Brandweer organiseert jaarlijkse oefencarrousel

NOORDOOST-FRYSLÂN – Zaterdag 15 november was in Noordoost-Fryslân weer de jaarlijkse oefencarrousel van de brandweer.

Zeven verschillende brandweerkorpsen uit Dokkum, Buitenpost, Hollum(Ameland), Surhuisterveen, Kollum, Ternaard en De Westereen moesten tegelijk op verschillende locaties oefeningen uitvoeren.

In vier verschillende plaatsen waren er zeven oefeningen uitgezet waarbij er werd gekeken naar de handelingen van de korpsen.

Kollum
Op verschillende locaties in Kollum waren drie oefeningen uitgezet. Bij de eerste oefening was er in de kazerne een theorie-gedeelte. Op de tweede locatie aan de Willem Loréweg was er een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Een heftruck en een personenauto waren door onbekende oorzaak met elkaar in botsing gekomen. Door het ongeval waren er gevaarlijke stoffen vrijgekomen die de heftruck op dat moment vervoerde. Voor de brandweer was de taak om de gevaarlijke stoffen veilig te stellen en de twee slachtoffers te bevrijden.

Bij de derde oefening in het dorp was er bij een woning van een flat door onbekende oorzaak brand ontstaan.

Buitenpost
In Buitenpost waren er twee oefeningen uitgezet. Op de eerste locatie in Buitenpost was ook bij de kazerne een theorie-gedeelte. Bij de tweede oefening was een personenauto door onbekende oorzaak tegen een benzinestation aangereden. Hierbij was voor de brandweer te taak om de bestuurder uit het voertuig te bevrijden.

Nadat de bestuurder nog maar net uit het voertuig was bevrijdt, was er plotseling ook een harde knal hoorbaar en werd er direct ook hard om hulp geroepen. In een woning boven de shop van het benzinestation bleek opeens brand te zijn uitgebroken.

De brandweer ging gelijk op onderzoek uit en vond na verkenning boven een slachtoffer vlakbij een vuurhaard liggen. De brandweer heeft het slachtoffer bevrijdt en de vuurhaard geblust.

Surhuisterveen
In Surhuisterveen was er op één locatie een oefening uitgezet. Hierbij was een voertuig te water geraakt. Hier moest de brandweer het slachtoffer, die op het dak van het voertuig lag bevrijden. Met hulp van het oppervlakte-redteam uit Burgum werd de persoon van het voertuig gehaald.

Drogeham
Ook in Drogeham was er één oefening uitgezet. Hierbij was er ook een ongeval met een heftruck en een personenauto. Hierbij moest het slachtoffer van de personenauto met behulp van een redplank uit het voertuig worden bevrijdt.

Rond 15:30 uur was oefencarrousel ten einde en zijn alle deelnemende korpsen bij alle oefeningen langs geweest. In de kazerne van Kollum werd vervolgens als afsluiting onder genot van een hapje en een drankje terug gekeken op een zeer geslaagde oefendag.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5p4sJLTCR4A[/youtube]

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan