LEEUWARDEN – De brandweer moest in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere keren uitrukken voor autobranden.

Rond 2:50 werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand in de Kastanjestraat. Bij aankomst staat de voorkant van de auto al in lichterlaaie. Doordat de brandweer zeer snel ter plaatse was kon een erachter geparkeerde auto gered worden. De eigenaar van beide auto’s kon na de brand nog enkele spullen uit de uitgebrande auto halen. De eigenaar van de auto meldde ook dat de accu van de auto niet was aangesloten. De voorkant van de auto brandde volledig uit en de auto kan als verloren worden beschouwd.

Ongeveer een half uur later, om 3:20, werd er opnieuw gealarmeerd voor een autobrand. Een agent die nog in de Kastanjestraat bezig was om een aangifte van brandstichting op te nemen, was snel ter plaatse bij de brandende auto in de Eikenstraat. Beide voorbanden van de auto bleken in brand te staan.

De eigenaar van de auto was op dat moment al bezig om belangrijke spullen uit de auto te halen. De agent probeerde ondertussen met zijn brandblusser de voorkant van de auto te blussen, de brandblusser wilde echter niet werken. Een buurtbewoner kwam iets later met een emmer water en wist de auto te blussen.

Slechts enkele minuten nadat de politie in de Eikenstraat was aangekomen kwam er een jongen op de fiets vertellen dat er in de naastliggende Populierstraat net ook een auto in brand was gestoken. De brandweer werd daarom in de Eikenstraat doorgestuurd naar de Populierstraat. Ook hier stond de voorband in de brand. De brand was nog niet zo hevig en dus nog maar net aangestoken.

Na deze derde melding werden er extra politie eenheden ingezet om in de wijk te zoeken naar eventuele daders en meer branden te voorkomen. Ook werd er een burgernetactie opgestart waarin mensen gevraagd werden om uit te kijken naar verdacht gedrag bij geparkeerde auto’s. Opvallend is dat alle branden ontstaan zijn bij het rechter voorwiel, brandstichting is daarom de oorzaak. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Zie ook de politieberichten van zaterdag 10 april.

112Fryslan