BALK – Een controle door de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in een wilde achtervolging door Gaasterland geëindigd.

De politie gaf zondagochtend op de N359 rond half vijf de bestuurder van een auto een stopteken, die echter genegeerd werd. Toch lukte het in eerste instantie om de bestuurder aan de kant van de weg te krijgen. Toen agenten uitstapten weigerde de bestuurder echter de autodeuren te openen, waarna de bestuurder er wederom vandoor ging.

De bestuurder reed vervolgens, achtervolgt door de politie, via Balk richting de rotonde bij Sondel/Wijckel, waarna hij de afslag richting Sondel/Nijemirdum pakte. Hierbij reed hij zich bijna klem in een tuin in Sondel, waarna hij achteruit reed en hierbij bijna een agent raakte. Vervolgens ging de achtervolging verder door Nijemirdum, Oudemirdum, Rijs, Hemelum en Koudum. Een opgezette blokkade bij Hemelum wist de bestuurder te ontwijken. Bij Koudum reed de bestuurder weer terug richting Hemelum, waarna hij zich bij Hemelum uiteindelijk klem reed. Daar werd de bestuurder aangehouden en overgebracht naar Leeuwarden, waar hij vervolgens werd ingesloten.

Aangezien het vermoeden bestond dat hij onder invloed was van drugs, temeer omdat er in zijn auto wit poeder werd aangetroffen, werd op het bureau in Leeuwarden een bloedproef afgenomen. Echter wenste de bestuurder niet aan de bloedproef mee te willen werken. De beschadigde auto werd voor sporenonderzoek in beslag genomen.

Tegen de bestuurder, een 33-jarige inwoner van Sneek, werden diverse aangiften gedaan. Hem zal in ieder geval poging tot doodslag ten laste worden gelegd.

De onderstaande beelden laten een stukje van de achtervolging zien en zijn tussen Rijs en Hemelum met een dashcam in beeld gebracht.

Jan Droogsma