Brandweer Skarsterlân neemt zelf ontwikkeld gierpak in gebruik

JOURE – Een medewerker van de technische dienst (TD) brandweer Skarsterlân heeft samen met een bedrijf een zogenaamd gierpak ontwikkeld.

Het pak kan gebruikt worden als er in gierkelders gewerkt moet worden en tegelijk het ademluchttoestel beschermen tegen vervuiling.

Als er een dier in een gierkelder is gevallen moet men vaak de gierkelder in om het dier goed te positioneren zodat hij er fatsoenlijk uit getakeld kan worden.

In verband met gevaarlijke ammoniakgassen moet men hier ademlucht bij gebruiken.
Als de gierkelder dan redelijk vol zit moet de brandweerman soms tot zijn borst in de gier.

Hiervoor hebben de meeste korpsen een pak welke als een overal aangetrokken kan worden, maar het ademluchttoestel hangt dan onbeschermd in de gier.
Het gevolg is dat men dan vele uren moet besteden aan het schoonmaken van het ademluchttoestel.
In enkele gevallen zijn de onderdelen van het toestel zo aangevreten dat ze vervangen moeten worden.

Dit bracht de TD-medewerker van het korps Skarsterlân op het idee om een pak te maken waar het ademluchttoestel ook in kan.

In samenwerking met een bedrijf uit Noord Holland is er een pak gemaakt welke ruimte biedt voor een ademluchttoestel en toch genoeg bewegingsruimte biedt om het werk goed te kunnen uitvoeren.

Bij dit artikel treft u 2 foto’s aan van het nieuwe pak. Voor meer foto’s kunt u kijken op de website van brandweer Joure – [url=http://www.brandweerjoure.nl/]www.brandweerjoure.nl[/url] – Hier kunt u o.a. het oude pak zien en tevens hoe het nieuwe pak aangetrokken wordt.

Foto’s en tekst met dank aan brandweer Joure.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan