WORKUM – Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Workum vond zaterdag een explosie plaats. Hierbij vielen twee gewonden.

Gelukkig betrof bovenstaande het scenario van de brandweerwedstrijd.

Scenario

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie(RWZI) in Workum is een medewerker in de kelder bezig met werkzaamheden aan een lekkende afsluiter van een rioolleiding. De lekkende afsluiter heeft tot gevolg dat er rioolwater in de kelder loopt. Daarbij komt H2S (Mestgas) vrij. De medewerker draagt een multigasdetector maar negeert het alarm en raakt onwel doordat de afzuiginstallatie niet werkt. De technische dienst heeft na onderhoud vergeten de afzuigingsinstallatie weer aan te zetten.

De gassen hopen zich op in de kelder en komen via een kabelgoot in de ruimte erboven. Hier is een berging aanwezig met diverse reserve onderdelen en gereedschappen van het waterschap. Ook staat in deze ruimte een quad gestationeerd van de lokale muskusrattenvanger.

Als de muskusrattenvanger de quad wil ophalen ruikt hij wel een rotte eiergeur, maar realiseert zich niet wat de risico’s zijn. Als hij de quad start,volgt er een explosie waarbij hij gewond raakt en half naar buiten wordt geslingerd. De buren bellen 112 bij het horen van de knal en gaan op onderzoek. Helaas hebben zij geen toegang tot het terrein en wachten daarom de brandweer op.

In totaal deden er tien Friese korpsen eraan mee.

De drie korpsen die gewonnen hebben zijn:

Eerste plaats: Wolvega

Tweede plaats: Heerenveen

Derde plaats: Ureterp

De volledige lijst met deelnemers kan u hier terug vinden

De eerste drie korpsen gaan door naar de gewestelijke ronde op 18 mei in Drachten.

redactie nw