LEEUWARDEN – Een brandende bank buiten heeft er zaterdagavond nieuwjaarsdag voor gezorgd dat 12 appartementen ontruimd werden.

Rond twintig voor acht werd de brandweer gealarmeerd voor een prio 2 buitenbrand in de Appelstraat, waarbij geen spoed was. Ter plaatse gekomen bleek er een bank in lichterlaaie te staan tegen de Pieter Stuyvesantweg flat aan. De brand was inmiddels zodanig hevig dat het vuur oversloeg naar de bergingen en balkons. De brand zorgde voor rookontwikkeling, waardoor de bewoners van de flat hun woning moesten verlaten.

De brandweer had het vuur snel onder controle, maar is nog enige tijd bezig geweest met het nablussen in de bergingen. Enkele bergingen moesten daarvoor worden leeggehaald.

Omdat 12 appartementen gecontroleerd moesten worden, werd er opgeschaald naar middelbrand, waarop een tweede tankautospuit vanaf Post Noord ter plaatse kwam. De vrijwilligers hebben zich gericht op het ventileren, controleren op rook en CO in de appartementen. Vanwege de ontruiming kwam ook de officier van dienst burgerzaken van de Gemeente Leeuwarden ter plaatse voor als er bijvoorbeeld een opvanglocatie nodig zou zijn voor de bewoners.