Voorpagina > Brandweer Fryslân oefent kettingbotsing na helikoptercrash
2. Gemeente Leeuwarden E.O.

Brandweer Fryslân oefent kettingbotsing na helikoptercrash

Brandweer Fryslân oefent kettingbotsing na helikoptercrash

SNEEK – Brandweer Fryslân heeft woensdag en donderdag in Sneek geoefend hoe om te gaan met een kettingbotsing, veroorzaakt door een neergestorte helikopter.

Twee avonden werden verschillende Friese brandweereenheden geconfronteerd met het niet dagelijkse, maar wel realistische scenario. Vanwege de oefening was de Stadsrondweg Zuid in Sneek twee dagen afgesloten.

Traumahelikopter
Het scenario hield in dat een traumahelikopter in de problemen raakte op het moment dat de piloot een landing in wilde zetten richting het ziekenhuis in Sneek. De helikopter kon niet op een veilige plaats landen, stortte neer op de oude rondweg en vloog vervolgens in brand. Door de crash ontstond een verkeersongeval waarbij meerdere voertuigen betrokken waren.

Communicatie en beeldvorming
De brandweer wordt ingezet bij diverse incidenten, waaronder brand en hulpverlening bij verkeersongevallen. Dit uitgevoerde scenario maakte het mogelijk om de diverse facetten van het brandweervak in grootschalig verband te beoefenen. Hierbij komt het vooral neer op onderlinge communicatie en eenduidige beeldvorming. De aanwezige brandweerlieden werden daar in deze oefening mede op getraind ten behoeve van een optimale hulpverlening.

Inzet
Tijdens iedere oefening werd één brandweerpeloton ingezet. In dit geval betekende het dat er een officier van dienst, vier tankautospuiten en twee hulpverleningsvoertuigen werden ingezet. Het aantal te oefenen brandweerlieden per oefening bedroeg 29 personen. Daarnaast was een volledige oefenstaf aanwezig om de oefening te monitoren. Naast de brandweerinzet waren ook nog diverse lotusslachters aanwezig om het scenario zo realistisch mogelijk te maken.

Oefening
Voor de brandweer is het een must dat alle brandweerfunctionarissen –voornamelijk vrijwilligers- goed geoefend zijn om tijdens een incident snel en accuraat op te treden. Om dit te realiseren vinden er vaak oefeningen plaats. De meeste korpsen hebben wekelijks een oefenavond. Daarnaast worden er met regelmaat grootschaliger oefeningen gehouden, waarbij meerdere korpsen de samenwerking beoefenen.

Over de fotograaf

112Fryslan