OUDEHORNE – Een dag lang reed het in dorpje Oudehorne af en aan met brandweerauto’s. Tevens een dag van vele verschillende sirenes. Op een terrein langs de Schoterlandseweg, werd hier de eerste gewestelijke ronde van de brandweervaardigheidstoetsen gedraaid. In de volksmond ook wel brandweerwedstrijden genoemd.

Ondanks een flinke uitloop, gingen de acht ploegen vol enthousiasme aan de bak. Ze werden opgeroepen voor een behoorlijk vage melding. In een loods was een ongeval gebeurd, meer was er niet bekend. Ter plaatse zagen de brandweerlieden dampen en werden ze opgewacht door een werknemer die behoorlijk in paniek was.

De jongen was met zijn heftruck onderweg, toen hij de bocht te krap nam. Daardoor belandde hij tegen een grote mengmachine aan. Op het moment van het ongeval waren daar echter twee monteurs mee bezig. Eén van de monteurs komt bekneld te zitten onder de opraaprol en moet door de brandweerlieden worden gered.

Salpeterzuur
De jongen vervoerde op zijn heftruck meerdere vaten. Door de klap van het ongeval viel één van de vaten van de pallet af en raakte lek. Door de ontstane dampen raakte een tweede werknemer, die zich in de mengbak bevond, onwel. De collega van de jongen is boos dat zijn collega als zo’n dwaas zou hebben gereden en stormt op de brandweerlieden en zijn jongere collega af.
De bevelvoerder, die net zijn beeld een beetje duidelijk begon te krijgen, werd toen op eens geconfronteerd met twee vechtersbazen. Met behulp van de collega’s en de politie konden de twee uit elkaar worden gehaald. Terwijl de politie zich met hun bezig hield, gingen twee bluslieden gewapend met speciale meetapparatuur richting de ongevalslocatie.

Hier troffen zij inderdaad een vat met salpeterzuur aan wat was gaan lekken. Vrijwel elke bevelvoerder nam hierop contact op met een deskundige op het gebied van gevaarlijke stoffen. Daar vloeide een plan van aanpak uit om zodoende de dampen neer te slaan en voor een veilige werkruimte te zorgen.

Bevrijding
De brandweerploegen stonden toen toch wel eventjes voor een klein raadsel, want hoe ze in vredesnaam het slachtoffer onder de machine weg gingen halen was wel even een ding. Met behulp van hydraulisch redgereedschap en vele houtblokjes, kon de opraaprol uiteindelijk iets omhoog worden gehaald.

Via de ontstaande ruimte kon men het slachtoffer bevrijden en overdragen aan de ambulancedienst. Omdat het bij de werknemers niet bekend was hoeveel mensen er aan de wagen werkte, moesten de ploegen op onderzoek uit. Wat bleek? In de wagen lag nog een tweede slachtoffer. Deze was buiten bewustzijn geraakt door de dampen van het salpeterzuur. Dit is tevens het punt waar veel ploegen op stuk zijn gelopen. Meerdere ploegen hebben dit slachtoffer helaas nooit gevonden.
Hoewel de ploegen hier geen minpunten voor kregen, is er een wel een zogenoemde opmerking gegeven. Al vormde dat aan het einde van de dag ook geen heel groot probleem, vijf van de acht ploegen hadden een zelfde soort opmerking gekregen. Een enkele ploeg had teveel tijd nodig om zich het incident meester te maken, weer een andere ploeg had het tweede slachtoffer niet gered en drie andere ploegen hadden zowel tijd te kort als het tweede slachtoffer niet gered.

Prijzen
Voor vijf van de acht ploegen is het avontuur hier opgehouden. Slechts de eerste drie mogen door naar Zaanstad. Op 23 juni mogen de ploegen van Ureterp, Haren (Groningen) en Tjalleberd daar gaan laten zien wat zij kunnen.

Voor de korpsen van Wommels, Uithuizen, Oldebroek, Lemelerveld en Scheemda hield het avontuur op in Friesland. De ploegen kunnen terugkijken op meerdere, spannende, scenario’s en hebben ook dit jaar weer veel lering getrokken.

  1. Ureterp
  2. Haren (Groningen)
  3. Tjalleberd