LEEUWARDEN – Een jongen is zaterdagochtend door de brandweer uit het water gered aan de Zuidergrachtswal.

Rond twintig over zeven kwam de melding binnen van een persoon te water op het Zuiderplein. Brandweerduikers en diverse andere brandweer-eenheden gingen met spoed ter plaatse, evenals politie en twee ambulances. Ter hoogte van de Blokhuispoort was een jongen door onbekende oorzaak te water geraakt. Een meisje wat het zag gebeuren, is achter de jongen aangesprongen in een poging om hem te redden, maar zag de jongen onder water verdwijnen.

Brandweerduikers waren snel ter plaatse, twijfelden geen moment en gingen direct het water in. Na een korte zoektocht hadden ze de jongen al snel gevonden. Hij is door de hulpdiensten uit het water gehaald en gereanimeerd. Het Mobiel Medisch Team assisteerde hierbij. De traumaheli landde op het Wilhelminaplein, waar de politie al paraat stond. Met een politiewagen werden de arts en verpleegkundige naar het slachtoffer gebracht.

Het slachtoffer is met hartslag met spoed per ambulance naar het MCL gebracht, onder begeleiding van de trauma-arts. Het meisje wat een reddingspoging ondernam, kon met wat hulp bij de Blokhuispoort uit het water komen. Zij is door personeel van een derde ambulance behandeld.

Update
De jongen van 19 jaar is helaas overleden in het ziekenhuis. Dit meld Omrop Fryslan op basis van social media berichtgeving, de politie wil het niet bevestigen vanwege privacy.

Michel Stienstra