FRYSLÂN – Vandaag is een typisch Friese variant op Burgernet gestart: ‘Burgernet op het Water’.

Hiermee spoort de Friese politie samen met de deelnemers van ‘Burgernet op het Water’ naar verdachten van diefstallen van boten en buitenboordmotoren en wordt er gezamenlijk uitgekeken naar vermiste personen.

Burgernet op het Water
‘Burgernet op het Water’ is, net als Burgernet, een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de diverse gemeenten. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een diefstal van een vaartuig of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of vaartuig. In de praktijk blijkt dat de pakkans van verdachten en het terugvinden van vermiste personen aanzienlijk toeneemt.

In de afgelopen periode hebben de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea en de twaalf gemeenten waar Burgernet al is ingevoerd, hun medewerking verleend aan ‘Burgernet op het Water’, in het bijzonder met de aanmelding van deelnemers die op en rond het water werken. U kunt hierbij denken aan toezichthouders, havenmeesters, opsporingsambtenaren en brugwachters.

Zomerwatertoezicht
Deze deelnemers en partners participeren al enkele jaren samen in het project ‘Zomerwatertoezicht’ met de politie Fryslân. Niet alleen de Friese politie maar ook de medewerkers van het KLPD, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn de oren en ogen tijdens de topdrukte in de zomermaanden. Prioriteiten in het toezicht zijn snelvaren, alcoholgebruik achter het roer, gevaarlijke manoeuvres en milieuovertredingen. In zo’n groot en prachtig gebied als de waterrijke provincie Fryslân kun je niet overal zijn. Daarom is de samenwerking in het Zomerwatertoezicht en nu de gezamenlijke deelname aan Burgernet op het Water een versterking in de opsporing en handhaving.

Aanmelden voor Burgernet op het Water
Deze week ontvangen diverse bedrijven in de twaalf gemeenten die gevestigd zijn aan het water, zoals campings, jachthavens, rondvaartbedrijven en bootverhuurbedrijven, een wervingsbrief met deelnameformulier. Wilt u ook meedoen, dan kunt u zich aanmelden via [[email protected]][email protected][/email] . Wij nemen dan contact met u op.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan