TIJNJE – De afrit Tijnje op de A7 vanaf Drachten werd zaterdagmiddag afgesloten wegens een brandende hooibult. Elders in het zuiden van de provincie is de brandweer ook al dagen druk met meldingen van brandende hooibulten.

Woensdagavond begonnen plots de branden in voornamelijk hooibulten langs de N359 in het zuidwesten van de provincie: Brandweer druk met brandende hooibulten in Zuid-west Friesland. De dagen erna moest de brandweer nog verschillende malen uitrukken voor brandende hooibulten in het zuiden van de provincie.

Vrijdagmiddag heeft brandweer Lemmer een hooibult langs de N359 richting Balk geblust en afgevoerd, omdat het hinder en gevaar opleverde voor het verkeer. De twee nachten ervoor moesten de Lemster brandweerlieden al meerdere keren hun bed uit voor brandende hooibulten langs de A6 en de N359. Maar ook brandweer Balk, Parrega en Bolsward zijn de afgelopen dagen al meerdere malen op pad geweest voor brandende hooibulten.

Ook rondom de A7 tussen Heerenveen en Drachten ontstaan sinds donderdag bermbranden en brand in hooibulten. Waarschijnlijk is er in bepaalde gevallen sprake van brandstichting en bij sommige ontstaat de brand door broei.
Op de afrit van de A7 bij Tijnje stond zaterdagmiddag een bult gemaaid gras in brand over de lengte van zo’n honderd meter. Voor de waterwinning werd de hulp ingeroepen van waterbakwagens uit Oldeberkoop en Heerenveen. De op- en afritten van de snelweg werden afgesloten door politie en Rijkswaterstaat.

Bekijk de Facebook pagina’s van Brandweer Parrega, Brandweer Lemmer en Brandweer Balk voor hun foto’s en verslagen van de afgelopen dagen.

Redactie