LEEUWARDEN – Dondermiddag rond half drie is er brand uitgebroken in de bijkeuken van een restaurant op het Olderhoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Door nog onbekende oorzaak is er brand onstaan in de bijkeuken van restaurant Bellevue. Brandweer kwam binnen vijf minuten ter plaatse en zijn direct begonnen met een binnenaanval door het restaurant. Aan de buitenkant komen dan al grote rookwolken naar buiten.

Enkele minuten later arriveert ook een tweede bluswagen en een hoogwerker van Leeuwarden. Deze tweede bluswagen gaat naar de Kleine Kerkstraat en gaat hier door een winkel naar de achterkant van het restaurant.

Ondertussen heeft politie de omgeving van het restaurant met linten afgezet, zodat de brandweer genoeg ruimte heeft. Na een kwartier gaan enkele brandweerlieden naar de woning boven het restaurant en omdat er doorslag is, word er ook een one-seven straal naar boven gebracht.

Een ambulance kwam ter plaatse voor een stadswacht die rook binnen had gekregen. Deze stadswacht was het pand binnen gegaan op zoek naar mogelijke achterblijvers.

Volgens de Officier Van Dienst van brandweer Leeuwarden was het een geluk dat een buurtbewoonster de brand tijdig had opgemerkt, zij had een sterke brandlucht waargenomen en daarom de brandweer gealarmeerd. Vooral omdat er geen rookmelders in het pand aanwezig waren mag er gesproken worden van geluk.

Verder meld de OVD op de site van gemeente Leeuwarden nog dat het vooral in panden in de binnenstad belangrijk is om alles aan brandpreventie te doen, den hierbij aan o.a. plaatsing van rookmelders en weinig obstakels.

112Fryslan

})