BITGUM / BEETGUM – Donderdag crashte een straaljager in het kassengebied zo ongeveer in de achtertuin van een woning. Vrijdag een dag na de crash is het gebied nog steeds afgesloten.

De politie en de Mobiele Eenheid (ME) zijn vertrokken en hebben plaats gemaakt voor zwaar bewapende militairen. De Bodde is volledig afgesloten en aan weerszijden staan borden met de tekst: Militair terrein verboden toegang. Alleen werknemers van de kassen worden nog toegelaten tot een deel van het gebied. De Sanwei is inmiddels wel weer open, hier staan nog wel militairen om te voorkomen dat er mensen het water ingaan om onderdelen van de straaljager te stelen.

De brandweer uit Grou en Wetterskip Fryslân hebben olieschermen geplaatst om te voorkomen dat de vloeistoffen zich nog verder verspreiden. Dit gebeurde onder het toeziend oog van diverse toeschouwers en de aanwezig militairen. Op de Sanwei hangt een duidelijke lucht van olie of kerosine. Van de straaljager is zo goed als niets te zien, deze ligt volledig onder water. Wanneer hij geborgen wordt is nog niet bekend, ook de Zwitserse luchtmacht zal eerst nog een onderzoek gaan uitvoeren.

De piloot van de gecrashte F5 heeft slechts verwondingen aan zijn enkels, hij heeft het MCL inmiddels verlaten.