GORREDIJK – Korps Heerenveen is zaterdag tweede geworden bij de brandweer wedstrijden provinciaal klasse TS-HD. Er deden negen korpsen mee.

Scenario
Op een schip die aan de Brouwerswal lag ontstond brand, de schipper was bezig met het vervangen van oude motorsteunen. Om deze los te krijgen moest hij een snijbrander gebruiken. De snijbrander wordt boven op het dek geplaatst om beneden veilig te kunnen werken. Ook haalt de schipper nog twee gasflessen uit het ruim die daar lagen opgeslagen. De gasflessenflessen worden op het dek geplaatst.

De schipper is druk met het wegsnijden van de motorsteunen. Tijdens deze werkzaamheden vat opeens het
bilgewater (mengsel van olie en water) vlam. De schipper is uit de haast van de boot gesprongen om een brandblusser te pakket en heeft heeft het touw van het aanmeren losgetrokken. De boot raakt vervolgens los en drijft al brandend weg. De schipper kreeg van alle drukte en stress een hartstilstand op de kade.

De toegesnelde brandweer heeft tien minuten moeten reanimeren waarna er een ambulance ter plaatse kwam. Ook werd er een burgerhulpverlening opgezet zodat er een AED ter plaatse kwam.

  1. Winschoten (Groningen)
  2. Heerenveen
  3. Koudum
  4. Hoogezand (Groningen)
  5. Burgum
  6. Diepenheim  (Twente)
  7. Bedrijfsbrandweer Philips Drachten
  8. De Westereen
  9. Oude Pekela (Groningen)

Kevin van der Velde