‘Collegadag’ bij Meldkamer Noord-Nederland

DRACHTEN – Op de meldkamer van Noord-Nederland werd zaterdag 23 januari een ‘collega’s voor collegadag’ georganiseerd. Hulpverleners van de brandweer, politie en ambulance werden meegenomen in elkaars vakgebied.

De hulpverleners ‘in het veld’ konden op deze dag zien hoe het er op de meldkamer aan toe gaat. Personeel van de meldkamer kon juist ervaren hoe het werk buiten de meldkamer is. Er werden diverse demonstraties gegeven, er waren enkele stands en ook konden diverse voertuigen worden bekeken.

Buiten op het middenterrein stonden diverse voertuigen en ondersteunende eenheden opgesteld, zoals de Brand- en Traangaseenheid (BRATA). Dit is een onderdeel van de mobiele eenheid(ME). Speciale eenheden van de verkeerspolitie lieten zien hoe een ANPR (kentekenscanner) en een radarcontrole werkt.
De bikers van de politie gaven een demonstratie hoe ze kunnen worden ingezet bij een aanhouding. Een verdachte zwaaide met een stok naar een aantal agenten waarop de agenten tot aanhouding over gingen. Bike teams zijn in de grotere steden een goede uitkomst om overal op tijd bij te zijn. Met een politieauto heb je vaak te maken met obstakels, denk aan paaltjes, trappetjes en steegjes.

Ook stond er een grote ontsmettingsinstallatie van de brandweer Groningen. Deze wordt in alle noordelijke provincies ingezet als er ergens een incident is waar grootschalige ontsmetting gewenst is. De installatie is nog nooit in de praktijk gebruikt. Op een laptop was te zien hoe de hele ontsmettingseenheid te werk gaat.

Daarnaast kon er gevoeld worden hoe het is om een aanrijding te krijgen door middel van een speciaal voertuig die een botsing nabootst. Het is belangrijk om altijd de autogordel te dragen om ernstig letsel te voorkomen.
Tot slot stond er ook een nieuw voertuig die gebruikt kan worden bij brandonderzoek. Dit voertuig staat gestationeerd in Hoogeveen.

In groepen werden alle hulpverleners door de meldkamer en het buitenterrein rondgeleid. Iedereen keek terug op een mooie dag.

Hendrik Dijkstra