HEERENVEEN – In het Abe Lenstrastadion werd zaterdagochtend en middag fanatiek gestreden voor de winst. Nou is dat niet heel vreemd, want dat gebeurt wel vaker. Het verschil zat hem in dat het nu geen voetbalteams waren.

Tien brandweereenheden uit Friesland, Groningen, Drenthe en Gelderland namen het tegen elkaar op in zogenoemde vaardigheidstoetsen, of ook wel brandweerwedstrijden genoemd. In het stadion was brand uitgebroken, aan de spelende ploeg de taak zich de situatie meester te maken.

De brandweerploeg wordt opgeroepen voor een automatisch brandalarm in het stadion. Ter plaatse worden ze opgewacht door een BHV’er. Die weet ze toegang tot het pand te verlenen en meldt dat er sprake is van flink wat rookontwikkeling. Al snel blijkt dat de ploeg zich tot een andere ingang moet wenden om bij de brand te komen.

Frituurpan

In het afhaalpunt voor eten is brand ontstaan in de frituurpan. Dit zorgt voor enorme rookontwikkeling, maar nog erger: één van de medewerkers zijn arm is in de brand gevlogen. Een enkeling moest toch wel even slikken toen ze dat zagen. Snel werd hij apart genomen en werd zijn arm afgeblust, maar daarmee was het scenario nog lang niet ten einde.
In het hok was nog altijd brand in de keuken. En die relschoppers maakten het niet veel makkelijker om de brand te blussen. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen om de hooligans, met geweld, te verwijderen. Zodoende konden de bluslieden veilig hun werk doen.

Slachtoffers

Natuurlijk hield het niet op bij enkel brandbestrijding. Op de tribune lag een man, welke verstopt lag onder een spandoek van de supporters. Ook verderop in het complex lag achter  de gesloten deuren nog een slachtoffer. Waar de man op de tribune nog een beetje kon lopen, kon de man achter de deuren dat niet.

Uit eindelijk konden alle ploegen het scenario afmaken. De deelnemers werden even later op de kazerne van Heerenveen verwacht. Hier werden de nummers 1 tot en met 3 beloond voor hun prestaties. Verder kregen alle ploegen een groepsfoto afgedrukt op een metalen plaat.

Uitslag

01 – VR Fryslân – Burgum
02 – VR Groningen – Stadskanaal
03 – VR Drenthe – Zwinderen
04 – VR Groningen – Hoogezand
05 – VR Gelderland Midden – Barneveld
06 – VR Gelderland Midden – Elst
07 – VR Fryslân – Surhuisterveen
08 – VR Fryslân – Drachten
09 – Bedrijfsbrandweer – Eska
10 – VR Groningen – Zuidbroek