LEEUWARDEN – Op 22 april 2010 is Burgernet gestart in tien Friese gemeenten. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. In de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Littenseradiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland is burgernet nu actief.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. Er zijn in die gemeenten al 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel. Na meer dan een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Wat is Burgernet?
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak waarbij een dader is overlopen of bij een vermist kind, een Burgernetactie op. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Aanmelden voor Burgernet
In week van 19 april 2010 tot 23 april 2010 hebben alle huishoudens in de tien gemeenten een wervingsbrief met deelnameformulier ontvangen. Als u deel wilt nemen aan Burgernet kunt u zich aanmelden via www.burgernet.nl. U kunt ook de antwoordstrook invullen van het deelnameformulier en dat opsturen naar Burgernet. U aanmelding wordt dan verwerkt en u ontvangt dan vervolgens een bevestiging van uw aanmelding.

Aanpak veiligheid niet alleen taak van de gemeente en politie
Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De gemeente en de politie stellen alles in het werk om Fryslân veilig te maken en natuurlijk te houden. Dit kunnen zij echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook u als inwoner van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft de inwoners van Fryslân de gelegenheid om samen met de gemeente en politie voor veiligheid en tegen criminaliteit te gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit en met name in heterdaad situaties blijken zeer succesvol te zijn. Daarom is veiligheid niet alleen een taak van de gemeenten en de politie.

112Fryslan