GYTSJERK – Zaterdag werden in Gytsjerk de brandweervaardigheidstoetsen klasse TS-HD gehouden, ook wel de brandweerwedstrijden genoemd.

10 korpsen kregen een uitdagend scenario voorgeschoteld;

Op zaterdag 19 maart is in een pand van Autoschade Soldaat, Nieuwe Straatweg 69 te Gytsjerk een persoon aan het sleutelen aan zijn crossauto in de aanwezige werkplaats. Gelijktijdig is hij ook bezig met het distilleren van thinner. Hier komt een sterk ruikende en brandbare damp bij vrij.

Voor de ventilatie heeft hij de roldeur deels opengezet in de veronderstelling dat dit voldoende is. Door vonkenregen bij het flexen aan de auto komt de damp tot ontbranding. De persoon heeft dat niet direct in de gaten. De dampen hebben zich bovenin de ruimte opgehoopt (lichter dan lucht), waardoor de brand al snel is doorgeslagen naar de zolder boven de werkplaats.

Na een tijdje merkt de jongen de brand op, wil vluchten door de rook, struikelt en raakt onwel. De voorbijfietsende postbode merkt de rookontwikkeling op en maakt melding. De postbode denkt dat het meevalt en ligt achter met zijn postronde en fietst daarna door. De eigenaar van het pand komt tijdens de inzet ter plaatse.

Na afloop werden de prijzen uitgereikt aan de drie beste korpsen. De nummers 1, 2 en 3 gaan door naar de volgende ronde in Roden op 7 mei.

1 * DRENTHE post VEENHUIZEN
2 * FRYSLÂN NOORD post SURHUISTERVEEN
3 * GRONINGEN post STADSKANAAL
4 GRONINGEN post WINSCHOTEN
5 DRENTHE post GASSELTERNIJVEEN
6 DRENTHE post RODEN
7 FRYSLÂN NOORD post BURGUM
8 FRYSLÂN ZUID post KOUDUM
9 FLEVOLAND post CREIL
10 FRYSLÂN NOORD post DE WESTEREEN

redactie nw