LEEUWARDEN – De brandweer heeft zondagochtend in samenwerking met de brandweer een gewonde mishandelde jonge zwaan uit het water gehaald.

De afgelopen twee weken heeft de Leeuwarder dierenambulance circa veertien meldingen gekregen over een mishandelde zwaan in het park aan de Hermanastins.

Het jonge dier zwom in het park in de wijk Camminghaburen. Ze is slechts enkele maanden oud en verstoten door haar moeder. In het park kwam het dier geregeld dichtbij mensen en liet zich aaien. Volgens de medewerkers van de dierenambulance ging het vooral in de nachten mis, jongeren die daar in het park omhangen mishandelden haar. Er werden onder andere stenen naar haar gegooid.

Omdat het dier mank liep door een verwonding aan haar pootje, werd besloten dat ze niet langer veilig op deze plek kon blijven. De hulp van de brandweer werd gevraagd. Twee brandweerlieden zijn met schepnetten het water ingegaan en wisten de zwaan te vangen. Op de wal werd ze in een speciale zak gelegd, om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer met haar vleugels kon slaan. De zwaan onderging rustig alle commotie.

Vanwege haar verwondingen is ze naar de Fûgelhelling in Ureterp gebracht. Hier wordt ze door een dierenarts onderzocht. Zodra de zwaan weer vrijgelaten kan worden zal ze in een nabijgelegen, maar rustiger en veiliger gebied worden uitgezet.

Foto’s: Kappers Media

Redactie