AUGSBUURT – Maandagavond heeft de brandweer van Kollum een zo realistisch mogelijke brandoefening gehouden in een boerderij aan de Steenharst te Augsbuurt.

Renske (7 jaar) en Erik (5 jaar) waren rond 19.15 uur op de hooizolder in het stro aan het spelen. Een stiekem meegebrachte vuuraansteker moest de kinderen van licht voorzien. Dit ging al snel mis en het droge stro vatte vlam. Hierdoor geschrokken leek het de kinderen beter om zich uit de voeten te maken en zich even verderop, op de zolder te verstoppen. Al snel werden de rook en de vlammen door de ouders ontdekt. Terwijl de boer een begin maakte met blussen door middel van een tuinslang, werd door de boerin de brandweer gealarmeerd. Het lukte de boer niet het stro te blussen, wel werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar het rietgedekte dak. De schuur kwam al snel vol rook te staan, wat voor de kinderen levensgevaarlijk was. De brandweer was snel ter plaatse. Na een snelle verkenning werden de kinderen op zolder gevonden door brandweerlieden, die met perslucht de schuur in waren gegaan, en naar buiten gebracht.

De stal onder de brandhaard was de winterverblijfplaats van ongeveer 70 koeien, die ook door de verstikkende rook werden bedreigd. Terwijl een gedeelte van het korps de brand probeerde te bestrijden, werd in de stal een begin gemaakt om de koeien los te maken en ook in veiligheid te brengen. Omdat er buiten geen brandkraan in de buurt zit, werd intussen ongeveer 150 meter brandslang aangelegd, zodat er voldoende bluswater uit een nabij gelegen sloot voorhanden was. Al snel bleek dat de koeien naar buiten brengen geen gemakkelijk klus was. Na een lange winter op stal, is een uitstapje naar buiten zeer welkom. Met de brandweerlieden naast de koeien, maakten de dieren de meest vreemde sprongen, wat zorgde voor hilarische momenten. De klus werd verder zonder ongelukken geklaard en nadat de brand geblust was, konden de dieren weer terug naar de stal.

Voor de brandweer was het een zeer leerzame oefening. De gemeente Kollumerland is een plattelandsgemeente met zeer veel boerderijen. In de praktijk kunnen dit soort zaken, waarbij dieren uit een brandende stal moeten worden gered, zich voordoen bij het Kollumerkorps. Deze oefening was best ingewikkeld met de redding van twee kinderen, het vee, de waterwinning en het blussen van het vuur. Na afloop werd er onder het genot van een drankje nog even nagepraat in de schuur.

© Foto’s: Jan Beets    www.radionof.nl  

112Fryslan