorbeeld is vanaf 19 december afgesloten. Verkeer richting Deinum/Bolsward moet daarom nu via de Haak. Ook de N31 Westergoawei tussen Deinum en Marssum met de Westergoabrug is komen te vervallen. De Haak is hiervoor in de plaats gekomen. Zie onderstaande video voor de nieuwe routes via De Haak en westelijke invalsweg.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2juokn3aTMY[/youtube]

112Fryslan