FRYSLÂN – Vanwege de aanhoudende warmte en temperaturen van 35 graden worden er diverse maatregelen genomen, waaronder een weer waarschuwing code oranje.

Code oranje
Woensdag wordt een temperatuur van 35 graden verwacht overdag in het binnenland.  In de nacht zal de temperatuur niet onder de 20 graden uitkomen. Reden voor het KNMI om weeralarm code oranje af te geven om mensen te waarschuwen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, koelte houd en je woning koel houd. Let ook extra goed op mensen in je omgeving die mogelijk hulp nodig hebben door de warmte.

Stookverbod
Gemeentes in Friesland hebben ,vanwege de aanhoudende droogte en hoge temperaturen, een stookverbod ingesteld. Dit houd in dat vooral in natuurgebieden zoals bossen, veengronden en duingebieden niet gerookt mag worden. Ook is het verboden om vuur te stoken.

Gemeenten hebben borden geplaatst bij diverse gebieden waar een stookverbod geld om de mensen alert te maken op het stookverbod.

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Zo kun je natuurbrand voorkomen:

  • Rook niet in natuurgebieden.
  • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras.
  • Gooi afval – vooral glas – in afvalbakken.
  • Houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.

De Friese brandweer rukt nog steeds dagelijks veelvuldig uit voor kleine natuurbrandjes.

Lees ons eerder artikel: Aanhoudende droogte: wees alert op natuurbranden

Afbrandscenario
Ook de brandweer heeft te maken met watertekort, op veel plaatsen is namelijk ook tekort aan oppervlakte water om een brand te kunnen blussen. Daarom is het afbrandscenario van stal gehaald.

Branden waarbij het pand niet meer te redden valt omdat de brand al erg hevig is, zal met de huidige droogte onder het afbrandscenario vallen. In plaats van de brand te blussen laat de brandweer het pand gecontroleerd afbranden en probeert overslag naar eventuele andere panden te voorkomen. Het bluswater wordt dan wel ingezet maar dan om overslag te voorkomen.

Verspreid over de provincie staan waterwagens, giertanks en containers met water klaar voor een eventuele grote (natuur)brand.