BURGUM – Zaterdag werden bij het bedrijf PMF Stalen Masten de provinciale brandweerwedstrijden klasse 112 gehouden.

Tien posten uit Friesland streden voor de eerste drie plaatsen bij de brandweer vaardigheidstoetsen van ABWC(algemeen brandweer wedstrijd comite). Twee posten gaan door naar de halve finale, dit zijn Brandweer Wommels en Tjalleberd.

Het scenario

Bij het bedrijf PMF Stalen Masten aan de Oppedijk van Veenweg werd deze zaterdag overgewerkt. Een stageloper is bezig met slijpwerkzaamheden aan een stalen lichtmast in de werkplaats. Door de vonkenregen van het slijpen ontstaat brand, de stageloper schrikt hiervan en zoekt paniekerig naar een brandblusser die hij niet kan vinden. Hij besluit zijn begeleider op te zoeken die
buiten aan het werk is. Buiten aangekomen ziet hij zijn begeleider op de heftruck rijden en schreeuwt naar hem. De begeleider schrikt hiervan en maakt een noodstop, hierdoor rolt de mast van zijn lepels af over de stageloper heen. De stageloper raakt bekneld onder de mast en is niet meer aanspreekbaar.

De begeleider gaat naar binnen om zijn telefoon uit de locker te halen om 112 te bellen. Doordat het CO gehalte te hoog is, raakt bij bewusteloos. Een voorbijganger die langs het bedrijf loopt hoorde allemaal activiteiten achter op het terrein. Omdat hij dit niet vertrouwt belt hij de politie, deze komt ter plaatse. De politie kan het terrein niet  op omdat alles op slot is. Daarop besluiten zij de brandweer te vragen voor assistentie.

De brandweer heeft het slot van het hek doorgeknipt om het terrein op te kunnen. Op het terrein was een man aan het schreeuwen omdat iemand met zijn benen onder een stalen mast terecht was gekomen, die van de lepels van de heftruck was afgerold.

Op het moment dat de brandweer bezig was om het slachtoffer te bevrijden werd er rookontwikkeling ontdekt in een gebouw op het terrein. De bevelvoerder moest even schakelen om naast hulpverlening ook zich te richten op brand. Een paar brandweerlieden gingen eerst een verkenning buitenom doen waarna het pand werd betreden.

In het gebouw werd er forse rookontwikkeling waargenomen. De brandweerlieden gingen op verkenning en vonden een slachtoffer in het pand. Deze is overgedragen aan het ambulancepersoneel. Ook het slachtoffer wat met zijn benen bekneld zat werd bevrijd en overgedragen aan ambulancepersoneel.

De beoordeling

De zwaartepunten in de beoordeling waren.

1. De deelnemers stellen dejuiste prioriteiten en zetten hierop in.
2. De deelnemers stabiliseren op dejuiste wijze de objecten.
3. De deelnemers maken een juisteinschatting van de groottevan de brand(vermogen) en zorgen voor
voldoendekoelend vermogen die past bij desituatie.

De uitslag

  1. Wommels
  2. Tjalleberd
  3. Koudum
  4. Franeker
  5. Lemmer
  6. Beetsterzwaag
  7. Anjum
  8. Ureterp
  9. Oudega
  10. Wolvega

Ytzen Korf